ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύννεφα στην προσφορά για το τεχνολογικό πάρκο

Μη ικανοποιητικά τα κριτήρια του φακέλου που κατέθεσε ο Ταϊλανδός, που χρήζουν διερεύνησης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δυστοκία φαίνεται να υπάρχει σχετικά με την προσφορά των ταϊλανδικών συμφερόντων Wyncoast Industrial Park Public Co. Ltd. για τη δημιουργία και λειτουργία του επιστημονικού τεχνολογικού πάρκου στο Πεντάκωμο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εύλογα δημιουργείται το ερώτημα εάν ο διαγωνισμός θα οδηγηθεί και σε άλλη παράταση, την πέμπτη κατά σειρά, λόγω μη ικανοποίησης της προσφοράς.

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Ιανουαρίου και πάνω στην εκπνοή της παράτασης που είχε δοθεί, υποβλήθηκε προσφορά από την ταϊλανδέζικη εταιρεία ως ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής για το πάρκο, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης. Η κατάθεση της προσφοράς έγινε από τον Chairman του ομίλου, Jak Chamikorn.

Βάσει των όρων και προνοιών του διαγωνισμού, η πρόταση που λήφθηκε τυγχάνει εξέτασης από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία στη συνέχεια θα καταθέσει τις καταληκτικές εισηγήσεις της στο Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος φαίνεται να μην ικανοποιεί πλήρως τους όρους του διαγωνισμού που κατέθεσε η Wyncoast και θα χρειαστούν κάποιου είδους περαιτέρω διευθετήσεις. Πρόσθετα όμως, αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και δεν είναι εταιρεία η οποία θα ασχοληθεί με την τεχνολογική πτυχή του έργου.

Η Wyncoast είναι απλά η εταιρεία που βρίσκει διαθέσιμους χώρους και έχει π.χ. 50 εν δυνάμει επενδυτές ως κύκλο για να επενδύσουν εντός του Τεχνολογικού Πάρκου. Ως Real Estate Agent, λοιπόν, βλέπει την επένδυση από ένα άλλο πρίσμα και ίσως εκεί έγκειται το πρόβλημα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει δημιουργηθεί. Άρα, δύο τινά υπάρχουν: Ή θα υπάρξουν διευθετήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ή σε ένα πολύ κακό σενάριο το οποίο δεν επιβεβαιώνεται βέβαια, μπορεί να οδηγηθεί ξανά σε παράταση το εγχείρημα της δημιουργίας και λειτουργίας του Πάρκου στο Πεντάκωμο της Λεμεσού.

Παρόλα αυτά, για να μην κινδυνολογούμε, η εταιρεία διαχειρίζεται ήδη τρία τεχνολογικά πάρκα ανά το παγκόσμιο, που σημαίνει πως έχει εμπειρία για να διαχειριστεί και αυτό του Πεντακώμου, με έτοιμη ομάδα επενδυτών. Να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον για το τεχνολογικό πάρκο έγινε απτό κατά την τελευταία παράταση που είχε δοθεί.

Τι προνοεί

Ο διαγωνισμός αφορά στην ενοικίαση κρατικής γης, εμβαδού 328.000 τ.μ. περίπου και για περίοδο 50 χρόνων, η οποία προορίζεται για την ανάπτυξη του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στην παραθαλάσσια περιοχή Πεντακώμου, της επαρχίας Λεμεσού. Το έργο αναμένεται να αποτελέσει βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, αλλά και εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης. Απώτερος σκοπός είναι η συνεισφορά στη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας και η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει για διαχωρισμό της ανάπτυξης σε δύο φάσεις. Η μία αφορά την περιοχή στην οποία θα βρίσκονται οι κεντρικές υπηρεσίες του Πάρκου και η άλλη στην περιοχή που θα αναπτυχθούν οι τεχνολογικές επιχειρηματικές μονάδες. Στόχος είναι οι εταιρείες να αναπτυχθούν ομοιόμορφα και γύρω από τις κεντρικές υπηρεσίες που θα παρέχει το κέντρο.

Οι Κεντρικές Υπηρεσίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα κτίριο διοίκησης που θα φιλοξενεί τις υπηρεσίες ασφάλειας και συντήρησης καθώς και υπηρεσίες πληροφοριών και καθοδήγησης, κέντρο συνεδρίων και Εκθέσεων, επιταχυντές επιχειρήσεων που θα παρέχουν χώρο και υπηρεσίες. Γραφεία γα επιχειρήσεις και οργανισμούς των οποίων οι δραστηριότητές τους έχουν άμεση σχέση με τις αδειοδοτούμενες χρήσεις στην περιοχή.

Θα περιλαμβάνει, επίσης, περιορισμένο χώρο για εμπορικές αναπτύξεις που θα εξυπηρετούν τους χρήστες του Τεχνολογικού Πάρκου. Τέλος θα υπάρχουν μικρής έκτασης χώροι που θα χρησιμοποιούνται ως εστιατόρια και καφέ καθώς επίσης και αθλητικές εγκαταστάσεις όπως γυμναστήριο, γήπεδα τένις κτλ.

Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας

Στο Τεχνολογικό Πάρκο θα δημιουργηθούν χώροι για εγκατάσταση Τεχνολογικών Επιχειρηματικών Μονάδων οι οποίες θα φιλοξενήσουν αναπτύξεις για παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που θα σχετίζονται με τομείς όπως των τηλεπικοινωνιών, της μικροηλεκτρονικής, τεχνολογίας και πληροφορικής βιο-ιατρικής μηχανικής και ρομποτικής, ανάμεσα σ’ άλλα. Επιπρόσθετα, θα επιτρέπονται συμπληρωματικές εγκαταστάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή που θα έχουν σχέση με ερευνητικά κέντρα, κέντρα εκπαίδευσης, πανεπιστημιακές μονάδες και επαγγελματικά εργαστήρια. Σ’ αυτήν την περιοχή, δεν θα επιτρέπονται εμπορικής φύσεως αναπτύξεις.

Αναλυτικότερα, 25% των χώρων θα καταλαμβάνει το κέντρο παροχής υπηρεσιών, 60% των χώρων θα αφορά στην ανάπτυξη των τεχνολογικών επιχειρηματικών μονάδων και το 15% θα είναι χώροι πρασίνου. Στον κεντρικό χώρο θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τριώροφων κτιρίων και σε σχέση με τις τεχνολογικές μονάδες οι αναπτύξεις θα είναι μάξιμουμ δύο όροφοι. Παράλληλα, ο επενδυτής θα έχει την ευθύνη να αναπτύξει τις υποδομές που θα σχετίζονται με το έργο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X