ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ας θέσουμε φιλόδοξους στόχους για την Κύπρο, λέει ο Χούρικαν

Κάλεσε τους πολιτικούς να θέσουν στόχο για διπλασιασμό του κυπριακού ΑΕΠ

ΚΥΠΕ

Έκκληση σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους όπως θέσουν φιλόδοξους στόχους για τη χώρα, απηύθυνε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο οποίος κάλεσε τους πολιτικούς να θέσουν τον στόχο για διπλασιασμό του κυπριακού ΑΕΠ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας στο πρώτο «Business Leaders Summit 2017» που διοργάνωσε η τράπεζα, ο κ. Χούρικαν είπε πως «πρέπει να θέσουμε φιλόδοξους στόχους που σήμερα φαντάζουν αδιανόητοι αλλά επιτεύξιμοι αύριο, αν θέλουμε να αφήσουμε το σημάδι μας στον κόσμο».
 
Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου η οποία κατάφερε να αποπληρώσει την έκτακτη ρευστότητα ύψους της ΕΚΤ, που τον Απρίλιο του 2013 είχε κορυφωθεί στα €11,4 δισεκατομμύρια. Σημείωσε πως όταν τον Ιανουάριο του 2016 ενημέρωσε τη διευθυντική ομάδα της τράπεζας ότι διαφοροποίησε τον στόχο για αποπληρωμή του ELA εντός του 2016 κάποιοι γέλασαν. «Τα καταφέραμε όχι γιατί το είπα εγώ, αλλά διότι η ομάδα επικεντρώθηκε στον στόχο και τα καταφέραμε», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στους κρατικούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στο συνέδριο, ο κ. Χούρικαν είπε πως έκαναν εξαιρετική δουλειά μετά την κατάρρευση του 2013 και συμπλήρωσε: «Τι θα λέγατε να θέσουμε τον στόχο να διπλασιάσουμε το ΑΕΠ σε σύντομο χρονικό διάστημα;»

«Να διευρύνουμε τη βάση, να δημιουργήσουμε καινοτομία ...και να θέσουμε τα θεμέλια για ένα περιβάλλον στο οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ευημερούν σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», συνέχισε.

Λέγοντας ότι η Κύπρος δεν είναι ακόμη αυτό που μπορεί να γίνει, ο κ. Χούρικαν πρόσθεσε πως «πιστεύω πως συλλογικά, από τους πολιτικούς μέχρι τους επιχειρηματίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι, πρέπει να ζωγραφίσουμε την εικόνα του μέλλοντος και πρέπει βρούμε τους τρόπους να ξεπεράσουμε την εικόνα παρόλο που αυτή φαίνεται ανέφικτη στην αρχή».

Πρέπει να ντρεπόμαστε συλλογικά

Αναφερόμενος στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Χούρικαν είπε ότι αυτά ανέρχονται στο 109% του ΑΕΠ της χώρας.

«Θα πρέπει να ντρεπόμαστε συλλογικά», είπε, για να σημειώσει ότι το θέμα αντιμετωπίζεται.

Σημείωσε ότι το ιδιωτικό χρέος αντιστοιχεί περίπου στο 289% του ΑΕΠ «και αυτό είναι πρόβλημα διότι σημαίνει ότι πολλή κατανάλωση δημιουργήθηκε στην ουσία μέσω εγχώριου δανεισμού».

Τέλος, ο κ. Χούρικαν επεσήμανε την ανάγκη της γνώσης του διεθνούς περιβάλλοντος. «Η Κύπρος δεν βρίσκεται στο κενό», είπε και αναφέρθηκε στις εξελίξεις όπως τις εκλογές στην Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, στην εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ, αλλά και στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ με τη Σκωτία να προγραμματίζει νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση.

«Η Ευρώπη είναι εξήντα χρόνων, 70 εκατομμύρια άνθρωποι θα την εγκαταλείψουν και όμως (η ΕΕ) συμπεριφέρεται ως ανίκητη», είπε.

Προσοχή η προσγείωση μπορεί να είναι ανώμαλη

Από την πλευρά του, ο Πανίκος Νικολάου, Διευθυντής Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων της Τράπεζας υπενθύμισε ότι η Κύπρος μετά την ελεύθερη πτώση στην οποία βρέθηκε το 2013, ανακάμπτει, με την ανάπτυξη να ανέρχεται στο 2,8% το 2016, την αύξηση των καταθέσεων στον τραπεζικό σύστημα, τη θετική εικόνα του βαριά κτυπημένου τομέα των κατασκευών, αλλά και τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 5 δισ. παρά το ότι εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος που θα χρειαστεί μερικά χρόνια ακόμη για να υποχωρήσει σε αποδεκτά επίπεδα.

«Είμαστε ακόμη στον αέρα και η προσγείωση μπορεί να είναι ανώμαλη. Πρέπει να υιοθετούμε ευέλικτα μοντέλα στις επιχειρήσεις μας, να είμαστε σε θέση να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις διότι η χώρα πλήρωσε λάθη και παραλείψεις», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X