ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ώρα μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων διαμηνύει το ΚΕΒΕ

Τονίστηκε παράλληλα ότι χρειάζεται συνετή δημοσιονομική διαχείριση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η εικόνα της χώρας στον οικονομικό τομέα είναι σαφώς καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια κάνοντας βήματα μπροστά, διαμήνυσε από το βήμα του ΚΕΒΕ ο Πρόεδρός του Φειδίας Πηλείδης, στην ομιλία του για την ετήσια γενική συνέλευση του Επιμελητηρίου. Ο επιχειρηματικός κόσμος, μέσω του ΚΕΒΕ, ζήτησε από την πολιτεία να υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες για να γίνουν μεταρρυθμίσεις αλλά και αλλαγές, υπογραμμίζοντας σθεναρά πως τώρα είναι η σωστή χρονική στιγμή.

Παρά τις ενδείξεις προόδου και της επαναφοράς της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο κ. Πηλείδης τόνισε πως το κυριότερο πρόβλημα είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο ανέρχεται στο 108% του ΑΕΠ. Το ΚΕΒΕ εισηγήθηκε να ετοιμαστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο με χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής του χρέους. «Το πλάνο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει με λεπτομερείς υπολογισμούς και εναλλακτικά σενάρια, τις υποχρεώσεις μας, τις ετήσιες δόσεις μας, τις δυνατότητες αποπληρωμής, τις πηγές εξεύρεσης των χρημάτων και το χρόνο μείωσης του χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ, όπως προνοεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ».

Υπογράμμισε ότι χειροπιαστό αποτέλεσμα της μείωσης του δημοσίου χρέους θα είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. «Η επίτευξη αυτού του στόχου θα αλλάξει τις προοπτικές και δυνατότητες της χώρας», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πηλείδης είπε πως δεν νοείται ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες, αλλά και δεν γίνεται να υπάρχουν ισχυρές τράπεζες χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε επ’ αυτού ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά από τις τράπεζες να γίνουν πιο ευέλικτες στην παροχή ρευστότητας στην αγορά, πιο αποτελεσματικές στο διακανονισμό παλαιών επιχειρηματικών δανείων, πιο ευρηματικές σε νέα σχέδια προς την αγορά, πιο υποστηρικτικές σε επενδύσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις, αλλά και πιο ορθολογικές με τις χρεώσεις τους».

Όσον αφορά τον τουρισμό, υπογράμμισε ότι το ΚΕΒΕ υποστηρίζει τον καταρτισμό ενός 10ετούς προγράμματος δράσης που να καλύπτει όλες τις πτυχές, όπως είναι η εποχικότητα, η βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου με νέες αγορές, η καλαισθησία των πόλεων, η ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων και η ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των τουριστών.
Για την αγορά ακινήτων, πρόσθεσε ότι παρουσιάζει αισθητές τάσεις βελτίωσης, κυρίως με το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι αγοραστές. «Η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει την πολιτική μέτρων και κινήτρων παρατείνοντας τα υφιστάμενα κίνητρα που όντως έχουν αποδώσει», ανέφερε. Παράλληλα χαιρέτησε την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας την ερχόμενη Παρασκευή, όπως επίσης και την απόφαση του Υπουργικού για τη δημιουργία Υφυπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται, όπως είπαν, στη Μεταποιητική Βιομηχανία και στην ενθάρρυνση νεοφυών επιχειρήσεων με την παροχή περισσότερων κινήτρων. Εκτός δεν άφησε και τον τομέα της ενέργειας, χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη σύναψη τριμερών ή πολυμερών συνεργασιών με γειτονικές χώρες, καθώς και την προώθηση της διαδικασίας για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

Συντεχνιακά αιτήματα
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε πως επιβάλλεται σύνεση στη διαχείριση των συνδικαλιστικών αιτημάτων, διότι στόχος είναι να μην οδηγηθούμε και πάλι σε δημοσιονομικά αδιέξοδα. «Όλοι μας οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως η έξοδος από το Μνημόνιο δεν σημαίνει αυτόματα και επαναφορά των δεδομένων της προ κρίσης περιόδου. Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα και επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Και έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Να μην αφήσουμε λανθασμένες αποφάσεις να υπονομεύσουν τα όσα πετύχαμε όλοι μαζί», κατέληξε.

Πράσινο στις αποκρατικοποιήσεις
Θετικός στις αποκρατικοποιήσεις διαφάνηκε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, λέγοντας ότι «τόσο συνδικαλιστικές οργανώσεις, όσο και πολιτικές δυνάμεις χρειάζεται να επανεξετάσουν τις θέσεις τους για τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι πια καιρός να σταματήσουν να θέτουν εμπόδια στον εκσυγχρονισμό και στην εξέλιξη των ημικρατικών οργανισμών που θα φέρουν οφέλη και για τους ίδιους τους οργανισμούς και για τους καταναλωτές».

Ένα άλλο πεδίο δράσης που έκανε αναφορά, ήταν αυτό των μεταρρυθμίσεων. «Η καθυστέρηση στην έγκριση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία καθηλώνει τις όποιες προσπάθειες και προοπτικές εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής, συντηρεί τη γραφειοκρατία και διαιωνίζει την αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα», συμπλήρωσε.

Εμπρός στην αυτονόμηση
Σε σχέση με το ΓεΣΥ, κάλεσε την κυβέρνηση και τη Βουλή να προχωρήσουν με τόλμη και αποφασιστικότητα στο θέμα της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και της ανάγκης για σωστή κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Εξ ίσου σημαντική, θεώρησε το ΚΕΒΕ την ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων της σημερινής και των επόμενων γενεών, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του 2013 και το κούρεμα κυρίως των Ταμείων Προνοίας.

Αναφορικά με το Brexit, το ΚΕΒΕ επανέλαβε την εισήγησή του για σύσταση ομάδας ειδικών που να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να συμβουλεύει την κυβέρνηση για τους αναγκαίους χειρισμούς.

ΠτΔ: Η κυπριακή οικονομία βγήκε ισχυρότερη από την κρίση
Την άποψη ότι η κυπριακή οικονομία εξέρχεται ισχυρότερη μέσα από μια περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της που θα καταγραφεί ως μια από τις δυσκολότερες ως προς τον οικονομικό τομέα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία του που εκφώνησε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση των διαφόρων τομέων στους οποίους η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι υπηρεσίες, ενισχύοντας περαιτέρω τις προσπάθειές μας για παροχή ουσιαστικών κινήτρων για μεγάλες αναπτύξεις και σημαντικά έργα υποδομής.

Ως μια εκ των κυριοτέρων προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, ο ΠτΔ ανέφερε πως είναι η προσέλκυση επενδύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των εξοικονομήσεων πέτυχε το κράτος ήδη από το 2014, λειτουργεί ουσιαστικά με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και με ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,5%, θεωρώντας επίτευγμα το γεγονός πως οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν, χωρίς να επιβληθεί η όποια πρόσθετη φορολογία ή να υπάρξει μείωση μισθών, συντάξεων ή ωφελημάτων.

Κλείνοντας, ανέφερε πως για να συνεχίσει η Κύπρος στη νέα αναπτυξιακή πορεία που έχει χαράξει με τις θυσίες και τη σκληρή δουλειά του λαού, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση