ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλάζει ρότα η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις

Τερματίστηκαν οι διαδικασίες σε cyta και σε άλλους οργανισμούς

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2017 για κατάργηση του διατάγματος ημερομηνίας 28 Μαρτίου 2014 με το οποίο η ΑΤΗΚ αλλά και άλλοι κρατικοί οργανισμοί είχαν κηρυχθεί ως φορείς υποκείμενοι σε αποκρατικοποίηση, δημιουργεί νέα δεδομένα σε ένα θέμα το οποίο υπήρξε βασικός μοχλός στην μνημονιακή σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές. Η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει τεθεί σε ισχύ από τις 20 Ιανουαρίου και άγνωστος παραμένει επί του παρόντος ο χρόνος που η κυβέρνηση θα επανέλθει αν ληφθεί υπόψη η θέση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων δεν θεωρείται λήξαν.

Από πλευράς κυβερνήσεως, η κατάργηση του διατάγματος αποδίδεται στην απόφαση της Βουλής να αφήσει ουσιαστικά χωρίς οικονομικούς πόρους τον υπεύθυνο φορέα που είναι η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων. Με δεδομένο το κενό που έχει δημιουργηθεί και επηρεάζει τέσσερις Οργανισμούς, ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου, με σχετική επιστολή του, γνωστοποίησε και επίσημα ότι τερματίζει την παροχή υπηρεσιών αποκρατικοποίησης. Μια τέτοια επιστολή με παραλήπτη το διοικητικό συμβούλιο της cyta έχει στην κατοχή της η «Κ».

Σε αυτήν ο κ. Ηροδότου, αφού αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, πληροφορεί την ηγεσία του ημικρατικού οργανισμού ότι η ΑΤΗΚ, θυγατρικές και περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού, (γίνεται ειδική αναφορά στην cyta Hellas), «δεν αποτελούν πλέον φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση και η Μονάδα Αποκρατικοποίησης δεν έχει καμία εκ των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμος του 2014». Η επιστολή του Εφόρου προς την ηγεσία της cyta καταλήγει ως εξής: Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία σας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία για τον οργανισμό, τη διεύθυνση και το προσωπικό της.

Ναι μεν αλλά

Με βάση την απόφαση του Υπουργικοί Συμβουλίου οι οργανισμοί οι οποίοι δεν υπόκεινται πλέον σε αποκρατικοποίηση εκτός από την ΑΤΗΚ, είναι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η Κρατική Έκθεση και η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών. Ωστόσο, μια δήλωση του Υπουργού Οικονομικών που αφορά και το ΧΑΚ δημιουργεί ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Χάρης Γεωργιάδης, αφού εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την απόφαση της Βουλής να αποδεσμεύσει κονδύλια προς αναζήτηση επενδυτών για αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος και την απόδοση της διαχείρισης του Κρατικού Λαχείου σε ιδιώτες επενδυτές, στην κατηγορία αυτή συμπεριέλαβε και το ΧΑΚ το οποίο δεν είναι φορέας υποκείμενος σε αποκρατικοποίηση κάνοντας λόγο «για την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου μέσα από την πραγματοποίηση εξειδικευμένης μελέτης. Χάθηκε κάποιος χρόνος, αλλά θα προσπαθήσουμε να τον καλύψουμε».

Η συγκεκριμένη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών αποκωδικοποιείται πολιτικά ως μια νέα μέθοδος αλλαγής του θεσμικού πλαισίου οργανισμών υπό κρατική σκέπη, η αποξένωση των οποίων σκόνταψε στην Βουλή. Για το ΑΚΕΛ, το οποίο καταψήφισε την αποδέσμευση των κονδυλίων, ο συγκεκριμένος τρόπος αποτελεί αποκρατικοποίηση από την πίσω πόρτα. Αλλά και πηγές κοντά στο ΧΑΚ έλεγαν στην «Κ» ότι η νέα τροπή που έχει δοθεί δεν έχει να κάνει με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, κάτι τέτοιο αποτελεί παρελθόν με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά για καλυτέρευση του τρόπου λειτουργίας του.

Προεκλογική χροιά

Ο Υπουργός Οικονομικών άφησε επίσης ανοιχτό και το κεφάλαιο που λέγεται cyta λέγοντας ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι όπως ο ημικρατικός οργανισμός μετατραπεί σε εταιρεία με μετοχική δομή, η οποία θα διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση τον ιδιοκτησιακό έλεγχο της εταιρείας από το κράτος. Ωστόσο, αυτό που παραμένει με ερωτηματικό είναι ο χρόνος που η κυβέρνηση θα βάλει σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς της αν ληφθεί υπόψη η περίοδος πριν από τις Προεδρικές του 2018. Πέρα από τις κυβερνητικές διακηρύξεις ότι η απόφαση του Υπουργικού δεν ακυρώνει την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο την παρούσα χρονική περίοδο να υπάρξει άμεσα κάποια κινητικότητα.

Όπως και στις βουλευτικές εκλογές, έτσι και τώρα, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων δίνεται πολιτική χροιά και, όπως εκτιμάται, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά χαρτιά της προεκλογικής για τις Προεδρικές του 2018. Στο σκεπτικό που αναπτύσσεται, ακόμα και από κύκλους πλησίον του Προεδρικού, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές δεν προσφέρεται για κινήσεις που θα αναγάγουν τις αποκρατικοποίησεις σε βασικό εργαλείο της προεκλογικής περιόδου. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν με νόημα ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι παρόμοιο, όπως αυτό με το περιβόητο «Δεσμεύομαι» του Νίκου Αναστασιάδη που αποτέλεσε όπλο στα χέρια των πολιτικών του αντιπάλων. Η κυβέρνηση κινείται στη λογική της φραστικής αντίδρασης ότι θα επανέλθει με τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ειδικά για την cyta, έκανε γνωστό και πάλι ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να καταθέσει στο επόμενο διάστημα, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, νέο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει τη μετατροπή της cyta σε εταιρεία, με μετοχική δομή και το κράτος να έχει τον ιδιοκτησιακό έλεγχο. «Ελπίζω πως όταν τεθεί ενώπιον της Βουλής αυτό το διαφοροποιημένο πλαίσιο, θα αντικριστεί θετικά», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Εκσυγχρονισμός

Στην cyta πολύ πριν από το επίσημο αντίο του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, ο προσανατολισμός της ηγεσίας ήταν και παραμένει ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού, κεφάλαιο για το οποίο υπάρχει συνεργασία με τις συντεχνίες. Ειδικά μετά την επιστολή του Κωνσταντίνου Ηροδότου ότι ο οργανισμός δεν υπόκειται στις διατάξεις εκείνες ως φορέας υποκείμενος σε αποκρατικοποίηση στον συντεχνιακό χώρο επικρατεί ευφορία. Πηγές μέσα από την cyta διαβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα ρίξει στα αζήτητα μέχρι νεωτέρας το θέμα αποκρατικοποίησης υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους.

Αυτό το οποίο παραμένει ομιχλώδες είναι το τι θα γίνει με την θυγατρική του οργανισμού στην Ελλάδα. Πηγές εντός του ημικρατικού έλεγαν στην «Κ» ότι το φρένο της Βουλής στην Μονάδα Αποκρατικοποίησης αλλά και η υπουργική απόφαση να τερματίσει την ΑΤΗΚ ως φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση δεν επηρεάζει την cyta Hellas. Η τύχη της θυγατρικής στην Ελλάδα, όπως μας έλεγαν, βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας της μητρικής εταιρείας η οποία έχει πάρει απόφαση για πώλησή της. Ωστόσο και εδώ, όπως μας επισημάνθηκε από τις ίδιες πηγές, το τι θα γίνει τελικά θα κριθεί με κριτήρια πολιτικά. Στα κεντρικά του οργανισμού της Λευκωσίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν έντονα ότι για την θυγατρική θα έπρεπε να είχαν παρθεί καθοριστικές αποφάσεις υπό τον φόβο απρόβλεπτων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Εκτιμήσεις που συμμερίζονται και συντεχνιακοί κύκλοι, οι οποίοι δεν έχουν ενστάσεις για έξοδο του ημικρατικού οργανισμού από την Ελλάδα.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X