ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταναστεύουν και οι εκατομμυριούχοι

Η πολιτική αστάθεια της Τουρκίας ωθεί τους Τούρκους πλουσίους έξω από τη χώρα τους

Kathimerini.gr

Περισσότεροι εκατομμυριούχοι μετανάστευσαν σε άλλη χώρα το 2016, συγκριτικά με το 2015. Πρώτες επιλογές τους ήταν η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Μεταξύ των βασικών αιτίων που τους ωθούν στο να μεταναστεύσουν είναι η εκπαίδευση των παιδιών τους, η προσωπική τους ασφάλεια και υγεία, οι καιρικές συνθήκες, το φορολογικό καθεστώς και οι συνθήκες διαβίωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας διεθνών ερευνών New World Wealth, το 2016 μετανάστευσαν 82.000 εκατομμυριούχοι εν συγκρίσει με τις 64.000 το 2015, και ο κορυφαίος προορισμός για 11.000 από αυτούς ήταν η Αυστραλία. Ετσι, αυτή η χώρα παίρνει τα ηνία από παραδοσιακούς προορισμούς πλουσίων, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. Επιπλέον, η Αυστραλία αναδείχθηκε πρώτη επιλογή τους δεύτερη διαδοχική χρονιά το 2016, ενώ τη μεγαλύτερη διαρροή εμφάνισε η Γαλλία, με απώλειες 12.000 πλουσίων. Ο πρώτος λόγος που την εγκαταλείπουν είναι η υψηλή της φορολογία και ο δεύτερος αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ξέσπασαν στο έδαφός της.

Αστάθεια και αβεβαιότητα

Σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Τουρκία ήταν η γενικότερη πολιτική και οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα που απομάκρυναν τους εκατομμυριούχους. Η έρευνα της New World Wealth εξετάζει τις μετακινήσεις όσων μένουν σε μία χώρα τουλάχιστον ένα εξάμηνο, εν αντιθέσει με εκατομμυριούχους που διαθέτουν κατοικία σε έναν τόπο αλλά σπανίως την επισκέπτονται ή ζουν εκεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το 2016 οι άνθρωποι σε όλη τη γη που διέθεταν περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων ανέρχονταν σε 13,6 εκατομμύρια.

Ο πλούτος τους αγγίζει σχεδόν τα 70 τρισ. δολάρια. Βάσει των στοιχείων και των προβλέψεων της New World Wealth, την προσεχή δεκαετία (2016 - 2026) ο παγκόσμιος πλούτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 35%, δηλαδή να φθάσει τα σχεδόν 95 τρισ. δολάρια. Οι χώρες στις οποίες ο πλουτισμός θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη αύξηση εκτιμάται πως θα είναι το Βιετνάμ, η Κίνα, η Ινδία, η Σρι Λάνκα και ο Αγιος Μαυρίκιος.

Μετά την Αυστραλία και τους 11.000 πλούσιους που μετακόμισαν εκεί το 2016, στην κατάταξη της Νew World Wealth ακολουθoύν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 10.000 αφίξεις και εν συνεχεία με 8.000 ο Καναδάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύριο μέλημα για τη μετεγκατάσταση των πλουσίων είναι το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο εν γένει. «Ζητούν τα καλύτερα σχολεία για τα παιδιά τους και θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς», παρατηρεί στο CNBC ο Αντριου Αμόιλς, στέλεχος της New World Wealth. «Σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γαλλία, υπάρχει μόνο μείωση πλουσίων, ενώ στην Κίνα παρατηρείται αύξηση. Μπορεί να αποχωρούν πολλοί εκατομμυριούχοι, όπως το 2016, που έφυγαν 9.000 από τη χώρα, αλλά αντικαθίστανται από περισσότερους».

Ποιότητα ζωής

Οι εκατομμυριούχοι που πηγαίνουν στην Αυστραλία, την προτιμούν λόγω γεωγραφικής θέσης και προηγμένου συστήματος υγείας. Αποτελεί ιδανική βάση για όσους διοικούν τις εταιρείες τους σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως είναι το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Συν τοις άλλοις, το 2015 η κυβέρνηση της Αυστραλίας προώθησε ένα πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας, το οποίο απευθυνόταν σε πλούσιους μετανάστες με επενδυτικές φιλοδοξίες. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν καλοδεχούμενοι στην Αυστραλία, αν ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σε επιχειρήσεις. Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο του Σίδνεϊ εγκαινίασε πρόγραμμα για τη στρατηγική ενίσχυση και ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας, καθώς και για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ώστε να προσελκύσει κεφάλαια. Τέλος, στην έρευνα της New World Wealth καταγράφεται ότι στην Αυστραλία ο συνολικός πλούτος αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 85%, συγκριτικά με το 30% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 28% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση