ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πράσινο φως από Υπουργικό στο σχέδιο για startups

Το σχέδιο από την ημερομηνία έγκρισης του, θα εφαρμοστεί σε ποιοτική βάση για δύο έτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο για νεοφυείς επιχειρήσεις από τρίτες χώρες, ενώ εντός του επόμενου τριμήνου ακολουθεί και  η κατάθεση νομοσχεδίου για  διευκόλυνση της δημιουργίας εταιρίων μέσα από πανεπιστήμια.

Σε ανάρτηση του στο λογαριασμό του στο Fecabook ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το Πρόγραμμα Start-up visa, το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση ταλαντούχων επιχειρηματιών υπηκόων χωρών εκτός ΕΕ για να εγκατασταθούν στην Κύπρο και να αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Είναι ένα πρόγραμμα ανάλογο του οποίο παρέχουν πολλές ανεπτυγμένες χώρες, και η απουσία του από την Κύπρο την αποδυνάμωνε σημαντικά στην προσπάθεια της να καταστεί ένας ανταγωνιστικός για τις νεοφυείς επιχειρήσεις προορισμός.

Πιστεύουμε ότι το Κυπριακό πρόγραμμα, θα είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά και θα επιφέρει στο μεσοπρόθεσμο πολλαπλά οφέλη τόσο όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ακολουθεί εντός του τριμήνου, και η κατάθεση νομοσχεδίου για διευκόλυνση της δημιουργίας εταιριών μέσα από Πανεπιστήμια (University spin-offs), καθώς, η διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι το ζητούμενο μας, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία».

Η ιδέα του σχεδίου

Η πρωτοβουλία για ετοιμασία σχεδίου που θα επιτρέπει σε επιχειρηματίες εκτός Ε.Ε να διαμείνουν στην Κύπρο με σκοπό την ίδρυσή νεοφυών επιχειρήσεων ανήκει στη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ιδέα ενός τέτοιου σχεδίου προέρχεται από μελέτες που έγιναν το 2012 από την Silicon Valley, όπου διαπιστώθηκε ότι ιδρύθηκαν πέραν των 40% startups, από κατοίκους εκτός των ΗΠΑ

Το σχέδιο από την ημερομηνία έγκρισης του, θα εφαρμοστεί σε ποιοτική βάση για δύο έτη, και θα εκδοθούν μέχρι και 150 πρώτες άδειες διαμονής κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σχέδιο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Κύπρο έχει βασιστεί σε προγράμματα από τρίτες χώρες τα οποία και παρέχουν ανεπτυγμένες χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Ολλανδία, η Δανία, η Σιγκαπούρη, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

Το σχέδιο στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος και κατ’ επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και στη προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας.

Αποτελείται από δύο διαφορετικά σκέλη, το πρώτο θα είναι το ατομικό με ένα ιδρυτή επιχείρησης και το δεύτερο θα είναι το ομαδικό από τουλάχιστο ένα ιδρυτή και άλλα υψηλόβαθμα διοικητικά που δεν θα ξεπερνούν τα πέντε συνολικά άτομα.

Από την Ε.Ε αναγνωρίστηκε η δυναμική των startups εντούτοις υπάρχουν διάφορα κωλύματα που προκύπτουν και δεν επιτρέπουν την ύπαρξη μίας ενιαίας ευρωπαϊκής βίζας για τους επιχειρηματίες των startups. Παράλληλα για κάθε χώρα θα είναι απαραίτητη η ξεχωριστή άδεια που θα διέπετέ από διαφορετικούς όρους οι οποίοι θα πρέπει να πληρούνται.

Συνολικά 5.576 άδειες παραμονής ιδρυτών startups χορηγήθηκαν από το 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο, από χώρες όπως ήταν το Πακιστάν, η Κίνα και η Ινδία. Επίσης το 2015 οι Δανοί δέχτηκαν αιτήσεις για 140 άδειες και δόθηκαν 37 άδειες σε πολίτες που κατάγονταν κυρίως από την Ινδία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Επιπλέον η Ισπανία εφαρμόζει από το 2013 το σχέδιο και σε διάστημα δύο χρόνων χορήγησε συνολικά 143 άδειες παραμονής και 37 βίζες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση