ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έδωσαν αυτονόμηση πήραν την Α8 οι νοσηλευτές

Η συμφωνία εκτονώνει μια εστία έντασης στο χώρο της υγείας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εν μέσω έντονων πολιτικών επικρίσεων για παροχολογία ελέω προεδρικών εκλογών του 2018, κυβέρνηση και νοσηλευτές επισφράγισαν την συμφωνία στην οποία κατέληξαν. Σε μια πρώτη αποτίμηση, η κυβέρνηση εξασφάλισε την συναίνεση του κλάδου των νοσηλευτών στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί με το Σχέδιο Υγείας, με αντάλλαγμα την μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών με πανεπιστημιακά προσόντα που αποτελούσε το κομβικό αίτημα, ώστε οι συζητήσεις να στεφθούν με επιτυχία.

Η κυβέρνηση, έχοντας την υπογραφή των δυο συντεχνιών (ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ) που εκπροσωπούν τους νοσηλευτές, ανέδειξε τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί υπό το πρίσμα των οποίων κάθισε στο τραπέζι των συνομιλιών και αντιμετώπισε τα αιτήματα που τέθηκαν ενώπιόν της. Λογική που ανέδειξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Πέρα από τις επικρίσεις για συμφωνία παροχολογίας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι κατάφερε σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία να εξασφαλίσει την στήριξη των νοσηλευτών και να αποτρέψει έτσι γενίκευση των αντιδράσεων στον χώρο της υγείας.

Τα κέρδη, από κυβερνητικής πλευράς, εντοπίζονται κυρίως στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, βασικό πυλώνα εισαγωγής του ΓεΣΥ, αλλά και σε σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό στάτους των νοσηλευτών ώστε να συνάδουν στο υπό διαμόρφωση νέο περιβάλλον. Έχοντας κλείσει ένα σημαντικό μέτωπο, η κυβέρνηση στρέφει τώρα την προσοχή της στον κλάδο των γιατρών αλλά και σε κόμματα προκειμένου να ξεπερασθεί και ο σκόπελος της Βουλής, ενώπιον της οποίας βρίσκονται τα δυο νομοσχέδια εισαγωγής του ΓεΣΥ. Στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγω για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από την ικανοποίηση του αιτήματος των νοσηλευτών απορρίπτοντας ότι το κόστος αναβάθμισης ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ο Χάρης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι σταδιακά ο αριθμός των νοσηλευτών που θα αμείβονται με την κλίμακα Α8 θα μειώνεται και η αναπλήρωσή του θα γίνεται με υπαλλήλους με όρους όχι δημόσιου τομέα.

Ικανοποίηση από συντεχνίες

Οι δυο συντεχνίες των νοσηλευτών θεωρούν επιτυχία την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του αιτήματος για αναβάθμιση της μισθολογικής κλίμακας Α5 σε Α8 παρά την διαφορετική θεώρηση που υπήρχε στην χρονική υλοποίηση του αιτήματος. Επί του συγκεκριμένου η έναρξη θα γίνει την 1/1/2019 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1/1/2023. Η ΠΑΣΥΝΟ χαρακτήρισε «σταθμό» την χθεσινή μέρα για τους νοσηλευτές, μιας και με τον τρόπο αυτό έχει αναγνωριστεί το δίκαιο αίτημά τους για αναβάθμισή του στις επιστημονικές δομές. Πέρα από τις ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι της ΠΑΣΥΝΟ θεωρούν ότι η συμφωνία θα επιφέρει εργασιακή ειρήνη και ομαλότητα στα νοσηλευτήρια προς όφελος των ασθενών. Από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ και την Δευτέρα το βράδυ υπήρχε διαφωνία ως τον χρονικό ορίζοντα αναβάθμισης της Α5.

Ο Κλάδος Νοσηλευτών που εκπροσωπείται από την ΠΑΣΥΔΥ μέχρι και την Δευτέρα το βράδυ υποστήριζε ότι το εισπρακτικό κομμάτι της αναβάθμισης έπρεπε να εφαρμοσθεί άμεσα από 1/1/2018. Η ΠΑΣΥΔΥ μετά την ικανοποίηση των νοσηλευτών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλοι κλάδοι να αιτηθούν κάτι παρόμοιο για περιπτώσεις όπου οι υπάλληλοι κατέχουν πανεπιστημιακά προσόντα. Η ΠΑΣΥΔΥ θεωρεί ότι υπήρχε μια στρέβλωση για πολλά χρόνια και όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να λυθούν για να υποβοηθήσουν την ομαλή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Οι πρόνοιες της συμφωνίας Κυβέρνησης – Νοσηλευτών

Η συμφωνία που υπεγράφη από τις δυο συντεχνίες, που εκπροσωπούν τους νοσηλευτές, και την Κυβέρνηση επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά του κλάδου.

α) Αποδοχή αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων διοικητικά και οικονομικά.
β) Αποδοχή της μέγιστης αυτονομίας σε ό,τι αφορά προσλήψεις, προαγωγές.
γ) Υπαγωγή του προσωπικού του κάθε δημόσιου νοσηλευτηρίου στις διευθυντικές ομάδες του καθενός από αυτά.
δ) Εισαγωγή νέου ευέλικτου ωραρίου εργασίας.
ε) Νέο σύστημα αξιολόγησης και bonus scheme με βάση την παραγωγικότητα του κάθε εργαζομένου.
ζ) Συμβάσεις ορισμένου χρόνου για όλες τις νέες προσλήψεις.
η) Αναβάθμιση και ένταξη των κατόχων πανεπιστημιακού προσόντος στην Α8.
θ) Οι εργαζόμενοι που επιλέξουν να παραμείνουν στη Δημόσια Υπηρεσία θα αποσπαστούν υποχρεωτικά σε αυτόν.

Πέρα από τις σημαντικές αλλαγές, η συμφωνία περιλαμβάνει και σημαντικά μέτρα που όπως πιστεύεται ελαχιστοποιούν το δημοσιονομικό κόστος:

α) Μείωση των ιεραρχικών επιπέδων και επιπέδων προαγωγής του νοσηλευτικού προσωπικού.
β) Καταργείται αριθμός θέσεων προαγωγής υψηλόμισθων.
γ) Καταργούνται 500 κενές θέσεις νοσηλευτών.
δ) Νέες προσλήψεις με βάση πραγματικές ανάγκες.
ε) Νέα κατηγορία αυτή των «φροντιστών υγείας».
ζ) Σταδιακή αναλογία νοσηλευτών – «φροντιστών υγείας» στο 50:50

Την ίδια ώρα οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τους νοσηλευτές αποδέχονται ότι με τη λειτουργία του αυτόνομου οργανισμού Διαχείρισης των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, με βάση το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στη Βουλή, οι εργαζόμενοι οι οποίοι επιλέξουν να παραμείνουν στη Δημόσια Υπηρεσία θα αποσπαστούν υποχρεωτικά σε αυτόν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση