ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμπορική συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ αναζητούν οι χώρες του Ειρηνικού

Ο Τραμπ τον Ιανουάριο αποχώρησε από τη συμφωνία για συνεργασία με ΤΡΡ

Kathimerini.gr

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τη Συνεργασία των Χωρών του Ειρηνικού, η οποία είναι γνωστή με το ακρωνύμιο ΤΡΡ, υποχρέωσε τις υπόλοιπες συμμετέχουσες να συσπειρωθούν και να αναζητήσουν εναλλακτικές. Με αυτό το σκεπτικό πρόκειται να συγκεντρωθούν στη Χιλή την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε στο Reuters η Παουλίνα Νασάλ, αρμόδια αξιωματούχος για το διεθνές εμπόριο της κυβέρνησης της Χιλής.

Θα μαζευτούν εκπρόσωποι από τις 12 χώρες που συναπαρτίζουν την ΤΡΡ, καθώς και από την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούν για συνομιλίες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο να απομακρύνει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Επιπλέον, αυτή η πρωτοβουλία φανερώνει την πρόθεση των συμμετεχόντων κρατών να αναζητήσουν εναλλακτική εμπορική συμφωνία για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού. Στην παρούσα φάση, η Κίνα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτήν την ενέργεια.

Η Χιλή έχει επιτύχει τον πρώτο από τους στόχους της, να συγκεντρώσει μαζί όλες τις χώρες της ΤΡΡ. Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει από αυτές να δεσμευθούν να οργανώσουν και άλλες συναντήσεις στο άμεσο μέλλον, για να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές επιλογές. «Στόχος μας είναι να επαναλάβουμε την πίστη μας στη στρατηγική της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και στο ελεύθερο εμπόριο», ανέφερε η Παουλίνα Νασάλ σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters.

«Μήπως πρέπει να συμπεριλάβουμε στην ατζέντα μας περισσότερα θέματα; Μήπως πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις ελεύθερες διεθνείς συναλλαγές;». Και πρόσθεσε η κ. Νασάλ ότι «οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων χωρών είναι ανοιχτοί στο να διερευνήσουν και άλλους τρόπους για να συναφθεί μια πολυμερής συμφωνία».

Μια πιθανότητα θα ήταν να στηριχθούν σε ήδη υφιστάμενες συμφωνίες, όπως η τετραμερής συμφωνία της Νότιας Αμερικής, γνωστή και ως «Συμμαχία Ειρηνικού», ή η Συμφωνία Περιφερειακής Οικονομικής Συνεργασίας, με τη συμμετοχή χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (RCEP).

Eχουν εκφραστεί θετικά για τη «Συμμαχία Ειρηνικού» χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, εκδηλώνοντας, ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον τους να λάβουν μέρος και αυτές ως ομάδα. «Από την άλλη, τρίτες χώρες δηλώνουν έντονα ότι τους ταιριάζει περισσότερο το μοντέλο που προωθείται από τη RCEP, και πιθανώς σε αυτό το πλαίσιο να δέχονταν να ενταχθούν στη συμφωνία και άλλες χώρες. Η Κίνα, η οποία συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της RCEP, έχει ισχυριστεί ότι η ΤΡΡ είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και έχει πρωτίστως πολιτικό χαρακτήρα, παρά αμιγώς εμπορικό.

Οσοι ασκούν κριτική στη RCEP, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, είχαν προειδοποιήσει πως η εν λόγω συμφωνία δεν προβλέπει μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους, το περιβάλλον ή την πνευματική ιδιοκτησία. Σήμερα είμαστε πλέον αντιμέτωποι με την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ και την αποδυνάμωση της ΤΡΡ, με αποτέλεσμα τα μάτια όλων να στρέφονται στο Πεκίνο: του ζητούν να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις μελλοντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Η Παουλίνα Νασάλ παρατήρησε «ότι οι Κινέζοι επιθυμούν να αναλάβουν τα ηνία και να γίνουν σημείο αναφοράς – αυτό δεν ίσχυε στο παρελθόν». Ενδεικτικό στοιχείο της στάσης του Πεκίνου είναι να επιταχυνθεί ο διάλογος και να ενισχυθεί η συντονισμένη δράση της ζώνης Ασίας-Ειρηνικού για να υπάρξουν συναλλαγές με όλες τις χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση