ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί έξι ημικρατικών οργανισμών

Ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα την Παρασκευή σε νόμους τους προϋπολογισμούς έξι ημικρατικών οργανισμών, αφού προηγουμένως καταψήφισε τροπολογίες για αποκοπές 10% σε επιδόματα τηλεφώνων, παραστάσεων και φιλοξενίας που κατατέθηκαν για τους τέσσερις εκ των έξι προϋπολογισμών από το Κίνημα Οικολόγων.

Οι προϋπολογισμοί που ψηφίστηκαν είναι της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΟΓΑ), της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) και της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ).

Για τους προϋπολογισμούς του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) και της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ) δεν κατατέθηκαν τροπολογίες.

Ο προϋπολογισμός της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου για το 2017 προβλέπει δαπάνες ύψους €31.041.000 και έσοδα ύψους €27.677.000, του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών δαπάνες ύψους €10.394.540 και έσοδα ύψους €10.186.300, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου  δαπάνες ύψους €2.442.181 και έσοδα ύψους €2.699.400, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου,  δαπάνες ύψους €6.837.000 και έσοδα του ίδιου ύψους και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού δαπάνες ύψους €50.797.606 και έσοδα του ίδιου ύψους και της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου έσοδα ύψους €1.768.350 και δαπάνες ύψους €1.624.430.

Πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Πρόεδρος και Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι παρατήρησε ότι αυτοί οι οργανισμοί επαναφέρουν τα έξοδα παραστάσεων που αφορούν υψηλόβαθμους υπαλλήλους και στέλνουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι η κρίση πέρασε.

Ενόσω ισχύει η περικοπή επιδομάτων για αναπήρους, πολυτέκνους και άλλους δικαιούχους κοινωνικών παροχών είναι αδιανόητο να επαναφέρονται επιδόματα, είπε, προσθέτοντας ότι τα 15.400 ευρώ που είναι η συνολική αποκοπή που προτείνει για τα σχετικά επιδόματα για την ΑνΑΔ δεν είναι ποσό με το οποίο θα σωθεί το κράτος και πως με τις περικοπές θα σταλεί το μήνυμα ότι το κοινοβούλιο σέβεται αυτούς που δυσπραγούν και συγκρατεί τα έξοδα. Ανέφερε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να επανέλθουν τα επιδόματα στην προτέρα της κρίσης κατάσταση.

Ο κ. Περδίκης αναφερόμενος στα προγράμματα για τους ανέργους που υλοποιεί η ΑνΑΔ, είπε πως η πολυδιαφημισμένη μείωση της ανεργίας ήταν μύθος καθώς η ανεργία σταθεροποιείται στα ψηλότερα επίπεδα της ΕΕ στο 14%.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η ΑνΑΔ πρέπει να ενισχυθεί για να διαδραματίσει το ρόλο της για τη μείωση της ανεργίας, και στην προσπάθειά της για πιστοποίηση επαγγελμάτων, ειδικά στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να στηρίξει τροπολογία που εμπίπτει στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης. Πρόσθεσε ότι διαφωνεί ότι σε ένα προϋπολογισμό 31 εκ., η αποκοπή 15.400 ευρώ θα στείλει το όποιο μήνυμα στην κοινωνία.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι το Κίνημα θα στηρίξει την τροπολογία. Πρόσθεσε πως το Κίνημα θεωρεί σημαντικό το έργο της ΑΝΑΔ, αλλά ταυτόχρονα είναι αντίθετο στην υποστελέχωση της.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αφού ανέφερε ότι θέλουν το νοικοκύρεμα και τον εξορθολογισμό δαπανών, είπε πως δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι στρεβλώσεις είναι στα επιδόματα.

Είπε ακόμα ότι δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι η κρίση στην Κύπρο προήλθε από τα επιδόματα, αλλά, όπως είπε,  από το σαθρό τραπεζικό σύστημα.

Περαιτέρω εξέφρασε εκτίμηση για τη δουλειά της ΑνΑΔ. Ταυτόχρονα ο κ. Στεφάνου είπε ότι τα προγράμματα των 500 ευρώ της ΑνΑΔ για τους άνεργους κατέληξαν πυλώνας για τη πίεση των μισθών προς τα κάτω και μέτρο σύγκρισης μισθού.

Είπε ακόμα ότι κάποια τα προγράμματα λειτούργησαν ως ανακύκλωση της ανεργίας, δηλαδή έξι μήνες δουλειά και έξι μήνες ανεργία.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και Βουλευτής Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι υπάρχει συμβολισμός με την αποκοπή που προτείνεται με στις τροπολογίες, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι η κοινωνία μαστίζεται από την κρίση και οικογένειες δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα.

Εξέφρασε επίσης σεβασμό προς το έργο της ΑνΑΔ, ταυτόχρονα όμως είπε ότι οι έξι μήνες κατάρτισης που προσφέρει η Αρχή δεν είναι επαρκής χρόνος και πρέπει να αυξηθούν στον ένα χρόνο.

Είπε ότι ότι τα 500 ευρώ έγιναν το μέτρο σύγκρισης για το μισθό και πω αυτό πρέπει να το προσέξει η ΑΝΑΔ. Κάποια στιγμή θα πρέπει το κράτος αντί για επιδόματα ανεργίας και ΕΕΕ να δίνει επιδόματα εργασίας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δίνεται αυξημένο επίδομα για εργασία στους δήμους ή άλλες κρατικές υπηρεσίες για να απασχολούνται άνεργοι. Αυτού του είδους η απασχόληση θα βοηθήσει ψυχολογικά και άλλως πως αυτούς τους ανθρώπους, ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι το ΔΗΚΟ θα παραμείνει στην καταψήφιση της τροπολογίας. Πρόσθεσε πως αν πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες θα πρέπει να ζητηθεί κατά την ετοιμασία των Προϋπολογισμών και να τεθούν όρια. Αν ψηφιστεί περικοπή στους συγκεκριμένους προϋπολογισμούς θα δημιουργηθεί στρέβλωση σε σχέση με τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς, ανέφερε

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε εάν στέλνουμε μήνυμα με την αποκοπή και είπε πως θα καταψηφίσει τις τροπολογίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει τις τροπολογίες. Πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί με αυθαίρετες αποκοπές και διερωτήθηκε γιατί 10%.

Κάναμε αποκοπές στη διάρκεια της κρίσης χωρίς μελέτη, συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να διενεργηθεί σφαιρική μελέτη για να υπάρχει πιο ευκρινής εικόνα.

Ο κ. Κουλλάς παρατήρησε πως η ΑνΑΔ δεν είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά ο ρόλος της είναι η κατάρτιση ανέργων. Είπε τέλος ότι τα προγράμματα της ΑνΑΔ ήταν επιδόματα εργασίας και όχι ανεργίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι συμφωνεί με την ολιστική προσέγγιση και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είχαμε αποφασίσει αποκοπή 10% στα επιδόματα φιλοξενίας και σε άλλους οργανισμούς, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί όπως και στους άλλους οργανισμούς.

Η Βουλευτής της Συμμαχίας `Αννα Θεολόγου παρακάλεσε όπως η μετάβαση από τον ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού γίνει με σωστή μεταφορά του προσωπικού και κατά τρόπο που να μην είναι απλή αλλαγή ονόματος.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΚΟΤ, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης επανέλαβε ότι η θέση του είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των ημικρατικών οργανισμών. “Φλερτάρετε με τις συντεχνίες", είπε στους υπόλοιπους Βουλευτές, αναφέροντας ότι οι ημικρατικοί έχουν καταντήσει καρκινώματα.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ακόμα πως θέλει να καυτηριάσει τη στάση αυτών που απαντούν στις ερωτήσεις του για τις δαπάνες στα ταμεία ευημερίας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για χρήματα που τα προσφέρουν στους εργαζόμενους για να πηγαίνουν διακοπές. “Τουλάχιστον πρέπει να τεθεί προϋπόθεση να τα ξοδεύουν στην Κύπρο" είπε προσθέτοντας ότι σε “αυτή τη θέση είμαι μόνος μου”.

Ο κ. Λουκαϊδης, σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Μαυρίδη είπε πως αποτελεί αντιφατική προσέγγιση να λέγονται όλα αυτά από Βουλευτές του ΔΗΣΥ και στη συνέχεια να ψηφίζουν υπέρ.  “Να δούμε συνολικά τα θέματα παρά να αφορίζουμε”, συνέχισε προσθέτοντας ότι “πρέπει να είμαστε σοβαροί”.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Ολομέλειας, ο κ. Μαυρίδης επανέλαβε τις ίδιες θέσεις για τους ημικρατικούς οργανισμούς, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα ταμεία ευημερίας και άλλα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι και όταν ρωτήθηκε για τα επιδόματα που λαμβάνει ο ίδιος ανέφερε ότι παίρνει για οδοιπορικά πέραν των 500 ευρώ το μήνα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση