ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομαλοποίηση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας

Επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου

Kathimerini.gr

Επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε, έστω με καθυστέρηση, την πολιτική της «μιας Κίνας» που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του, εγκαταλείποντας τις πιο επιθετικές έναντι της μεγάλης ασιατικής δύναμης τοποθετήσεις του.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια της οποίας έγινε και η προαναφερθείσα επιβεβαίωση. Τον Δεκέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε θορυβήσει το Πεκίνο, συνομιλώντας τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Ταϊβάν, σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο, αφού η αποσχισθείσα, νησιωτική επαρχία της Κίνας δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Ρεπορτάζ του αμερικανικού και του διεθνούς Τύπου αναφέρουν ότι σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ έπεισαν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν θα ήταν συνετό να χρησιμοποιήσει το θέμα της Ταϊβάν ως μοχλό πίεσης στην Κίνα για άλλα θέματα, όπως οι διαφορές με τις ΗΠΑ στο πεδίο του εμπορίου και οι εντάσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης βεβαιώνουν ότι ο Σι έμεινε ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Τραμπ, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάστηκε σχεδόν ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του για να επικοινωνήσει με τον ηγέτη της Κίνας, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με περισσότερους από δέκα ηγέτες.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Τραμπ δέχθηκε πλήγμα από την ομόφωνη απόφαση Ομοσπονδιακού Εφετείου, στο Σαν Φρανσίσκο, που απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης να τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή το επίμαχο προεδρικό διάταγμα για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Με την ετυμηγορία του Εφετείου, διατηρείται σε ισχύ η απόφαση του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ, από το Σιάτλ, με την οποία ανεστάλη η εφαρμογή του διατάγματος. «Θα τα πούμε στα δικαστήρια, η ασφάλεια του έθνους διακυβεύεται», ήταν η απάντηση του Τραμπ μέσω Twitter. Θεωρείται πιθανό ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος μόλις προχθές ανέλαβε τα καθήκοντά του έχοντας επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για την επαναφορά του προεδρικού διατάγματος Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X