ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

2,8% το 2016 από 1,7% το 2015 η ανάπτυξη της οικονομίας

ΥΠΟΙΚ: Είμαστε στο σωστό δρόμο και καλύπτουμε το χαμένο έδαφος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είναι θετικός και υπολογίζεται σε +3.0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, βάσει των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο +2.8%.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: Ξενοδοχεία και Εστιατόρια, Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο, Μεταποίηση και Κατασκευές.

Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε ο τομέας Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί.

ΥΠΟΙΚ: Είμαστε στο σωστό δρόμο

«Έχει προ ολίγου ανακοινωθεί η προκαταρτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον ρυθμό ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο οποίος υπολογίζεται στο 2,8%, ενώ το ίδιο ποσοστό – 2,8% - αποτελεί και την εκτίμηση για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2016. Πρόκειται για επιβεβαίωση και των όσων ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καταγράφεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, θετική συνεισφορά από όλους ουσιαστικά τους παραγωγικούς τομείς, μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση, από το 14,9% που ήταν στο τέλος του 2015 στο 13,3%, και αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων στην οικονομία κατά 2,7%.

Όπως επίσης έχει ανακοινωθεί, το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2016 παραμένει ισοσκελισμένο, κατ’ακρίβειαν με ένα μικρό πλεόνασμα της τάξης των 9,1 εκ. ή ποσοστό 0,1% του ΑΕΠ. Και αυτό μετά τις σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που είχαν αποδοθεί κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η απώλεια εσόδων καλύφθηκε και με το παραπάνω από την αύξηση των εσόδων λόγω της γενικότερης βελτίωσης στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, οι εισπράξεις από τον Φ.Π.Α. ήταν αυξημένες κατά 7% και οι συνεισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις κατά 4,7%, χωρίς ασφαλώς να έχουν αυξηθεί οι συντελεστές.

Οι εκτιμήσεις για το 2017 κινούνται στα ίδια επίπεδα και αυτό επιβεβαιώνει πως είμαστε στο σωστό δρόμο. Η οικονομία μας ανακάμπτει, καλύπτουμε το χαμένο έδαφος και πρέπει, συνεπώς, να παραμείνουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στην προσπάθεια. Και πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη δεν στηρίζεται πρόσκαιρα και πλασματικά από αλόγιστες δημόσιες δαπάνες και ελλειμματικό προϋπολογισμό, ούτε βεβαίως από υπερβολικό και μη βιώσιμο τραπεζικό δανεισμό, όπως γινόταν δυστυχώς στο παρελθόν. Πρόκειται για πραγματική αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και η συνέχιση της προσπάθειας για μεταρρύθμιση και ανάπτυξη.

Θεωρώ σημαντική τη χθεσινή απόφαση της Βουλής για αποδέσμευση κονδυλίων για την αναζήτηση επενδυτών, για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος και την απόδοση της διαχείρισης του Κρατικού Λαχείου σε ιδιώτες επενδυτές, αλλά και των κονδυλίων για την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου μέσα από την πραγματοποίηση εξειδικευμένης μελέτης. Χάθηκε κάποιος χρόνος αλλά θα προσπαθήσουμε να τον καλύψουμε.

Εκφράζω ξανά την ικανοποίηση μου για την απόφαση της Βουλής. Αναμένω ότι ανάλογη θα είναι και η απόφαση για το Λιμάνι της Λάρνακας.

Τη σημασία της έχει και η πρόταση που είναι ήδη ενώπιον της Βουλής για την επ’αόριστον επέκταση της παγοποίησης των προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία, σε αντίθεση με τις προαγωγές, που δεν αυξάνουν την απασχόληση και μπορούν να εξαιρεθούν. Ενώ, εξόχως διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρο είναι ασφαλώς και αυτό της δημιουργίας Υφυπουργείων.

Κυβέρνηση και Βουλή πρέπει να διαχειριζόμαστε υπεύθυνα τις διαφωνίες μας και να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε και να στηρίζουμε τέτοιες αποφάσεις για την περαιτέρω εξυγίανση και μεταρρύθμιση της οικονομίας μας».

Απαντώντας, στη συνέχεια, σε ερωτήσεις και κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2017, ο κ. Υπουργός είπε «πως αναμένουμε ο ρυθμός ανάπτυξης να κινηθεί στα ίδια πλαίσια και για τη φετινή χρονιά, μεταξύ του 2,5% και 3%». Και πρόσθεσε: «Με μεγάλη δυσκολία μπορεί να μιλήσει κάποιος για επιβράδυνση όταν αναφέρεται σε τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης, που θυμίζει τους πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξής που είχε η Κύπρος τις προηγούμενες δεκαετίες και που υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χρειαζόμαστε τέτοιους ικανοποιητικούς αλλά βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Έχουμε περάσει μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, είμαστε ξεκάθαρα σε πορεία ανάκαμψης και πρέπει να κρατήσουμε αυτούς τους ρυθμούς και για τα επόμενα έτη. Αυτή ακριβώς είναι η προοπτική που έχει δημιουργηθεί και για το 2017».

Ερωτηθείς αναφορικά με τα προβληματικά σημεία που επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της, όπως π.χ. οι επιπτώσεις από το Brexit, κάποιες γεωπολιτικές εξελίξεις που πιθανόν να επηρεάσουν το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο και τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «όλα αυτά περιλαμβάνονται και στις δικές μας εκτιμήσεις δυνητικών κινδύνων, οι οποίες έχουν κατατεθεί και στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό. Φυσικά, η ύπαρξη κάποιων δυνητικών κινδύνων δεν σημαίνει πως αυτά θα επιβεβαιωθούν, αλλά αποτελούν καταγραφή των σημείων που πρέπει να παρακολουθούμε ούτως ώστε να διασφαλίσουμε τη μη επιβεβαίωση τους».

Απατώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ο κ. Υπουργός τόνισε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο κακός μας εαυτός. Είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε σταθερή αυτή την πορεία, να διαχειριστούμε υπεύθυνα και αξιόπιστα αυτή τη δεύτερη ευκαιρία που έχουμε εξασφαλίσει, να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος και αν αυτό πράξουμε, είμαι πεπεισμένος πως η πορεία της ανάκαμψης θα συνεχιστεί».

Σχολιάζοντας εκτίμηση ότι η Κομισιόν δεν έχει πειστεί για την ωφελιμότητα κάποιων αποφάσεων που έχουν ληφθεί όπως την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς και του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, αφού συνεπάγονται μείωση εσόδων για το κράτος, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως «θα χάσει κάποια έσοδα η Κυβέρνηση αλλά θα κερδίσουν αυτά τα ποσά οι φορολογούμενοι πολίτες, με ένα τρόπο που καθόλου δεν υπονομεύει την επίτευξη των πολύ ξεκάθαρων και φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων. Και αυτό έχει στην πράξη επιβεβαιωθεί».

Στη συνέχεια, απαντώντας στους ‘δύσπιστους’, όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, τόνισε πως «έχουμε καταφέρει στην πράξη να συνδυάσουμε την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας μας με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της οικονομικής μας πολιτικής, στην οποία παραμένουμε προσηλωμένοι».

Εξάλλου, με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις της Βουλής, ο κ. Υπουργός, ερωτηθείς αναφορικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, είπε πως «θα επικεντρωθεί στις συγκεκριμένες διαδικασίες για τις οποίες έχει δοθεί έγκριση από τη Βουλή, δηλ. το Λαχείο, το Τρόοδος και το Χρηματιστήριο».

Όσον αφορά το μέλλον της cyta, είπε πως «είναι γνωστή η πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει στο επόμενο διάστημα νέο νομοσχέδιο το οποίο να προβλέπει τη μετατροπή της cyta σε εταιρεία, τη μετοχοποίησή της δηλαδή, με διασφάλιση ότι σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτησιακός έλεγχος αυτής της εταιρείας θα παραμείνει στο κράτος. Ελπίζω πως όταν τεθεί ενώπιον της Βουλής αυτό το διαφοροποιημένο πλαίσιο, θα αντικριστεί θετικά».

Ερωτηθείς και για το Λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εκτός Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και αναμένω πως η εμπλοκή που έχει προκύψει θα ξεπεραστεί ούτως ώστε το εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης και αναζήτησης επενδυτή και για το Λιμάνι της Λάρνακας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί εντός του 2017».

Αναφορικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) και κληθείς να σχολιάσει κάποιες αντιδράσεις που ακούστηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Προσβλέπω και αναμένω να κληθώ στη Βουλή, είτε στην Επιτροπή Οικονομικών είτε στην Επιτροπή Υγείας, είτε και στις δύο Επιτροπές, για να δώσω πλήρεις εξηγήσεις όσον αφορά τις κυβερνητικές αποφάσεις, επειδή πρόκειται για κυβερνητικές αποφάσεις και όχι βεβαίως αποφάσεις ενός Υπουργείου, σε σχέση με αυτή την εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X