ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκρίθηκε η σταδιακή αύξηση του κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας

Ψηφίστηκε ο τροποποιητικός νόμος με 37 ψήφους υπέρ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εγκρίθηκε ο τροποποιητικός νόμος από τη Βουλή, που επιτρέπει στα τραπεζικά ιδρύματα να ανεβάσουν το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας τους στο 2.5% μέχρι το δεκέμβριο του 2019.

Τάχθηκαν 37 υπέρ του τροποποιητικού νομοσχεδίου, 6 ψήφισαν κατά, ενώ 6 απήχαν.

Σύμφωνα με το άρθρο 47Β του νομοσχεδίου, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου αποτελείται από κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 αξίας ίσης με το 0,625% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του Αδειοδοτημένου Πιστοτικού Ιδρύματος (ΑΠΙ), ενώ για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 το απόθεμα ασφαλείας αποτελείται από κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 αξίας ίσης με το 1,25% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του ΑΠΙ.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης, απασχόλησε το ζήτημα του Συνεργατισμού και τη στήριξη που δόθηκε. Ως γενικός αντίλογος που λειτούργησε και θετικά στην ψήφιση του εν λόγω τροποποιητικού νομοσχεδίου, ήταν ότι ο Συνεργατισμός εαν στα επόμενα stress test χρειαστεί στήριξη για ακόμα μία φορά έστω και για λίγο - ή οποιαδήποτε τράπεζα - θα έχει περιθώριο 1 - 2 χρόνων να τα βρει και όχι να βρεθούν άμεσα όπως χρειάστηκε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση