ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαύρη τρύπα εκατ. από τον παράνομο τζόγο

Το μαύρο χρήμα που επιφέρει την απώλεια εκατ. εσόδων από τα κρατικά ταμεία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τρία χρόνια μετά την θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την επιβολή κανόνων στο χώρο του στοιχήματος ο παράνομος τζόγος μπορεί να έχει σμικρυνθεί, δεν έχει όμως παταχθεί στην ρίζα του. Τα εκατομμύρια που φαίνεται να διακινούνται κάτω από το τραπέζι παραμένουν πολλά, με τον παράνομο τζόγο κάθε μορφής να ανθεί με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται κοινωνικά αλλά και για την οικονομία. Οι εκστρατείες που διεξάγει κατά καιρούς η κυβέρνηση αποκαλύπτουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, μιας και, όπως εκτιμάται, δεκάδες είναι οι χώροι εκείνοι που συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες παράνομου τζόγου στην επικράτεια των ελευθέρων περιοχών. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως, είναι η πραγματικότητα.

Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά για τα συνολικά ποσά που διακινούνται στα παράνομα τυχερά παίγνια. Αυτό το οποίο λέγεται ανεπίσημα για κάποιες περιπτώσεις, είναι κυρίως στην περιοχή Λευκωσία, όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν αποδεκτά στοιχήματα πέραν των 15 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με ανεπίσημα στοιχεία, η περίοδος πριν από το 2012 χαρακτηρίζεται η εποχή όπου ο παράνομος τζόγος ανθούσε. Την περίοδο εκείνη γινόταν λόγος για περίπου 600 χώρους που παρείχαν υπηρεσίες παράνομων τυχερών παιγνίων που στην συνέχεια μειώθηκαν αισθητά παρέχοντας υπηρεσίες σε περιστασιακή βάση.

Τρύπα τα κατεχόμενα

Παρά την βελτίωση της εικόνας του παράνομου τζόγου στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία, οι κατεχόμενες περιοχές ήταν και παραμένουν μια πληγή που αιμορραγεί. Τα καζίνο που βρίσκονται στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, από τότε που έγινε μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης, αποτελούν καταφύγιο για τους φανατικούς τζογαδόρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά. Ωστόσο, και εδώ μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να δοθεί εικόνα του προβλήματος. Σαφής εικόνα δεν μπορεί να σχηματιστεί ούτε από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ετησίως η JCC smart για την διακίνηση πλαστικού χρήματος και στις κατεχόμενες περιοχές.

Τα μόνα στοιχεία που μπορεί να εξαχθούν και αυτά με κίνδυνο να απέχουν από την πραγματικότητα είναι να γίνει μια γενικότερη εκτίμηση των ποσών που φαίνεται να δαπανώνται στα κατεχόμενα σε δυο κατηγορίες. Αυτές της ψυχαγωγίας και των ξενοδοχείων που, όπως μας λέχθηκε από αρμόδιες πηγές, ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνουν και ποσά που παίζονται σε ρουλέτες των κατεχομένων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι και οι δυο εν λόγω κατηγορίες παρουσιάζουν αύξηση για το 2016. Στα μεν ξενοδοχεία δαπανήθηκε το ποσό των 3,18 εκατ. ευρώ για την δε ψυχαγωγία 1,79 εκατ. ευρώ.

Νόμιμος τζόγος

Τεράστια ερωτηματικά διατυπώνονται όμως και για κάποιες περιπτώσεις που δεν κινούνται στην παρανομία. Όπως λέγεται από πηγές που κινούνται στο χώρο του νόμιμου τζόγου, υπάρχουν ενδείξεις για παρανομίες ακόμα και σε εταιρεία που λειτουργούν νόμιμα. Ένα από τα πολλά ερωτήματα που διατυπώνονται έχουν να κάνουν με την πολιτική που ακολουθείται από κάποιες εταιρείες. Ανεπίσημα στον νόμιμο τζόγο διακινήθηκαν 400 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ στα τυχερά παιχνίδια και άλλα τόσα στο στοίχημα.

Η καταπολέμηση του τζόγου

Στην μάχη καταπολέμησης κάθε μορφής παράνομου τζόγου τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δίνουν την πραγματική εικόνα του προβλήματος. Κάτι που δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία από τις κατά καιρούς εκστρατείες της Αστυνομίας. Συνήθως τα περιστατικά που αποκαλύπτονται αποτελούν την παρωνυχίδα του προβλήματος τόσο από πλευράς χρηματικών ποσών όσο και προσώπων που ενέχονται. Με βάση επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, την περίοδο 01/01/16 μέχρι 24/12/2016 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 112 επιχειρήσεις.

Απαγγέλθηκαν συνολικά 88 καταγγελίες, 31 για υποθέσεις κυβείας και 57 για ηλεκτρονικό τζόγο. Εκδόθηκαν παράλληλα 30 διατάγματα κλεισίματος υποστατικών. Την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπου ο παράνομος τζόγος ανθεί ένεκα και του «εθίμου» για το καλό του νέου έτους, η αστυνομική εκστρατεία απέδωσε 15 καταγγελίες υποστατικών, 88 πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς, κατασχέθηκαν 30 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και περίπου 2 χιλιάδες ευρώ.

Ελλείψεις της ΕΑΣ

Η πολιτεία, στην προσπάθειά της να πατάξει το φαινόμενο του παράνομου τζόγου, προχώρησε στην σύσταση της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων. Ωστόσο, από το 2012, το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει το στοίχημα στην Κύπρο παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της ΕΑΣ, όπως επισημαίνει και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας στην έκθεσή του για το 2015. Όπως αναφέρεται, η ΕΑΣ αδυνατεί να προβαίνει σε κατάλληλους επιτόπιους ελέγχους στα αδειοδοτημένα υποστατικά, όπως προνοείται στον Νόμο, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού. Επιπρόσθετα, παρόλο που στον σχετικό Νόμο προνοείται η αδειοδότηση για διεξαγωγή ηλεκτρονικού στοιχήματος (Κλάση Β΄), εντούτοις δεν έχουν ετοιμαστεί τα σχετικά έντυπα (αίτηση, άδεια), με αποτέλεσμα την παράνομη λειτουργία τέτοιων υποστατικών και τη σημαντική απώλεια εσόδων για το κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση