ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την παραίτηση του Υπουργού Μεταφορών ζητά το ΑΚΕΛ

Δημητριάδης: Σφοδρές παρατηρήσεις στους διαχειριστές του λιμανιού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την παραίτηση του Υπουργού Μεταφορών ζήτησε το ΑΚΕΛ δια του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Γιώργου Λουκαϊδη.
Ο κ. Λουκαϊδης βρέθηκε το πρωί στο λιμάνι Λεμεσού όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς δεν γίνεται εξυπηρέτηση των μεταφορέων. Λίγο πριν τη μια έφτασε στο λιμάνι και ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης ο οποίος έχει συνομιλία με τους μεταφορείς.
Σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ ζητά ευθέως την παραίτηση του Υπουργού, ο κ. Λουκαϊδης απάντησε : "Νομίζω η δήλωσή μου ήταν σαφής και διερωτόμαστε τι άλλο πρέπει να γίνει για να παραιτηθεί".

Ανέφερε ακόμη απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι στάληκε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή γιατί προκύπτουν όπως είπε, και τεράστια ερωτήματα που παραπέμπουν σε πιθανά σκάνδαλα.

Ενημερωθήκαμε, είπε, από τον Υπουργό ότι τις γερανογέφυρες που παραχώρησε στην DP World, που έχει την ευθύνη του γενικού φορτίου, τις ενοικιάζει από αυτήν έναντι 1,75 εκ ευρώ και τις παραχωρεί δωρεάν στην Eurogate.

Πρόσθεσε ότι υπήρξε ενημέρωση από την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου ότι τα μέγιστα κέρδη που μπορεί να υπάρξουν υπό κάποιες προϋποθέσεις σε 25 χρόνια θα είναι μόλις 600 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο Υπουργός, είπε, έκανε δηλώσεις και μιλούσε για 2 δις ευρώ κέρδη για το κράτος.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης χαρακτήρισε αστείες τις αναφορές του ΑΚΕΛ ότι το υπουργείο κρατά μυστικές τις συμβάσεις, οι οποίες, όπως ανέφερε έχουν ήδη ελεγχθεί από τον Γενικό Ελεγκτή, αλλά αφού το ζητούν έχει καθήκον να τις ξαναδεί, πρόσθεσε.

« Είμαι έτοιμος να τις αποστείλω στην βουλή αλλά ξέρω ότι γίνονται διαρροές και μόλις τις στείλω στη βουλή, θα διαρρεύσουν οι λεπτομέρειες. Αν μου τις ζητήσουν επίσημα θα τις αποστείλω». 

Με προβλήματα και σήμερα η λειτουργία του λιμανιού

Απέκοψαν γύρω στις 10:30 το πρωί με τα αρθρωτά τους οχήματα, την είσοδο και έξοδο του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων της Eurogate οι μεταφορείς, ενώ αντιπροσωπεία των μεταφορέων τρέιλερ Α και της ΠΟΒΕΚ, μετέβη στα γραφεία της εταιρείας για διαβούλευση.

Η αυθόρμητη απεργία των μεταφορέων η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο λιμάνι Λεμεσού, είχε τερματιστεί λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Τρίτης με την έγκριση μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Μεταφορών και από σήμερα εφαρμόζονται ενδιάμεσα μέτρα για απάμβλυνση των προβλημάτων.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, δήλωσε ότι σε δύο μήνες θα υπάρξει οριστική επίλυση των προβλημάτων με πλάνο που προωθείται και ότι από σήμερα θα υιοθετηθούν δράσεις που θα μειώνουν τα προβλήματα.

Εξάλλου σε δηλώσεις του το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι προχώρησε σε σφοδρές παρατηρήσεις στους διαχειριστές του λιμανιού.

Η εταιρία θα πρέπει να λάβει πιο γρήγορα μέτρα για να λυθούν πιο γρήγορα τα προβλήματα και να σταματήσει η ταλαιπωρία, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Σχολιάζοντας το κατά πόσο η εταιρία ήταν έτοιμη να αναλάβει ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η εν λόγω εταιρία διαχιερίζεται 16 εκατομμύρια κοντέινερς και δεν γίνεται να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα τερματικό με 200 χλιάδες κοντέινερς, καλώντας την να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρει λύσεις.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χαραλάμπους πρόεδρος συνδέσμου μεταφορέων, ανέφερε ότι η σημερινή μέρα ξεκίνησε με προβλήματα λόγω του όγκου που συσσωρεύθηκε την χθεσινή μέρα. Εξήγησε ότι βάσει της μεσολαβητικής πρότασης, αυτό που αλλάζει εκτός από την εισαγωγή τρίτης βάρδιας, είναι η αύξηση των μηχανημάτων σε 11 για την εξυπηρέτηση και την φόρτωση και την εκφόρτωση των οχημάτων. Έτσι θα δίνεται μεγάλη ώθηση μετά τις επτά το απόγευμα. Δήλωσε ότι αξιώνουν αποζημιώση και από την εταιρία και από το κράτος που είναι συμμέτοχος στο Λιμάνι.

Στο μεταξύ σημειώνεται ότι μετά από αίτημα του ΚΕΒΕ ο Υπουργός Μεταφορών συμφώνησε να δει αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου αναφορικά με το θέμα του λιμανιού.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X