ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:24
 

Η μείωση εξαγωγών ελβετικών ρολογιών οδηγεί σε απολύσεις

οι εξαγωγές τω ελβετικών ρολογιών κατά τον Οκτώβριο μειώθηκαν σε 1,68 δισ. φράγκα

Newsroom Κ, Αθήνα

Η εποχή της αίγλης των ελβετικών εταιρειών κατασκευής ρολογιών έχει παρέλθει, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η Νοτιοανατολική Ασία και η Κίνα ειδικότερα δεν απορροφούν πλέον τα ακριβά ρολόγια, όπως στο παρελθόν. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να εξετάσει κανείς την πορεία των εξαγωγών των ελβετικών ρολογιών τον Οκτώβριο. Μειώθηκαν σε 1,68 δισ. φράγκα, δηλαδή στα 1,7 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ελβετικών Ωρολογοποιιών. Μειωμένη ζήτηση, επιπλέον, καταγράφεται σε όλες τις αγορές, από την Ευρώπη έως την Ιαπωνία αλλά και στον Καναδά και στις ΗΠΑ – σημειωτέον ότι στη Γηραιά Ηπειρο οι συχνές τρομοκρατικές επιθέσεις απέτρεψαν τους πλούσιους τουρίστες να ταξιδέψουν μέχρι εκεί, οπότε επηρέασαν δυσμενώς και τις πωλήσεις ακριβών ρολογιών. Πρόκειται για μεγαλύτερη κάμψη από την αναμενόμενη, ενώ οι εξαγωγές μειώνονται σταθερά επί 16 μήνες διαδοχικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη στον κλάδο, δεδομένου ότι η εξασθένηση αυτή έχει και τη μεγαλύτερη διάρκεια τα τελευταία 20 χρόνια και έχει αλυσιδωτές συνέπειες. Η εταιρεία Richemont, η οποία, μεταξύ άλλων, διαθέτει τα εμπορικά σήματα των Vacheron Constantin, Cartier, IWC Schaffhausen κ.ά., ετοιμάζεται για απολύσεις 200 εργαζομένων.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι τα κέρδη της το πρώτο εξάμηνο αναμένεται να εμφανίσουν μείωση σχεδόν 45%. Αντίστοιχα, και η Swatch Group είχε πτώση της κερδοφορίας της το πρώτο εξάμηνο κατά 54%, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πριν από έναν χρόνο. Οπως αναφέρει το Blοomberg, εταιρείες όπως η Richemont αναγκάζονται να προβούν σε περικοπές θέσεων εργασίας και σε επαναγορά ακριβών προϊόντων που μένουν απούλητα στα ράφια, ώστε να τα αντικαταστήσουν με άλλα σε πιο προσιτές τιμές.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, μπορούμε να αναφέρουμε ότι από τις αρχές του έτους έως και τον Οκτώβριο οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών μειώθηκαν κατά 11%, ενώ οι 13 από τις 15 βασικές αγορές είχαν λιγότερα κέρδη τον προηγούμενο μήνα. Ειδικά στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, οι εξαγωγές ρολογιών μειώθηκαν κατά 22% τον Οκτώβριο, αν και είχε προηγηθεί μεγαλύτερη μείωση (40%) τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν αύξηση 9%, επειδή υποχώρησε η στερλίνα ως προς το ελβετικό φράγκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ μοιράζονται τους νέους δήμους

«έτσι μπράβο .. να διοικείτε η χώρα κομματικά πολιτικαντζηδικα ... μπράβο.. μελέτες , ειδικοί , στοιχεια ...»
Πελασγός  |  11:24

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X