ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης κόκκινων δανείων προκρίνει η ΚΤΚ

Η ΚΤΚ επικροτεί τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων

ΚΥΠΕ

Τη σύσταση μιας κοινής πλατφόρμας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για όλο το τραπεζικό σύστημα φαίνεται να προκρίνει η Κεντρική Τράπεζα.

Η τοποθέτηση της εποπτικής αρχής έρχεται, καθώς ήδη η Ελληνική Τράπεζα έκανε την πρώτη κίνηση, ανακοινώνοντας τη σύναψη συνεργασίας με την APS Holdings για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των ΜΕΧ ύψους €2,4 δισ, ενώ σκέψεις γίνονται και στο Συνεργατισμό.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο Συνεργατισμός διατηρεί ανοικτή την προοπτική δημιουργίας μιας δικής του πλατφόρμας διαχείρισης ΜΕΧ.

Η ΚΤΚ επικροτεί τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος της εποπτικής αρχής, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το θέμα αυτό εναπόκειται στις αποφάσεις διευθύνσεων των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ωστόσο πως η ΚΤΚ θα προτιμούσε τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας διαχείρισης των ΜΕΧ στην οποία θα συμμετείχαν όλες οι εμπορικές τράπεζες, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε πολλές συνέργειες αλλά και οικονομίες κλίμακας με πολλά οφέλη για τις ίδιες τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΚΤΚ, οι ΜΕΧ ανέρχονταν στο τέλος Οκτωβρίου του 2016 στα €24,08 δισεκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 48% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου του τραπεζικού τομέα. Το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΧ της Τράπεζας Κύπρου ανέρχονταν στις 30 Σεπτεμβρίου στα €11,9 δισ και στο Συνεργατισμό στα €7,2 δισ.

Να σημειωθεί πως λύσεις όπως η ανάθεση (outsourcing) σε εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων, όπως και η ανταλλαγή χρέους έναντι εμπράγματης εξασφάλισης (debt to asset swap) περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε το Σεπτέμβριο του 2016 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επισημαίνει, ωστόσο, πως τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει πρώτα να αξιολογήσουν τις όποιες κεφαλαιακές επιπτώσεις της στρατηγικής που θα επιλεγεί.

Επισημαίνεται πως η εταιρεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα δεν συνιστά τη γνωστή «κακή τράπεζα», καθώς δεν πρόκειται για πώληση του χαρτοφυλακίου των ΜΕΧ. Τα περιουσιακά στοιχεία αυτά παραμένουν στον ισολογισμό της τράπεζας, με την διαχείρισή τους να μεταφέρεται εκτός της τράπεζας. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται στην τελική έγκριση των εποπτικών και άλλων αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση