ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κέρδη 92 δισ. δολ. για τη Fed το 2016

Τα κέρδη προέρχονται από τους τόκους αμερικανικών ομολόγων που κατέχει η Fed

Kathimerini.gr

Kέρδη 92 δισ. δολαρίων παραδίδει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για το 2016, αντί των 97,7 δισ. δολαρίων ένα χρόνο πριν. Αυτά τα κέρδη προέρχονται από τους τόκους των αμερικανικών ομολόγων που κατέχει η Fed και από τίτλους συνδεδεμένους με τους ομοσπονδιακούς οργανισμούς στεγαστικής πίστης Fannie Mae και Freddie Mac.

Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, οι Fannie Mae και Freddie Mac αγοράζουν στεγαστικά από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους ή τα τιτλοποιούν για να τα διαθέσουν στην αγορά, ενισχύοντας τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Αυτοί οι τίτλοι θεωρούνται υψηλής φερεγγυότητας, αν και είχαν βρεθεί στο στόχαστρο επί χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αγοράζοντας αυτούς τους τίτλους και κρατικά ομόλογα, η Fed διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού στην οικονομία. Από τα περυσινά κέρδη της, η Fed κράτησε ένα μέρος για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων του κόστους εκτύπωσης χρήματος και της συμβολής της στη χρηματοδότηση της Χρηματοοικονομικής Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών με 596 εκατ. δολάρια. Οι δαπάνες του διοικητικού συμβουλίου της Fed ανήλθαν στα 709 εκατ. δολάρια, αντί των 705 εκατ. δολαρίων το 2005.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση