ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΣΕΚ: Η CETA θα πλήξει σοβαρά τα συμφέροντα των εργαζομένων

Έντονη ανησυχία εκφράζει για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της εμπορικής συμφωνία

ΚΥΠΕ

Έντονη ανησυχία εκφράζει η ΣΕΚ για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας CETA, η οποία υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, προειδοποιώντας ότι εάν επικυρωθεί η συμφωνία από το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα πληγούν σοβαρά τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας ευρύτερα.

Ανεξάρτητες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η CETA, σε συνδυασμό με τις προωθούμενες διατλαντικές συμφωνίες TTIP και TISA, εξυπηρετούν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, πλήττοντας τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΣΕΚ.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, οι εν λόγω συμφωνίες θα υπονομεύσουν σοβαρά το ευρωπαϊκό δημοκρατικό οικοδόμημα, αφού οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν μέσα από τις εμπορικές διατλαντικές συμφωνίες να παρακάμπτουν τα εθνικά δικαστήρια και να απευθύνονται στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών ISDS, αξιώνοντας αποζημιώσεις από τα κράτη για οτιδήποτε επηρεάζει αρνητικά τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

“Επιστημονικές μελέτες, πάντως, απορρίπτουν με επαρκή τεκμηρίωση τον ισχυρισμό ότι οι συμφωνίες αυτές θα δημιουργήσουν αύξηση του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας, ενισχύοντας την ανησυχία συνδικαλιστικών και των άλλων οργανώσεων ότι θα πληγούν σημαντικά δικαιώματα των πολιτών με αιχμή την προστασία της υγείας καθώς και τα δικαιώματα των καταναλωτών και των εργαζομένων.”

Η ΣΕΚ, στηρίζοντας ενεργά την καταβαλλόμενη προσπάθεια που συντονίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, κατέθεσε έγκαιρα ξεκάθαρες θέσεις στη Βουλή και επεξήγησε τους κινδύνους που θα επιφέρει η προώθηση των εμπορικών διατλαντικών συμφωνιών.

Το θέμα, αναφέρεται, απασχόλησε επίσης το πρόσφατο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ το οποίο ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα ενάντια στις συμφωνίες CETA, TTIP, και TISA. Το ψήφισμα επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους υπουργούς.

Η ΣΕΚ, συνεχίζοντας την εκστρατεία της με σκοπό να προστατευτούν τα γενικότερα συμφέροντα των πολιτών και οι δημοκρατικοί θεσμοί, εντείνει τις ενέργειες της προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα έτσι που να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά η φωνή των οργανωμένων κοινωνικών ομάδων και των πολιτών που αντιτίθενται στις συγκεκριμένες συμφωνίες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος σημειώνεται ότι η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και τα Συνδικάτα του Καναδά με κοινή ανακοίνωσή τους επικρίνουν τον τρόπο προώθησης της συμφωνίας CETA, αξιώνοντας πλήρη διαφάνεια μέσω κοινωνικού διαλόγου με σκοπό την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης, δίκαιης και προοδευτικής συμφωνίας που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία των πολιτών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση