ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΥΚ: Η συνέργεια ENI και TOTAL ό,τι καλύτερο για το οικόπεδο «11»

Aισιόδοξος για τις προοπτικές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δήλωσε ο Κελάμης

ΚΥΠΕ

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΥΚ) Κύπρου Πάνος Κελάμης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε παράλληλα ότι η συνέργεια ENI και TOTAL είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί για το οικόπεδο «11».

«Οι προοπτικές είναι πάρα πολύ καλές», σημείωσε ο κ. Κελάμης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αδειοδότηση των τεμαχίων «6», «8» και «10» της κυπριακής ΑΟΖ την οποία ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Πρόσθεσε ότι από τη γνώση που έχει γύρω από το θέμα είναι «υπερβολικά αισιόδοξος», ωστόσο σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε όλοι υπομονή».

Οι επιλεγείσες εταιρείες για το τεμάχιο «6» είναι η κοινοπραξία ΕΝΙ/ΤΟΤΑL, για το «8» η ΕΝΙ και για το «10» η Εxxon Mobil Qatar Petroleum. Στις 17 Μαρτίου το Υπουργικό αναμένεται να εγκρίνει τις συμφωνίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει άμεσα έσοδα από την υπογραφή των συμβολαίων ύψους 103,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι σημαντικό ότι τελείωσαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις του τρίτου γύρου και όταν στην κυπριακή ΑΟΖ έχουμε εταιρείες του βεληνεκούς της Exxon Mobil της Qatar Petreleum της ΕΝΙ και την Total τα λόγια περισσεύουν», σημείωσε.

Αναφορικά με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της αίτησης της εταιρείας Total για εκχώρηση 50% των δικαιωμάτων της για το τεμάχιο «11» στην ΕΝΙ, ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη είναι ό,τι καλύτερο, λόγω της γνώσης της ΕΝΙ πάνω στη γεωλογία και τη γεωφυσική που έχει σχετικά με κοιτάσματα τύπου «Ζορ».

«Πιστεύω ότι αυτή η γνώση θα βοηθήσει πάρα πολύ, όχι μόνο στη διερεύνηση και στην ανάπτυξη αλλά και στη γεώτρηση. Η γνώση αυτή της ENI σε συνδυασμό με την τεχνολογία της ΤΟΤΑL είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στο οικόπεδο `11`», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι η περίπτωση συνέργειας στο οικόπεδο «11» είναι επ` ωφελεία και της ΕΝΙ και της TOΤAL αλλά κυρίως, επ` ωφελεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε αισιοδοξία ότι όποια εμπόδια τυχόν παρουσιαστούν αναφορικά με τις γεωτρήσεις θα ξεπεραστούν.

«Ο ενεργειακός τομέας στην Κύπρο είναι ένας καινούριος τομέας, στους έξι μήνες που βρίσκομαι εδώ έχει δει καλή θέληση απ` όλες τις πλευρές να συμβάλουν ώστε να προχωρήσουμε με επιτυχία», είπε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΥΚ.

Η εταιρεία Total αποφάσισε να επανεξετάσει το δυναμικό του τεμαχίου «11» μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ το 2015 και το οποίο απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από τεμάχιο «11».

Η εταιρεία Total ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε γεώτρηση στο τεμάχιο «11» εντός του 2017 και συγκεκριμένα τον Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση