ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το τρίγωνο της διαπλοκής στο Σ.Α. Λευκωσίας

Στοιχεία φωτιά για τρία πρόσωπα, κόμματα και πολιτικά πρόσωπα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ντόμινο εξελίξεων στην υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας προϊδεάζουν τα στοιχεία που έχουν εντοπίσει οι έρευνες των ποινικών ανακριτών οι οποίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της «Κ» στη λίστα των εν δυνάμει υπόπτων βρίσκονται πέραν των δεκατριών προσώπων με άμεση ή έμμεση σχέση με τα συμβόλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ. Όπως μας έλεγαν πηγές που γνωρίζουν την πορεία των ερευνών, τα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί δύνανται ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν κύμα συλλήψεων και να φέρουν σε δύσκολη θέση πολιτικά κόμματα και πρόσωπα. Ωστόσο, οι ανακριτές της υπόθεσης συνεχίζουν το ψάξιμο σε μια προσπάθεια να θωρακίσουν ακόμα περισσότερο τις διαφαινόμενες ποινικές υποθέσεις.

Οι ίδιες πηγές, περιγράφοντας το μέγεθος της διαφαινόμενης διαπλοκής, τη χαρακτήριζαν αβίαστα μεγαλύτερη και από αυτή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ) που, όπως πιστεύεται, θα προκαλέσει τριγμούς σε κομματικά γραφεία και όχι μόνο. Ο σχετικός φάκελος είναι ογκωδέστατος και περιέχει στοιχεία που καίνε σε πρώτη φάση τρία πρόσωπα για τα οποία έχουν εντοπισθεί ίχνη ύποπτης διακίνησης μαύρου χρήματος. Τα τρία πρόσωπα από διαφορετικό πόστο ο καθένας, φαίνεται να έλαβαν ή να διακίνησαν μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία επί του παρόντος δεν μπορούν να υπολογισθούν με σχετική ακρίβεια. Τα μόνα ποσά που έχουν υπολογισθεί και ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ είναι αυτά τα οποία εμφανίζονται σε επιταγές. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν διακινηθεί και μετρητά. Τα ανακριτικά ευρήματα πέρα από την υπόθεση του Σ.Α. Λευκωσίας εάν και εφόσον οδηγήσουν σε στοιχειοθετημένη διάπραξη ποινικών αδικημάτων αναμένεται να λειτουργήσουν ευεργετικά και για την άλλη υπόθεση, αυτή του Σ.Α. Λάρνακας που επίσης βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης.

Στοιχεία κόλαφος

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της «Κ» τα πρόσωπα κλειδιά στις έρευνες στο Σ.Α. Λευκωσίας είναι τρία, τα οποία είχαν κομβικό ρόλο στα έργα για το Αποχετευτικό της πρωτεύουσας. Η κίνηση των ανακριτών με την συνδρομή λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί αποτέλεσε τον μίτο της Αριάδνης για να ξετυλιχθεί το κουβάρι των ισχυρών ενδείξεων που υπήρχαν για σκάνδαλο διαφθοράς και διαπλοκής. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ένα πρόσωπο από τα τρία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος. Ανάμεσα στους φερόμενους αποδέκτες συμπεριλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα αλλά και κόμματα.

Στο φάκελο των ερευνών υπάρχουν ουκ ολίγα στοιχεία που έχουν αντληθεί από τραπεζικά δεδομένα του συγκεκριμένου προσώπου που δείχνουν την κατεύθυνση αλλά και τους αποδέκτες του μαύρου πολιτικού χρήματος. Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά ξεχωρίζει μεγάλος αριθμός επιταγών την περίοδο 2009 – 2012 προς συγκεκριμένο κομματικό αξιωματούχο, ο οποίος λάμβανε σε τακτική βάση ποσά που ενδεχομένως στο σύνολο να αγγίζουν τις 100 χιλιάδες ευρώ. Στοιχεία από τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν εντοπισθεί και για άλλα τρία πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν θεσμική σχέση με τα υπό εκτέλεση έργα για το Αποχετευτικό της Λευκωσίας. Στα ίδια στοιχεία υπάρχουν και επιταγές σε δύο πολιτικά κόμματα ωστόσο τα ποσά σε έκαστη δεν ξεπερνούν το όριο των 50 χιλιάδων ευρώ που είναι το επιτρεπόμενο με βάση τον νόμο.

Μπάζα 1 εκατ. ευρώ

Το δεύτερο πρόσωπο που φαίνεται να είχε καθοριστικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος στο Σ.Α. Λευκωσίας εμφανίζεται να είχε άμεση εμπλοκή με τα έργα. Για το συγκεκριμένο πρόσωπο την περίοδο που ήταν στο έργο έχουν προκύψει στοιχεία για λήψη χρηματικού ποσού που αγγίζει το ένα εκατ. ευρών από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις που είχαν σχέση με τα υπό εκτέλεση έργα. Τα ποσά κατέληγαν στον ίδιο είτε απευθείας είτε μέσω συγγενικών του προσώπων. Η χρονική περίοδος με τις ύποπτες και υπό διερεύνηση συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από αρχές του 2000 έως και το 2010.

Μόνο με μετρητά

Το τρίτο πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση Σ.Α. Λευκωσίας εμφανίζεται με βάση τα στοιχεία να προέρχεται από άλλη κρατική υπηρεσία έχοντας όμως καθοριστικό ρόλο και στο Αποχετευτικό της Λευκωσίας. Οι πληροφορίες που υπάρχουν υποστηρίζουν ότι στους λογαριασμούς του συγκεκριμένου προσώπου για μεγάλη περίοδο εντοπίσθηκε κίνηση μετρητών τα οποία χονδρικά υπολογίζονται στις 300 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, στοιχεία φαίνεται να προκύπτουν και από λογαριασμούς στενών συγγενικών τους προσώπων η δραστηριότητα των οποίων χαρακτηρίζεται ύποπτη και υπό διερεύνηση.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίσθηκε επίσης μεταφορά μεγάλου χρηματικού ποσού από συγκεκριμένο προορισμό που χαρακτηρίζεται φορολογικός «παράδεισος» αλλά και από λογαριασμό σε ευρωπαϊκή χώρα προς την Κύπρο. Τόσο οι ανακριτές όσο και οι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχουν συνδέσει τις ύποπτες κινήσεις και με περιουσιακά στοιχεία του τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Ένα άλλο στοιχείο που έχει προκύψει από την ανάγνωση των τραπεζικών του δεδομένων είναι μια ασυνήθιστη κινητικότητα του λογαριασμού του προς λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων πριν από το κούρεμα του 2013, που δεν ξεπερνούσαν ωστόσο το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ.

Προχωρημένες οι έρευνες


Από πλευράς Αστυνομίας δεν διαψεύστηκε ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής «Κ» την περασμένη εβδομάδα για μαύρο πολιτικό χρήμα στο Σ.Α. Λευκωσίας. Όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου της δύναμης Ανδρέας Αγγελίδης οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να μην επηρεαστούν οι έρευνες. Αυτό όμως που υποστηρίζεται, όχι από αστυνομικές πηγές, είναι ότι ενδεχόμενη θετική κατάληξη των ερευνών για τη Λευκωσία θα επιδράσει θετικά και στις έρευνες που πραγματοποιούνται για τα έργα στο Σ.Α. Λάρνακας μιας και εκεί εμπλοκή φέρεται να έχουν τα ίδια πρόσωπα.

Οι αποκαλύψεις της Κυριακάτικης «Κ» για τα φαινόμενα διαπλοκής ΣΑ Λευκωσίας

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση