ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρης: Αντιπαραγωγικές οι φορολογίες στην Ελλάδα σε καιρό ύφεσης

Ο Χ.Σταικούρας είπε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση πως η ελληνική οικονομία μπορεί να τα καταφέρει και να ξεφύγει από τη δίνη της ύφεσης αλλά και από τις δυσκολίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αστείρευτη παραγωγική δυνατότητα και τεράστια προοπτική, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί. Ως προϋπόθεση όμως για να γίνει αυτό κατορθωτό, υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Όπως εξήγησε, «η αβεβαιότητα, οι καθυστερήσεις δεν υποβοηθούν αυτό το στόχο».

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τον προβληματισμό του στην συνέχιση πολιτικών που χαρακτηρίζονται από επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. «Έχω την άποψη ότι οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις σε καιρό ύφεσης, είναι αντιπαραγωγικές και πρέπει να αποφεύγονται. Έτσι λειτουργήσαμε στην Κύπρο, βεβαίως για να το πετύχουμε αυτό έπρεπε να μειώσουμε δημόσιες δαπάνες, αλλά έκτοτε κρατώντας μια σταθερή πορεία και ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μπορέσαμε να δώσουμε σημαντικά φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις», σημείωσε.

Πρόσθετα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως «πρέπει να απελευθερωθούν στις χώρες τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, να δοθεί στήριγμα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, για να ενθαρρυνθεί και να διευκολυνθεί η οικονομική δραστηριότητα».

Καταληκτικά είπε «θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της Ελλάδας για να πετύχει και η ίδια την ανάκαμψη της οικονομίας της».

Σταικούρας: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Σταικούρας είπε ότι προηγήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, όπου κατά τη συζήτηση τους κατέθεσε τη στήριξη του στις προσπάθειες της ΚΔ για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη, ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, σημείωσε ότι τους απασχόλησαν θέματα που βρίσκονται σήμερα στην ευρωπαική οικονομική αντζέντα, αλλά και θέματα που αφορούν τις οικονομίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αναφορικά με την Ευρώπη, ο κ. Σταικούρας είπε ότι συζήτησαν το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο όπως είπε, μέσα από την υιοθέτηση των αρχών της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και με ένα ισορροπημένο μίγμα πολιτικών οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, να προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή.

Ειδικότερα για τα της Ελλάδας, ο κ. Σταικούρας υπογράμμισε την πάγια θέση της ΝΔ, ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, κατά τον βέλτιστο για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο», εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του, ότι «έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Πρόσθετα, ο κ. Σταικούρας ανέπτυξε στον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου το σχέδιο της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση, το οποίο όπως εξήγησε, εδράζεται σε μια διαφορετική προσέγγιση υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Αναλυτικότερα είπε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, βελτίωση του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση στοχευμένων μειώσεων φορολογικών συντελεστών με ισοδύναμα από το σκέλος των δαπανών, με ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους.

Τέλος, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου για την επιτυχή πολιτική διεύθυνση των πολιτικών της χώρας και για την ταχεία έξοδο της Κύπρου από την οικονομική κρίση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X