ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κουγιάλης: Εντός τριών μηνών τα νεότερα για το χαλούμι

Μετά την Επιτροπή Γεωργίας, το θέμα θα δει το Κολλέγιο των Επιτρόπων

ΚΥΠΕ

Την εκτίμηση ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα υπάρχει η απάντηση από το Κολλέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την κατοχύρωση ή όχι του χαλουμιού για την Κύπρο, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο του Παγκύπριου Συνεδρίου γάλακτος και τυροκομίας στη Λάρνακα ο Υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού και είπε ότι «βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο για το ζήτημα αυτό και αναμένεται ότι μέσα στο Φεβρουάριο η Επιτροπή Γεωργίας θα έχει ολοκληρώσει το έργο της που είναι αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση των ενστάσεων και ευελπιστώ ότι θα απορριφθούν. Από κει και πέρα θα προωθηθεί η κατοχύρωση με εισήγηση της Επιτροπής προς το Κολλέγιο των Επιτρόπων που θα έχουν την τελική ευθύνη για να αποφασίσουν εάν το χαλούμι θα κατοχυρωθεί για την Κύπρο ή όχι».

Εγώ συνέχισε ο Υπουργός «είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στους επόμενους 2 – 3 μήνες θα έχουμε τελειώσει. Περιμέναμε περίπου 16 – 17 χρόνια, ας περιμένουμε λίγους μήνες ακόμα και ελπίζω όλα θα εξελιχθούν ομαλά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουγιάλης είπε πως «το κράτος θα στηρίξει όλους τους κλάδους παραγωγής γάλακτος ιδιαίτερα όμως αυτόν των αιγοπροβατοτρόφων γιατί το πρόβλημα που εντοπίζεται σήμερα είναι οι χαμηλές ποσότητες σε αιγινό και πρόβειο γάλα. Εχουμε ένα προϋπολογισμό των 40 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατανεμηθεί σε μέτρα που αφορούν τρεις διαφορετικούς άξονες».

Εξήγησε ότι πρώτος άξονας είναι «αυτός της αύξησης του ζωικού κεφαλαίου, της αύξησης δηλαδή των παραγωγικών αιγοπροβάτων, όπου αυξάνοντας τα θα μας δώσουν και μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος. Ο δεύτερος άξονας είναι ότι τα υφιστάμενα αιγοπρόβατα δεν παράγουν όσο είναι οι δυνατότητες τους να παράξουν, παράγουν περίπου στο 50% των δυνατοτήτων τους και ένας βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η ενεργοποίηση του ζωικού κεφαλαίου για να παράξουν μεγαλύτερες ποσότητες».

Σημείωσε ακόμα ότι «ο τρίτος άξονας είναι αυτός της εποχικότητας, δηλαδή πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της εποχικότητας της παραγωγής, υπάρχουν περίπου 3 – 4 μήνες όπου η παραγωγή του γάλακτος είναι πολύ χαμηλή και για να μπορέσει να δουλέψει σωστά η τυροβιομηχανία και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται σήμερα στην εξαγωγική της δραστηριότητα πρέπει να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα, πρέπει δηλαδή να έχουμε σταθερή παραγωγή γάλακτος ολόχρονα».

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε επίσης ότι «επικεντρωνόμαστε σ’ αυτούς τους τρεις άξονες και θα δαπανήσουμε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον γι’αυτό το πρόγραμμα, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για εισδοχή νέων κτηνοτρόφων στο επάγγελμα και 130 περίπου συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί για να δημιουργήσουν νέες μονάδες αιγοπροβατοτροφίας».

Όλα αυτά συνέχισε «μας κάνουν να νοιώθουμε αισιόδοξοι και ευελπιστώ ότι στην επόμενη τριετία θα έχουμε διορθώσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας αλλά και η τυροβιομηχανία. Πιστεύω ότι με την κατοχύρωση του χαλουμιού πολλά πράγματα θα μπουν στη θέση τους και θα διανοιχθούν νέοι ορίζοντες για την κυπριακή γεωργία, κτηνοτροφία και τυροκομία».

Εξάλλου στην ομιλία του ο Νίκος Κουγιάλης είπε ότι «τα τελευταία 15 χρόνια οι εξαγωγές του χαλουμιού έχουν καταγράψει μια αλματώδη πορεία. Το 2001 οι εξαγωγές μας πλησίαζαν τους 3.000 τόνους περίπου και η αξία των εξαγωγών μόλις που προσέγγιζε τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Το 2015 οι εξαγωγές ξεπέρασαν τους 15.000 τόνους με αξία εξαγωγών τα 103 εκατομμύρια ευρώ εδραιώνοντας το χαλούμι ως το 2ο κυριότερο εξαγωγικών προϊόν της Κύπρου μετά τα φάρμακα».

Σημείωσε επίσης πως «στην προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι για βελτίωση της παραγωγικότητας του γενετικού δυναμικού και αύξηση της παραγωγής του γάλακτος, δεν αρκεί μόνο η συνεισφορά του κράτους. Δεν μπορεί ο τομέας αυτός να στηρίζεται επ’ άπειρον στα δεκανίκια του κράτους ειδικά αυτή τη στιγμή όπου υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση σε γάλα».

Το κράτος, συνέχισε «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης του τομέα της παραγωγής γάλακτος. Τώρα ήρθε η ώρα να παίξει και η βιομηχανία το δικό της καθοριστικό ρόλο. Πρέπει η γαλακτοβιομηχανία να συμβληθεί με τους παραγωγούς, να πληρώσει ενθαρρυντικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής του προϊόντος αλλά και ελκυστικές για να εξασφαλίσει γάλα και ταυτόχρονα να κατευθύνει τους παραγωγούς και να τους βοηθήσει να παράξουν το τελικό προϊόν με βάση τα ποιοτικά πρότυπα που η ίδια η βιομηχανία επιθυμεί για να ικανοποιήσει την εξαγωγική αγορά».

Ταυτόχρονα, ανέφερε «οι παραγωγοί πρέπει να αξιοποιήσουν τα παρεχόμενα μέτρα στήριξης για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους αλλά και να οργανωθούν σε ομάδες, τόσο για να διευκολύνουν τη δουλειά τους αλλά και να εμπορευτούν ορθά και όχι ευκαιριακά το προϊόν τους».

Ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε για ακόμα μια φορά την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα έχουμε την επίτευξη του στόχου για κατοχύρωση του χαλουμιού η οποία, σημείωσε «θα αποτελέσει το έναυσμα για μια στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, Υπουργείου, παραγωγών γάλακτος και τυροβιομηχανίας, μακριά από σκοπιμότητες και συμφέροντα με γνώμονα την ευημερία ολόκληρου του κλάδου αλλά και της αγροτικής μας οικονομίας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X