ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο στόχαστρο του Ελεγκτή οι αποζημιώσεις βουλευτών

Προκρίνει εκσυγχρονισμό και τροποποίηση της νομοθεσίας

ΚΥΠΕ

Τροποποίηση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την αποζημίωση των βουλευτών, προκρίνει ο Γενικός Ελεγκτής στην Έκθεσή του για το 2015, ταυτόχρονα με φορολόγηση του εφάπαξ που λαμβάνουν και επέκταση της ηλικίας έναρξης καταβολής της σύνταξης.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η οποία επιδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 31.12.2015 η μηνιαία αποζημίωση των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ανερχόταν στο ποσό των €6.611,24, αποτελούμενο από αποδοχές ύψους €3.640,33, επίδομα παραστάσεως ύψους €1.945,75, καθώς και κατ` αποκοπή επίδομα €1.025,16 για γραμματειακές υπηρεσίες.

Τόσο το επίδομα παραστάσεως όσο και το επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες θεωρούνται ως συντάξιμες απολαβές.

Επίσης με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καταβάλλεται μηνιαίως κατ’ αποκοπή επίδομα οδοιπορικών ύψους €683,44 σε όλα τα μέλη της Βουλής. Το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου ανεξαρτήτως της παρουσίας ή όχι των Μελών στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Εφόσον το επίδομα για Γραμματειακές Υπηρεσίες και το επίδομα Παραστάσεως είναι συντάξιμα, θα πρέπει για σκοπούς διαφάνειας να ενσωματωθούν στην αποζημίωση των βουλευτών. Το επίδομα οδοιπορικών προφανώς δεν μπορεί να θεωρείται ότι σχετίζεται με το πραγματικό κόστος οδοιπορικών για τη συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδρίες αλλά και σε άλλες εργασίες του Σώματος. Γίνεται εισήγηση όπως το ποσό αυτό συσχετιστεί με τα πραγματικά οδοιπορικά έξοδα των βουλευτών. Αν θα παραμείνει υπό τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού, θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά. Η νομοθεσία που διέπει την αποζημίωση των βουλευτών θα πρέπει να τροποποιηθεί/εκσυγχρονιστεί» σημειώνεται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τα φιλοδωρήματα των μελών της Βουλής, αναφέρεται ότι η σύνταξη και το φιλοδώρημα βουλευτή με μία βουλευτική θητεία (60 μήνες) ανέρχεται σε €1.352 μηνιαίως και €75.729 αντίστοιχα, ενώ για Βουλευτή που συμπλήρωσε δύο βουλευτικές θητείες (120 μήνες) η σύνταξη ανέρχεται σε €3.306 μηνιαίως και το φιλοδώρημα σε €185.115.

Το φιλοδώρημα που λαμβάνουν ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Βουλής δεν υπόκειται στην επιβολή φόρου εισοδήματος, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στους κρατικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τους οποίους οποιοδήποτε εφάπαξ ποσό ή φιλοδώρημα κερδίζεται με υπηρεσία από την 1.1.2013 και μετά, υπόκειται στην επιβολή φόρου εισοδήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται.

Επιπλέον, η καταβολή της σύνταξης των βουλευτών αρχίζει από το 60ο έτος της ηλικίας τους, νοουμένου ότι δεν εξακολουθούν να είναι βουλευτές ή να ασκούν οποιοδήποτε άλλο λειτούργημα ή αξίωμα στη Δημοκρατία, και το φιλοδώρημα καταβάλλεται με τη λήξη της θητείας τους.

Δεν εφαρμόστηκε οποιαδήποτε επέκταση της ηλικίας έναρξης καταβολής της σύνταξης όπως στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων, για τους οποίους πλέον η υποχρεωτική ηλικία αφυπηρέτησης είναι η ηλικία των 65 ετών στην οποία ξεκινά να καταβάλλεται η σύνταξη και το εφάπαξ χωρίς οποιαδήποτε αναλογική μείωση.

Ο Γενικός Ελεγκτής υποδεικνύει πως ενόψει των δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών που διέρχεται η χώρα και για σκοπούς εφαρμογής των αρχών της ίσης μεταχείρισης και ισονομίας, τα ωφελήματα των Βουλευτών και των άλλων αξιωματούχων του κράτους, θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να εναρμονιστούν με τον περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμο 216(Ι)/2012 που προνοεί φορολόγηση του εφάπαξ/φιλοδωρήματος και επέκταση της ηλικίας έναρξης καταβολής της σύνταξης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση