ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπεγράφη πρώτη συμφωνία Κύπρου- Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων

Η RCB θα παράσχει ελκυστικές δανειοδοτήσεις σε ΜΜΕ καινοτομίας

ΚΥΠΕ

Το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΤαΕ) και η RCB Bank (RCB) υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία της Κύπρου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) η οποία θα παράσχει 10 εκατομμύρια ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) καινοτομίας.

Η υπογραφή έγινε στη διάρκεια τελετής που έλαβε χώρα σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών στη Λευκωσία, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του Προέδρου της ΕΤΕπ Werner Hoyer, του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίου Μαρκοπουλιώτη και του Kirill Zimarin, CEO της RCB Bank.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με βάση τη νέα συμφωνία, η RCB θα παράσχει ελκυστικές δανειοδοτήσεις σε ΜΜΕ καινοτομίας και μικρές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.

Η ΕΤΕπ υπέγραψε επίσης σήμερα μια δεύτερη συμφωνία με την RCB Bank για την παροχή επιπρόσθετου ποσού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για δανειοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους σε κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα υπογράφηκε και συμφωνία κρατικής εγγύησης μεταξύ της ΕΤΕπ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η συμφωνία δίδει τη δυνατότητα στην RCB να αναπτύξει νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, τα κύρια χαρακτηριστικά των οποίων αφορούν τις σημαντικά μειωμένες εγγυήσεις από πλευράς ΜΜΕ ούτως ώστε να μπορεί να στηρίξει πολλές ΜΜΕ, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν σε θέση να βρουν ικανοποιητικές δανειοδοτήσεις.

«Αυτή η χρηματοδοτική σύμβαση που υπογράφεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την RCB, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, σηματοδοτεί την παροχή νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους για πολλές κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η σημαντική αυτή συμφωνία - η πρώτη που υπογράφεται στην Κύπρο – έγινε πραγματικότητα με τη στήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη και αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της αποτελεσματικότητας του σχεδίου Γιούνκερ» σημείωσε ο Υπουργός.

Μιλώντας στα πλαίσια της υπογραφής, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer δήλωσε πως «οι συμφωνίες της ΕΤΕπ που υπογράφηκαν σήμερα θα παράσχουν συνεχή στήριξη σε επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα που είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Υπογράμμισε πως η συνεχής εμπλοκή της ΕΤΕπ στην Κύπρο, ειδικά τα τελευταία δύσκολα χρόνια, αποτελεί ένδειξη της απόλυτης εμπιστοσύνης της στην οικονομία της χώρας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος διαθέτει εξαίρετα επενδυτικά σχέδια.

Ο CEO της RCB Bank Kirill Zimarin υπογράμμισε τη δέσμευση της Τράπεζας για στενή συνεργασία με την ΕΤΕπ, το ΕΤαΕ και την κυβέρνηση όσον αφορά την παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στην αγορά, εκπληρώνοντας έτσι τον ρόλο της στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

«Είναι μέσα από τέτοιες συμφωνίες που εκπληρώνουμε ένα σημαντικό μέρος του ρόλου μας. Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου είναι να παράσχει την πολύ αναγκαία ρευστότητα σε υγιείς επιχειρήσεις που επιζητούν την υλοποίηση των επενδυτικών και αναπτυξιακών τους σχεδίων. Είναι με αυτό τον τρόπο που ενισχύουμε τις προσπάθειες τις κυβέρνησης για επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης» σημείωσε.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, σημείωσε πως το ΕΤΣΕ συμβάλλει σήμερα στην ενίσχυση των επενδύσεων, στην υποστήριξη θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X