ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιωρκάτζη: Εντός του 2017 η εξυγίανση της πρώην Λαικής

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών βρέθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας

ΚΥΠΕ

Μέχρι τα μέσα του 2017 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, δήλωσε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, που ήταν επίσης παρών στη συνεδρίαση, ανέφερε από την πλευρά του ότι τέσσερα χρόνια είναι μακρά περίοδος για τη διαδικασία εξυγίανσης και ενθάρρυνε την Αρχή Εξυγίανσης να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Είπε ακόμη ότι αναγνωρίζει ότι «λίγοι νοικοκυραίοι» φορτώθηκαν μεγάλο κόστος, οι περισσότεροι όμως καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, με καταθέσεις κάτω των 100.000, δεν έχασαν τίποτε. Όπως ανέφερε, στη Λαϊκή οι ανασφάλιστες καταθέσεις που χάθηκαν ανήλθαν στο 25% του συνόλου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο μόνος τρόπος για τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων είναι με συνέλευση πιστωτών. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαχείριση, καθώς «δεν βλέπω άλλο νόμιμο τρόπο», όπως είπε.

Απαντώντας η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι «θα ληφθούν δραστικά μέτρα». «Έχουμε χρονικό ορίζοντα, στα μέσα του χρόνου θα τελειώσουν όλα» ανέφερε, ενώ και ο ειδικός διαχειριστής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει τς εντολές της Αρχής Εξυγίανσης.

Σύμφωνα εξάλλου με τηn Διοικητή, η ΚΤ βρέθηκε πρόσφατα προ εκπλήξεως, καθώς επιδόθηκε αγωγή από την πρώην διαχειρίστρια Άντρη Αντωνιάδου για κούρεμα που υπέστη η ίδια στη Λαϊκή. Νομίσαμε αρχικά ότι πρόκειται περί συνωνυμίας, αλλά τελικά είναι η ίδια, είπε η Διοικητής.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) Άδωνις Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχουν δύο έγκριτοι νομικοί, οι Αλέκος Μαρκίδης και Κώστας Μέλας, οι oποίοι αμφισβητούν τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης για παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων στους πιστωτές της πρώην Λαϊκής. Βασιζόμαστε σε μια γνωμάτευση που αμφισβητούν σοβαρά δύο έγκριτοι νομικοί για να πάρουμε για απόφαση, είπε.

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, είπε από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο ζήτημα. Όπως είπε, «έχουμε διαπιστώσει εδώ και πολύ καιρό αυτά που η Νομική Υπηρεσία ξεκάθαρα αναφέρει» και έχουμε ευθύνη να ερμηνεύουμε τις νομοθεσίες και μόνοι μας, χωρίς τη Νομική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν απομείνει θα πρέπει να αποδίδονταν με τον τρόπο που μπορούν να αποδοθούν στους πιστωτές.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι 450 εκ. ευρώ που ανήκουν στη Λαϊκή «τα κάναμε δώρο στην Τράπεζα Κύπρου». Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε πόσα ήταν τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής που μεταφέρθηκαν το 2013 στην Τράπεζα Κύπρου, για να προσθέσει ότι το κονδύλι για στήριξη της τράπεζας χρεώθηκε με 1,38 δις, στην Τράπεζα Κύπρου και πληρώθηκε από το κράτος στο 1,8 εκ. Απαντώντας ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το 1,8 δις ήταν ένα δάνειο και όλα τα δάνεια μεταφέρθηκαν με μια λογιστική έκπτωση.

Ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όταν έγινε αναφορά στην πώληση της θυγατρικής τράπεζας στη Ρωσία. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, η κ. Γιωρκάτζη διερωτήθηκε αν ο πρώην διαχειριστής Κρις Παύλου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ήταν ο ίδιος Πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας «για την οποία καταγγέλθηκαν τα αίσχιστα», ενώ συνεχίζει ακόμη να είναι.

Το θέμα κλήθηκε να ξεκαθαρίσει ο κ. Αλεξάνδρου, ο οποίος είπε ότι ο κ. Παύλου ήταν Πρόεδρος μόνο στην IBG πριν αναλάβει καθήκοντα διαχειριστή. Στις υπόλοιπες τράπεζες ανέλαβε ως Πρόεδρος μετά το διορισμό του στη θέση του διαχειριστή, στις 6 Μαΐου 2015. Πάντως η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι «δεν είναι καθηκόντως» που ανέλαβε Πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας ο Κρις Παύλου.

Η Διοικητής είπε επίσης ότι στη βάση έκθεσης διεθνούς οίκου, το ΔΣ συζητά τις προτάσεις για αναδιοργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμη, ενώ ζητήθηκε και η συμβολή του ΔΝΤ. «Εντός των προσεχών ημερών θα βρίσκεται στο γραφείο του Υπουργού πρόταση από την Κεντρική Τράπεζα», είπε η κ. Γιωρκάτζη, με τον Χάρη Γεωργιάδη να χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντική την προσπάθεια της Κεντρικής να βελτιώσει τα του οίκου της. Είναι ένα μέτρο που θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την επάρκεια της Κεντρικής Τράπεζας, είπε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι φαίνεται πως δεν μπορεί η Βουλή να προχωρήσει νομοθετικά στο ζήτημα της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, στη βάση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας.

Βλέπω φως μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης, όταν θα πάμε σε εκκαθάριση, είπε ο κ. Ζαχαρίου, λέγοντας παράλληλα πως όλα αυτά αποτελούν σκέψεις και δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση. Συμπλήρωσε ότι πρόθεση της Αρχής Εξυγίανσης είναι να τελειώσει στα μέσα του 2017 η εξυγίανση και οποίο περιουσιακό δεν πουληθεί θα πάει προς εκκαθάριση, ενώ ακολούθως, ο εκκαθαριστής υποχρεούται να καλέσει συνέλευση μετόχων.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι είναι θλιβερό να συζητάμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα ίδια πράγματα. Πρόκειται για άκρως ταλαιπωρημένους ανθρώπους και κανένας δεν ακούει τις κραυγές αγωνίας, πρόσθεσε. Είπε τέλος ότι κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή τι θα απογίνει με τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία εξανεμίζονται μέρα με τη μέρα ενώ οι διαχειριστές αλλάζουν συνέχεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι σήμερα βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο μιας διαδικασίας που έπρεπε να γίνει σε τέσσερις μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι εν ολίγοις είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Για τέσσερα χρόνια κάποιοι κουμαντάρουν τα χρήματα των καταθετών της πρώην Λαϊκής, είπε και διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει τη νύφη. Σύμφωνα με τον κ. Κουλία, η Κεντρική Τράπεζα έχει τεράστιες ευθύνες.

Γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων χωρίς να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα της αποζημίωσης των κουρεμένων καταθέτων, δήλωσε η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ πιο εύκολη λύση, όμως οι εκποιήσεις δεν κινούνται στους ρυθμούς που θα έπρεπε για να βοηθήσουν τα τραπεζικά ιδρύματα να σταθούν στα πόδια τους και να αποζημιωθούν άμεσα οι κουρεμένοι καταθέτες.

Επιβάλλεται η Βουλή να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση στο ζήτημα και να αναλάβει τις ευθύνες της, είπε από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Συμπλήρωσε ότι με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορούν οι κουρεμένοι καταθέτες να παραλάβουν τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ζήτησαν να μάθουν από τον Υπουργό Οικονομικών αν μετά από τέσσερα χρόνια υπάρχει κατάληξη σε ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε ότι μέχρι τα μέσα του 2017 θα έχουν τροχοδρομηθεί οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει η εκποίηση και να αποζημιωθούν οι καταθέτες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X