ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέλος 2017 θα μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις πετρελαίου από τη Λάρνακα

Δέσμευση των Υπουργών Εσωτερικών και Ενέργειας για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη δέσμευση τους για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για  τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, έδωσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και Εμπορίου, Γεωργίας και Μεταφορών Γιώργος Λακκοτρύπης, σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των επηρεαζόμενων εταιρειών. Μετά από το πέρας της σύσκεψης, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας τόνισαν πως η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος 2017.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, δήλωσε τα ακόλουθα: «Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται κατά καιρούς για τη μετακίνηση των υγρών καυσίμων και του υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, η απόφαση της Κυβέρνησης για μετακίνησή τους είναι γεγονός. Ήδη κάποιες μετακινήσεις έχουν γίνει, ιδιαίτερα από πλευράς Κυβέρνησης. Γνωρίζετε ότι αυτό το θέμα απασχολεί όλη την Κύπρο εδώ και δεκαετίες, γιατί δεν μπορεί τα καύσιμα και το υγραέριο να αποθηκεύονται σε κατοικημένες περιοχές. Εμείς, ως Κυβέρνηση, δώσαμε την έγκρισή μας για την έκδοση διατάγματος, το οποίο προβλέπει τη μετακίνηση τον Ιανουάριο του 2017. Φαίνεται, μέσα από τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας αλλά και τις πραγματικότητες, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέχρι τον Ιανουάριο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε διαδικασίες, έτσι ώστε αυτό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Και το συντομότερο δυνατό είναι τέλος του 2017, αντί του Ιανουαρίου 2017. Δεσμευόμαστε - και εμείς και οι εταιρείες - ότι μέχρι τέλος 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των υγρών καυσίμων. Το θέμα της μετακίνησης του υγραερίου επίσης θα δρομολογηθεί κατά τον ίδιο τρόπο που δρομολογήθηκε η μετακίνηση των υγρών καυσίμων».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ως προς το κατά πόσο θα δοθεί παράταση και στο θέμα της μετακίνησης του υγραερίου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε: «Να μη σας ενοχλεί η παράταση. Το ερώτημα θα έπρεπε να ήτο κατά πόσο η απόφαση αυτή είναι υλοποιήσιμη και μέσα σε τι χρονικό διάστημα. Αν δούμε το θέμα ιστορικά, θα διαπιστώσετε ότι είχαμε διαδοχικές αποφάσεις Υπουργικών Συμβουλίων για μετακίνηση των καυσίμων και του υγραερίου από την πόλη της Λάρνακας. Λυπούμαι να πω ότι όλες αυτές οι αποφάσεις κατέληγαν στις ελληνικές καλένδες. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά, για να μη βλάψουμε την οικονομία. Ήταν εδώ, στη σύσκεψη, και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, το οποίο κατέθεσε και τις απόψεις του. Είναι κοινή διαπίστωση ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δώσουμε αυτή τη μικρή χρονική παράταση, έτσι ώστε μέχρι τέλος του 2017, να ολοκληρωθεί η μετακίνηση των υγρών καυσίμων».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε τα ακόλουθα: «Στις προηγούμενές μας συζητήσεις είχαμε πει ότι θα επικεντρωθούμε σε τρεις διαφορετικούς άξονες: ο πρώτος, για τα κρατικά αποθέματα, ο δεύτερος για τα ιδιωτικά υγρά καύσιμα και ο τρίτος για τα ιδιωτικά καύσιμα υγραερίου. Τα κρατικά αποθέματα έχουν μετακινηθεί. Ήδη η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) έχει προκηρύξει διαγωνισμό – αφού έχει πάρει όλες τις άδειες – για την αποξήλωση των εγκαταστάσεων της στη Λάρνακα και αυτό αναμένουμε να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2017, δηλαδή ουσιαστικά μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου διατάγματος. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο. Για πρώτη φορά έχουν καταγραφεί όλα όσα χρειάζεται να γίνουν για να ολοκληρωθεί αυτή η μετακίνηση. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα υγρά καύσιμα, όπου υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις [στο Βασιλικό] που λειτουργούν ή που θα λειτουργήσουν με κάποιες επιπλέον άδειες, έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι θα επισπευτούν αυτές οι διαδικασίες, ώστε να έχουν επιλογές οι εταιρείες για να μετακινήσουν τα υγρά καύσιμα στα χρονοδιαγράμματα που ανέφερε ο κ. Χάσικος. Και απ’ εκεί και πέρα, να δώσουμε προτεραιότητα στη δημιουργία υποδομών για το υγραέριο [στο Βασιλικό], που σήμερα δεν υπάρχουν».

Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση εάν στο θέμα του υγραερίου μιλάμε για μετακίνηση το 2019, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Οι ίδιοι [οι εταιρείες] έχουν θέσει αυτά τα χρονοδιαγράμματα. Εμείς δεν έχουμε ακόμη δει με λεπτομέρεια τα χρονοδιαγράμματα για να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις. Να πω, επίσης, ότι και για τη μετακίνηση των υγρών καυσίμων μάς είχαν δώσει χρονοδιαγράμματα μέχρι το 2019 και, όμως, βρήκαμε τους τρόπους να μετακινηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που σας ανέφερε προηγουμένως ο Υπουργός Εσωτερικών».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για την άποψη του Δήμου Λάρνακας ότι επιθυμεί να επιβάλλει πρόστιμα στις εταιρείες για κάθε ημέρα καθυστέρησης στη μετακίνηση τους, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε: «Είναι η άποψη του Δήμου Λάρνακας. Όλα αυτά θα τα δούμε. Μείνετε όμως στο κυρίαρχο θέμα, ότι δηλαδή, επιτέλους, η μετακίνηση των υγρών καυσίμων και του υγραερίου από τον κόλπο της Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού έχει ήδη ξεκινήσει».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X