ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρύθμιση ωραρίου χωρίς μείωση εσόδων ή απολύσεις

Κόκκινη γραμμή για την Yπουργό Εργασίας η μη αύξηση της ανεργίας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Η ρύθμιση του ωραρίου πρέπει να γίνει χωρίς να επέλθουν μειώσεις εσόδων ή απολύσεις», τόνισε πολλάκις η Yπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου στη χθεσινή κοινοβουλευτική Eπιτροπή Εργασίας που συζητήθηκε για ακόμα μία φορά το αρρύθμιστο, μέχρι στιγμής, ζήτημα των ωραρίων των καταστημάτων. Κύριο αγκάθι στο θέμα των ωραρίων, είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ οι άτυπες διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν για τον επόμενο μήνα, μέχρι το τέλος του 2016, έτσι ώστε να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Η Υπουργός, παρόλα αυτά, υπογράμμισε πως δεν είναι διατεθειμένη με όποια ρύθμιση αποφασιστεί, να αυξηθεί η ανεργία και να καταλήξουν όπως είπε, «σε σενάρια που θα λαμβάνουν ανεργιακά επιδόματα από το κράτος». Στη χθεσινή Επιτροπή πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι προσπάθειες εντείνονται και θα βρεθεί λύση.

Στις μέχρι τώρα συζητήσεις μηνών που έχουν γίνει, η κ. Αιμιλιανίδου αποκάλυψε ότι τα σενάρια που έθετε η νομοθετική εξουσία, κατέληγαν σε απολύσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη θέση της ότι δεν θέλει να αυξηθεί η ανεργία. Πρόσθετα ανέφερε ότι είναι υπέρ στο να είναι καθορισμένος ο χαρακτήρας του κάθε καταστήματος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως απώτερος στόχος είναι να βρεθούν λύσεις αλλά και η χρυσή τομή στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Διευκρίνισε ότι η υφιστάμενη κατάσταση με το αρρύθμιστο ωράριο δημιουργεί προβλήματα, αναρχία και δεν δύναται να λυθεί μέσω της δικαστικής οδού, αλλά μόνο με την εκτελεστική και τη νομοθετική, ενώ συμπλήρωσε ότι από την όποια λύση θα πρέπει να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν παρέλειψε όμως, να δηλώσει πως «σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία θα κηρύξω επίσημα αδιέξοδο και η κάθε πλευρά θα πρέπει να αναλάβει ευθύνες», κάτι που αποτυπώνει πόσο θέλει να επιτευχθεί μια λύση, αλλά με μία άλλη ανάγνωση, πόσο δύσκολο είναι να ρυθμιστεί αυτός ο γρίφος έτσι ώστε να μην δυσαρεστηθεί οποιαδήποτε πλευρά εμπλεκομένων μερών.

Η κ. Αιμιλιανίδου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ανέφερε πως ήταν αχρείαστη η ενημέρωση του κ. Φακοντή για τα σενάρια που υπάρχουν μεταξύ των πλευρών κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, διευκρινίζοντας επίσης ότι δεν βοηθούν τέτοιες ενέργειες για τις διαβουλεύσεις που έχει. Πρόσθετα, η Υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το ζήτημα, επειδή έχει καταργηθεί το δικαίωμα της Υπουργού για να εκδίδει διατάγματα που ρύθμιζαν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων.

Προσλήψεις 500 ευρώ

Απαντώντας στα εμπλεκόμενα μέρη τα οποία συμμετείχαν στην Επιτροπή, καθώς και σε αυτούς που κατηγορούν την Κυριακή για «εργασία με 500 ευρώ», η Υπουργός απάντησε πως υπάρχουν πολλά οφέλη από τη λειτουργία των καταστημάτων στις Κυριακές, με πολλές προσλήψεις προσωπικού. Όπως εξήγησε, η πλειοψηφία αυτών που έχουν προσληφθεί δεν είναι με μισθούς των 500 ευρώ, λέγοντας ότι εργοδοτούνται σε γενικά καταστήματα 31.858 υπάλληλοι και 416 καταστήματα με πέραν των 17 υπαλλήλων , απασχολούν συνολικά 17.489 υπαλλήλους . Συγκεκριμένα τόνισε ότι το 66,3% που απασχολούνται, λαμβάνουν άνω των 800 ευρώ.

Επιδότηση για Κυριακή

Η κ. Αιμιλιανίδου, όσον αφορά το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο, ανέφερε ότι προβλέπονται πρόστιμα ύψους 3.500 ευρώ για κάθε μέρα που θα παραβιάζεται ένα εργασιακό δικαίωμα, με διοικητικά πρόστιμα τα οποία σήμερα υπολείπονται. Σημαντικό το γεγονός που είπε ότι μέσα στο προσχέδιο αναμένεται να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εργασία της Κυριακής, με επιδότηση του 75% του μισθού του υπαλλήλου, για τις μικρές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε παράλληλα, ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν τις Κυριακές, προσφέρουν κοινωνικές ασφαλίσεις, φόρους και προσλαμβάνουν προσωπικό το οποίο διαφορετικά ίσως να ήταν άνεργο.

Εμπλεκόμενα μέρη

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών Χαράλαμπος Παπαντωνίου ανέφερε πως «δεν υπάρχει κάτι νέο. Από την άλλη για να επιτευχθεί κάποια ρύθμιση, εξυπακούεται οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις. Είμαστε έτοιμοι με προτάσεις, διαφωνούμε όμως κάθετα με την απόσυρση των καπνικών προϊόντων από τις υπεραγορές. Επίσης, το ωράριο της Κυριακής να είναι πιο ωφέλιμο και όχι να είναι το 11 – 7, δεν εξυπηρετεί», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδου είπε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε ένα σημείο μηδέν. Γίνονται έντονες προσπάθειες να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Θέλουμε να επαναλάβουμε την έκκληση στο Υπουργείο και στην επιτροπή για το διάλογο. Συμφωνούμε με το Υπουργείο ότι δεν μπορούμε να φέρουμε αύξηση της ανεργίας και απολύσεις. Πάντως, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις να καταλάβουν πως το εξοντωτικό ωράριο δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό», είπε.

Ο εκπρόσωπος μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων Γρηγόρης Σολωμού, ανέφερε ότι τα μικρά καταστήματα έχουν κλείσει λόγω της αναρχίας στα ωράρια καταστημάτων, με την Υπουργό να του απαντά πως αυτό δεν ξεκίνησε με τα διατάγματα, αλλά υπήρχε και πριν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X