ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρατούν επτασφράγιστο μυστικό την αποτίμηση της Cyta Hellas

Εάν διαρρεύσει, θα ενεργήσει ως ανώτατο όριο για την προσφορά του ενδιαφερόμενου επενδυτή

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Ο χειρισμός της αποτίμησης της Cyta Hellas αποτελεί εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, αφού τυχόν διαρροή της ενδέχεται να ενεργήσει ως ανώτατο όριο για τις προσφορές που θα υποβληθούν από ενδιαφερόμενους οργανισμούς», αναφέρει γραπτώς η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων σε απάντηση των ερωτήσεων που τέθηκαν στην επιτροπή Οικονομικών, όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την πώληση του 100% των μετοχών της Cyta Hellas.

Όπως αναφέρει η Μονάδα, η ετοιμασία της αποτίμησης βασίζεται πάνω στις προβλέψεις ταμειακών ροών και άλλων χρηματοοικονομικών μεγεθών και δεικτών του σχετικού Επιχειρηματικού Σχεδίου της Cyta Hellas για την πενταετία 2017 – 2021. Εάν λοιπόν διαρρεύσει η αποτίμηση, τονίζει ότι, θα ενεργήσει ως ανώτατο όριο για την οικονομική προσφορά του ενδιαφερόμενου επενδυτή, και δύναται να υπάρξει απώλεια εσόδων για το κράτος.

Αναφορικά με την εξέταση άλλων σεναρίων για τη Cyta Hellas πέραν της πώλησης όλων των μετοχών της, τονίζει ότι η πώληση των μετοχών της εταιρείας είναι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου - όπως αποτυπώνεται εξάλλου σε δύο επιστολές που στάλθηκαν στον Υπουργό Οικονομικών στις 5 Απριλίου και 21 Σεπτεμβρίου – για δικαιολογημένη και συμφέρουσα την πώληση της Cyta Hellas ως ξεχωριστή οντότητα. Έτσι λοιπόν η Μονάδα, δικαιολογεί την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έκδοση του τροποποιητικού διατάγματος που προνοεί την διάθεση των μετοχών της θυγατρικής στο 100%, διότι αποτύπωσε εμπράκτως τις θέσεις του ΔΣ της ΑΤΗΚ όπως εκφράστηκαν στις δύο επιστολές. Η εξέταση άλλων επιλογών είναι αρμοδιότητα του ΔΣ της ΑΤΗΚ καταλήγει.

Πρόσθετα, σύμφωνα με το σημείωμα, η Μονάδα ξεκαθαρίζει ότι η Βουλή θα εγκρίνει την τελική πώληση των μετοχών της θυγατρικής (δηλαδή τον επιτυχόντα επενδυτή και την τιμή αγοράς), διότι δεν ολοκληρώνεται μια αποκρατικοποίηση χωρίς την έγκριση σχετικών κανονισμών από τη Βουλή και τη δημοσίευση τους στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείσα η Μονάδα σχετικά με το συσχετισμό μεταξύ κόστους υπηρεσιών και μεγέθους της εταιρείας, υπογραμμίζει ότι το κόστος αγορά υπηρεσιών από τους συμβούλους δεν σχετίζεται ευθέως με το μέγεθος του οργανισμού ή την αξία συναλλαγής, αφού δεν διαφοροποιείται αναλογικά η έκταση της εργασίας που πρέπει να διεκπεραιωθεί. Πρόσθετα αναφέρει ότι η ετοιμασία των μελετών δέουσας επιμέλειας προϋποθέτει την ανάλυση των ίδιων θεμάτων της κάθε ειδικότητας, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά, τα φορολογικά , τα θέματα τεχνικής υποδομής και τα εμπορικά.

Συμπληρωματικά, εμμένει στην άποψη ότι θεωρείται η οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή για το κράτος να χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι σύμβουλοι που διορίστηκαν για την αποκρατικοποίηση της Cyta στην Cyta Hellas. Τονίζει ότι επιτρέπει να αξιοποιηθεί και να μην επαναληφθεί σημαντικός όγκος εργασίας που έχει ήδη γίνει από τους συμβούλους στα πλαίσια εκτέλεσης των υφιστάμενων συμβάσεων τους, το οποίο μειώνει σημαντικά το σχετικό κόστος για το κράτος.

Τέλος, όσον αφορά τις φήμες για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Wind Hellas  για τη Cyta Hellas, η Μονάδα διευκρινίζει πως δεν έχει γίνει δέκτης οποιασδήποτε επενδυτικής ή άλλης μορφής ενδιαφέροντος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση