ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα μήνα διορία στους αναδόχους του λιμένα Λεμεσού

Με προβλήματα ξεκίνησε η νέα εποχή στην λιμενική βιομηχανία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το χειρότερο σενάριο, αυτό της αναβολής παράδοσης του λιμανιού της Λεμεσού στους νέους διαχειριστές, μπορεί να ξεπεράστηκε χωρίς, ωστόσο, να αποφευχθούν τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν με το καλημέρα. Προβλήματα που αν και προκαλούν δυσφορία στους άμεσα επηρεαζόμενους, αντιμετωπίζονται με πνεύμα κατανόησης.

Το κομφούζιο που παρατηρήθηκε κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας του λιμανιού από τους ιδιώτες διαχειριστές, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν προσέλαβε ευρύτερες προεκτάσεις αφού ακόμα και στους επαγγελματικούς κλάδους που χρησιμοποιούν το λιμάνι γίνεται κατανοητό ότι χρειάζεται χρόνος προσαρμογής στο νέο καθεστώς.
Στο πνεύμα αυτό, κινήθηκαν από την προηγούμενη Δευτέρα οι αντιδράσεις των μεταφορέων, οι οποίοι δείχνουν πνεύμα συνεργασίας με την νέα διοίκηση του λιμένα. Μάλιστα, χθες Τρίτη, αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ συναντήθηκε με την διοίκηση της εταιρείας (Eurogate Container Terminal Limassol Limited) που διαχειρίζεται τα εμπορευματοκιβώτια σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν η κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού.

Στην συνάντηση η αντιπροσωπεία του κλάδου ενημερώθηκε από την διοίκηση της διαχειρίστριας εταιρείας για τα προβλήματα της πρώτης μέρας, τα οποία αποδίδονται εν μέρει και σε αστάθμητους παράγοντες, όπως βλάβες σε εξοπλισμό του λιμανιού.

Ο επικεφαλής της εταιρείας διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία ότι η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε θα εξομαλυνθεί, με πρώτο βήμα την «επίταξη» αριθμού εργαζομένων της προς ενίσχυση των υπηρεσιών παραλαβής των εμπορευματοκιβωτίων. Από την πλευρά των μεταφορέων, επιδείχθηκε πνεύμα συναίνεσης, ωστόσο, όπως μας λέχθηκε από πηγές που ήταν στην συνάντηση, εάν τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιασθεί δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρως δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν απαθείς.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί και θα δοθεί ένας μήνας διορία στους διαχειριστές. Στην περίπτωση που δεν εξομαλυνθεί η όλη κατάσταση προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν.

Και νέα προβλήματα

Δύσκολη περιγράφεται και η χθεσινή μέρα για το λιμάνι Λεμεσού. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν είχαν ως αφετηρία τις δυο γερανογέφυρες του λιμανιού. Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με την λειτουργία μόνο μιας γερανογέφυρας, η οποία, ωστόσο, και αυτή τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικού προβλήματος.

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν απέδωσαν καρπούς με την επαναφορά της σε λειτουργία κατά την διάρκεια της ημέρας. Για την δεύτερη καταβάλλονται προσπάθειες για να επιδιορθωθεί και υπολογίζεται ότι σήμερα Τετάρτη το λιμάνι θα ξεκινήσει να λειτουργεί και με τις δυο γερανογέφυρες.

Μεταβατική περίοδος

Πέρα από την ενίσχυση του προσωπικού στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων ένα άλλο μέτρο που πάρθηκε και που μπορεί σε βάθος χρόνου να συμβάλει στην εξομάλυνση είναι η εφαρμογή νέου πλαισίου διεκπεραίωσης εργασιών. Η μέχρι την περασμένη εβδομάδα άναρχη πρακτική, που όπως λέγεται επικρατούσε, τερματίζεται.

Η διαχειρίστρια εταιρεία πληροφόρησε τους επαγγελματίες χρήστες του λιμανιού ότι όλες οι εργασίες θα διεκπεραιώνονται με ραντεβού. Η διοίκηση της εταιρείας ζήτησε από την αντιπροσωπεία που την επισκέφθηκε όπως οι χρήστες του λιμανιού προσαρμοσθούν άμεσα με τους νέους κανονισμούς που όπως τους λέχθηκε θα μειώσουν το χρόνο διεκπεραίωσης της εργασίας τους και θα αποτρέψουν τον συνωστισμό.

Για τους επαγγελματίες χρήστες του λιμανιού το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι τόσο τα λειτουργικά προβλήματα όσο η αναπροσαρμογή στα τέλη χρήσης του λιμανιού. Στο κομμάτι αυτό υπάρχουν έντονες απόψεις που υποστηρίζουν ότι λίαν συντόμως θα γίνουν ορατές οι συνέπειες από τους καταναλωτές. Ως παράδειγμα δίδεται το κόστος για ένα εμπορευματοκιβώτιο το οποίο μέχρι χθες ήταν στα 100 ευρώ και με τα νέα τέλη, όπως υποστηρίζουν, θα φθάσει στα 400 ευρώ. Μια αύξηση που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων.

Αναμενόμενα τα προβλήματα

Το Υπουργείο Μεταφορών με δεδομένο ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο μη παράδοσης του λιμανιού την περασμένη Δευτέρα, κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό και ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης στην συνέντευξή του στην έντυπη «Κ» της περασμένης Κυριακής, δικαίως εμφανίζεται ικανοποιημένο.

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην επίσημη πρώτη των νέων διαχειριστών ήταν αναμενόμενα, υποστηρίζεται, και πιστεύεται ότι θα επιλυθούν σύντομα. Χθες, Τρίτη, όπως μας λέχθηκε από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκο Μιχαηλίδη, η κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού ήταν σαφώς ομαλότερη από την Δευτέρα.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, εν είδει απολογισμού, η μετάβαση στο νέο καθεστώς κύλησε ομαλά τα δε προβλήματα, όπως τονίζεται, αναμένεται να επιλυθούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Αυτό το οποίο προβάλλεται ως η μεγάλη εικόνα για το λιμάνι, από πλευράς Υπουργείου, είναι η εμπορικοποίησή του που συνιστά ένα μεγαλεπήβολο έργο, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση