ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβολή στην τρίτη ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τρ. Κύπρου

Η υπόθεση ορίστηκε για τις 25 Απριλίου

ΚΥΠΕ

Αναβολή μέχρι τις 25 Απριλίου πήρε η τρίτη στη σειρά ποινική υπόθεση εναντίον επτά πρώην και νυν στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, που αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Η υπόθεση ορίστηκε από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου για τις 25 Απριλίου, στις 9 το πρωί, ύστερα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων να δοθεί χρόνος για μελέτη του μαρτυρικού υλικού, το οποίο, όπως λέχθηκε κατά τη σημερινή διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, αποτελείται από αρκετά κιβώτια, ενώ θα τους δοθεί και σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων Γιάννη Κυπρή και Χριστόδουλου Πατσαλίδη, ζήτησαν χρόνο δύο μηνών, ωστόσο ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου θεώρησε ότι δεν ήταν αναγκαίο να δοθεί τόσο χρονικό περιθώριο.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Νίνος Κέκκος, επιβεβαίωσε ότι ο όγκος του μαρτυρικού υλικού είναι μεγάλος και ότι μέρος του, κυρίως έγγραφα που θα κατατεθούν ως τεκμήρια, δόθηκε και σήμερα στους συνηγόρους υπεράσπισης, προσθέτοντας ότι δεν έχει ένσταση στο να τους δοθεί χρόνος για να το μελετήσουν.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Και οι επτά κατηγορούμενοι ήταν παρόντες κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία.

Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης όπως υιοθετηθούν οι ίδιοι όροι που ίσχυσαν κατά την παραπομπή της υπόθεσης από το Επαρχιακό Δικαστήριο στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο, προκειμένου να παραμείνουν ελεύθεροι, δηλαδή, προσωπική εγγύηση ύψους €200,000 για τους κατηγορούμενους ένα και δύο και προσωπική εγγύηση €200,000 με ένα ή δύο αξιόχρεους εγγυητές για τους κατηγορούμενους τρία μέχρι επτά.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 18 κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και της χειραγώγησης της αγοράς, τα οποία διαπράχθηκαν την περίοδο 2010 – 2014.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει διαπραχθεί το αδίκημα της συνωμοσίας για καταδολίευση του κοινού με την επαναταξινόμηση ομολόγων που κατείχε η Τράπεζα Κύπρου.

Το κατηγορητήριο κάνει, επίσης, λόγο για καταρτισμό πλαστού εγγράφου με σκοπό την καταδολίευση και τη διάπραξη κακουργήματος. Συγκεκριμένα, καταρτίστηκε πρακτικό συνεδρίας της Επιτροπής Group ALCO, στο οποίο εμφανίζεται ότι η εν λόγω Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε την επαναταξινόμηση αριθμού ομολόγων, ενώ τέτοια συνεδρία ουδέποτε έγινε και ούτε λήφθηκε τέτοια απόφαση. Ακολούθως, το πλαστογραφημένο έγγραφο κυκλοφόρησε σε λειτουργούς και στους εξωτερικούς ελεγκτές της Τράπεζας.

Στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι μεταξύ 30/08/2010 και 28/02/2011 στη Λευκωσία χειραγώγησαν την αγορά. Δηλαδή, όπως εξηγεί το κατηγορητήριο, ενώ οι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή ήταν μέλη του ΔΣ, ο Χρίστης Χατζημιτσής ήταν ο Οικονομικός Διευθυντής, ο Νικόλας Καρυδάς ήταν Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και οι Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου ήταν λειτουργοί της Τράπεζας Κύπρου, της οποίας οι τίτλοι ήταν εισηγμένοι στο ΧΑΚ, διέδωσαν πληροφορίες που έδιδαν παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με τα χρηματοοικονομικά μέσα.

Δηλαδή, εξηγεί περαιτέρω, στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 09/11/2010 και στην ετήσια οικονομική έκθεση της Τράπεζας Κύπρου για το έτος 2010, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 28/02/2011, περιλαμβάνονταν στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην αληθινή και δίκαιη εικόνα της τράπεζας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X