ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τέσσερις κινήσεις για ξεπάγωμα των αποκρατικοποιήσεων

Καθοριστικός παράγοντας για νέους σχεδιασμούς η απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Προσωρινό φαίνεται να είναι το πάγωμα στο κεφάλαιο αποκρατικοποιήσεων, έτσι όπως έχει προκύψει μετά την ακύρωση των διαταγμάτων με τα οποία ΑΗΚ και ΑΤΗΚ είχαν κηρυχτεί (28 Μαρτίου 2014) ως φορείς υποκείμενοι σε αποκρατικοποίηση, αλλά και την μετακίνηση του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνου Ηροδότου στην Κεντρική Τράπεζα. Οι προθέσεις της κυβέρνησης τουλάχιστον για τον κρατικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό διεφάνησαν και κατά την διαδικασία ακρόασης μιας εκ των προεδρικών αναφορών για τον νόμο που ψήφισε η Βουλή πριν τις βουλευτικές εκλογές και με τον οποίο ουσιαστικά, πάγωνε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 κάθε διαδικασία αποκρατικοποίησης και της ΑΤΗΚ. 


Το οικονομικό επιτελείο, όπως είχε γράψει πρόσφατα η «Κ», μπροστά στα αδιέξοδα που προκλήθηκαν από την μη αποδέσμευση κονδυλίων για την Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων από την Βουλή, προχωρά με νέους σχεδιασμούς προκειμένου να βγάλει από τον πάγο την σχετική διαδικασία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», εντός του 2017 η κυβέρνηση θα επανέλθει προωθώντας σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή, με το οποίο η cyta θα μετατρέπεται σε ιδιωτική εταιρεία με το κράτος μοναδικό ιδιοκτήτη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί θετικά στην προεδρική αναφορά για τον νόμο που ψήφισε η Βουλή. Σε μια τέτοια περίπτωση όπως μας έλεγαν κυβερνητικές πηγές θα γίνει η κίνηση τόσο για την μητρική όσο και την θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα.

Η προσοχή στο Ανώτατο

Η προσοχή της κυβέρνησης στην παρούσα φάση προκειμένου να βάλει μπροστά την υλοποίηση των νέων σχεδιασμών εστιάζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου βρίσκεται η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον νόμο « Ο περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης» τροποποιητικός νόμος του 2016 της Βουλής.

Η στάση που τήρησε η δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέδειξε σαφέστατα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ακυρωθεί ο νόμος της Βουλής, ο οποίος ανέστειλε προσωρινά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέχρι τέλος του 2017. Στοιχείο που δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να απαλείψει κάθε εμπόδιο που έχει τεθεί έστω και σε προσωρινή βάση ήταν η αρνητική στάση της δικηγόρου της Νομικής Υπηρεσίας στην άποψη του δικηγόρου της Βουλής ότι δεν υπάρχει αντικείμενο προς μελέτη και απόφαση από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά την ακύρωση από το Υπουργικό Συμβούλιο αριθμού διαταγμάτων, μεταξύ αυτών και της ΑΤΗΚ, με τα οποία ημικρατικοί οργανισμοί είχαν κηρυχτεί ως φορείς υποκείμενοι σε αποκρατικοποίηση.

Η δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας πέρα από το κατά πόσο ο υπό αναφοράς νόμος παραβιάζει την «συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των εξουσιών» με την Βουλή να «ασκεί πολιτική επεμβαίνοντας στην σφαίρα εξουσίας της εκτελεστικής εξουσίας με την ψήφιση νόμων», ουσιαστικά υποστήριξε ότι αν η Ολομέλεια αποφασίσει ότι δεν υπάρχει αντικείμενο προς εξέταση σε μια τέτοια περίπτωση μέχρι τέλος του 2017 η κυβέρνηση θα αδυνατεί να επανέλθει με νέα νομοσχέδια για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το Ανώτατο, αφού άκουσε και την πλευρά της Βουλής, διέκοψε και αποφάσισε στη συνέχεια όπως προχωρήσει στην ακρόαση του υπό αναφορά νόμου.

Νέο Νομοσχέδιο

Από την έκβαση της ετυμηγορίας του Ανωτάτου η απόφαση του οποίου επιφυλάχθηκε θα κριθεί και το επόμενο βήμα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την ΑΤΗΚ. Στην περίπτωση που η Ολομέλεια δεχθεί την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Οικονομικών θα πάει με νέο νομοσχέδιο στην Βουλή με το οποίο η cyta θα μετατρέπεται σε μετοχική εταιρεία. Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι έτοιμο, θα διασφαλίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ημικρατικού οργανισμού με το κράτος μοναδικό ιδιοκτήτη. Η κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Cyta Hellas

Η θυγατρική του κρατικού τηλεπικοινωνιακού στην Ελλάδα επηρεάζεται εν μέρει από την ευρύτερη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τις αποκρατικοποιήσεις, όμως το σοβαρότερο εμπόδιο για να προχωρήσει η εκφρασμένη θέση της διοίκησης του ημικρατικού οργανισμού για έξοδο από την ελλαδική τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι να αποδεσμευθούν από την Βουλή τα σχετικά κονδύλια που αφορούν συνολικά την cyta. Το Υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να άρει την απόφαση της Βουλής προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, όπως έχει αποφασισθεί, να τρέξει ανεξάρτητα από τις άλλες διαδικασίες την πώληση της cyta Hellas. Για το συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά και επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά της cyta το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί αδικαιολόγητη την καθυστέρηση που έχει προκληθεί.

Νέος καθεστώς για ΜΑ

Η μετακίνηση του Κωνσταντίνου Ηροδότου στην Κεντρική Τράπεζα εγείρει ένα σοβαρό ζήτημα για την ύπαρξη της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων. Μετά και την κατάργηση των διαταγμάτων για αριθμό ημικρατικών οργανισμών ο κυβερνητικός προσανατολισμός, όπως πληροφορούμαστε, είναι η Μονάδα να αλλάξει σε πρώτη φάση όνομα. Η αλλαγή ονόματος θα συνοδευτεί με εισήγηση που έχει γίνει στην Βουλή από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού να δικαιούται το Υπουργείο Οικονομικών να καλύψει το κενό που άφησε η φυγή Ηροδότου με δημόσιο υπάλληλο.

Η νέα Μονάδα με βάση τους σχεδιασμούς θα τρέξει την αξιοποίηση του Τροόδους, το κρατικό λαχείο αλλά και την προκαταρκτική μελέτη για το ΧΑΚ. Σε κατοπινό στάδιο εάν και εφόσον προστεθούν νέα project θα αναζητηθεί στέλεχος επικεφαλής της νέας Μονάδας από την αγορά. Στην παρούσα φάση, όπως μας τονίσθηκε, δεν υπάρχει μια τέτοια προοπτική.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση