ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και επόπτης και δικαστής η ΑΛΚ

Σε περίπτωση αδικήματος των εταιρειών η Αρχή θα μπορεί να επιβάλει και ποινές φυλάκισης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η απόφαση της Αρχής Λιμένων να επιβάλει στην εταιρεία Eurogate πρόστιμο ύψους 40 χιλιάδων ευρώ, εξαιτίας των καθυστερήσεων και των σοβαρών προβλημάτων τα οποία είχαν δημιουργηθεί στο Λιμάνι Λεμεσού με την ανάληψη των υπηρεσιών του λιμανιού από ιδιωτικές εταιρείες, έχει θέσει σε κινητοποίηση την διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού σταθμού των εμπορευματοκιβωτίων, η οποία λίγες μέρες μετά την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του λιμανιού,  μελετά πώς θα κινηθεί για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα. Μιλώντας στην «Κ» ο διευθυντής της εταιρείας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποταθούν και στη Δικαιοσύνη, αξιοποιώντας την επιλογή που δίνεται σε ό,τι αφορά τις ενέργειες μετά την επιβολή ποινής από την Αρχή Λιμένων, αναφέροντας ότι η εταιρεία θα το κοιτάξει με τους νομικούς της συμβούλους και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Το πρόστιμο που έχει επιβάλει η Αρχή Λιμένων στην εταιρεία, υπενθυμίζει και τον νέο εποπτικό ρόλο που έχει αναλάβει μετά την ανάθεση της λειτουργίας του λιμανιού σε ιδιώτες, για τον οποίο είχε δοθεί μεταβατική περίοδος εννέα μηνών.

Ωστόσο, και με την επίσημη αλλαγή ρόλου της αρχής δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής να στελεχωθεί επαρκώς το τμήμα, που αναζητά νομικούς συμβούλους στον ιδιωτικό τομέα. «Παρόλο που είχαμε μεταβατική περίοδο εννέα μηνών, είχαμε τόσες πολλές αλλαγές που πράγματι περνούμε δύσκολα, είμαστε πολύ υποστελεχωμένοι», ανέφερε σε δηλώσεις της στην «Κ» η γενική διευθύντρια της ΑΛΚ, Ανθή Κληρίδου.

Ήδη ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα για το οποίο είχαν ζητηθεί  διευκρινίσεις. «Οι εξηγήσεις έχουν δοθεί και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλο πρόβλημα», ανέφερε η κα Κληρίδου.

Οι νέες εξουσίες της ΑΛΚ

Από πρόστιμο μέχρι και φυλάκιση έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει η Αρχή Λιμένων στη βάση των καινούργιων της καθηκόντων.

Σε περίπτωση που κάποιος παραβιάζει ένα κανονισμό, διάταγμα είτε οδηγία τότε η γενική διευθύντρια έχει την εξουσία να αποφασίσει αν θα επιβάλει πρόστιμο και το ύψος αυτού, που φτάνει μέχρι τις σαράντα χιλιάδες ευρώ.

Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί στις ογδόντα χιλιάδες ευρώ σε περίπτωση που η παραβίαση της οδηγίας συνιστά αδίκημα, αναφέρει η κυρία Κληρίδου, που προσθέτει επίσης ότι σε περίπτωση αδικήματος, αν η διεύθυνση της Αρχής το αποφασίσει, τότε δύναται να επιβάλει ακόμα και ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνων.

Από εκεί και έπειτα η άλλη πλευρά έχει τη δυνατότητα να καταχωρήσει προσφυγή στο διοικητικό συμβούλιο της Αρχής, ή ακόμα και να προσφύγει στο δικαστήριο ώστε να ανατρέψει την απόφαση.

Η κυρία Κληρίδου εξηγεί ότι μπορεί την τελική απόφαση να την λαμβάνει η ίδια, ωστόσο, υπάρχει πίσω της ομάδα νομικών συμβούλων η οποία και εξετάζει το κάθε ζήτημα. Και κάπου εδώ τίθεται το θέμα της ελλιπούς στελέχωσης της Αρχής Λιμένων. Αυτή την στιγμή, εξηγεί η γενική διευθύντρια της ΑΛΚ, οι ανάγκες που προκύπτουν καλύπτονται με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα και με τις εξηγήσεις που δόθηκαν στους βουλευτές, για τον σκοπό αυτό η Αρχή Λιμένων δίνει σε ιδιωτικούς συμβούλους της PwC ποσό που φτάνει τις 314 χιλιάδες ευρώ, και στο δικηγορικό γραφείο Τάσος Παπαδόπουλος με το οποίο συνεργάζεται,  το ποσό των 364,9 χιλιάδων ευρώ.

Προστίθεται ότι σε ό,τι αφορά τους νομικούς συμβούλους, αυτοί καλύπτονται με εξαμηνιαία συμβόλαια. Καθίσταται σαφές ότι η ανακύκλωση συμβούλων σε τέτοια βραχύβια βάση και παράλληλα η ανάγκη εκπαίδευσής τους είναι ασύμφορη.

Ως εκ τούτου, η Αρχή Λιμένων απευθύνθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών με το αίτημα της αποπαγοποίησης 15 θέσεων στο δημόσιο τομέα προκειμένου να ανταποκριθούν επαρκώς στα νέα τους καθήκοντα. «Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά είναι νομικά θέματα και χρειάζεται να υπάρχει μια ομάδα υποβοηθητική στο έργο του γενικού διευθυντή. Χρειαζόμαστε νομική υποστήριξη», αναφέρει σχετικά η κυρία Κληρίδου. Αυτή την στιγμή η ΑΛΚ διαθέτει ένα μόνο δικηγόρο σε καθεστώς μόνιμης βάσης. Εκτός από δικηγόρους υπάρχει ανάγκη για πολλές άλλες ειδικότητες ωστόσο σε ό,τι αφορά τους νομικούς συμβούλους υπογραμμίζεται ότι από την στιγμή που άπτεται νομικών ζητημάτων, ο οργανισμός θα πρέπει να στηρίζεται σε μία γερή βάση.

Σημειώνεται πάντως ότι 88 υπάλληλοι της Αρχής έχουν αποχωρήσει μέσω του προγράμματος των πρόωρων αφυπηρετήσεων, εξοικονομώντας το ποσό των 21,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι συγκεκριμένες θέσεις έχουν καταργηθεί στη νέα δομή της Αρχής Λιμένων.

Έλλειμμα 27 εκατομμυρίων ευρώ το 2017

Βάσει επιστολής της Αρχής Λιμένων προς την  Βουλή, υπάρχει έλλειμμα της τάξης των 27 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που ωστόσο δεν ανησυχεί την διεύθυνση, με την γενική διευθύντρια της Αρχής Λιμένων Ανθή Κληρίδη να αναφέρει ότι αυτά θα αποσβεστούν σε βάθος χρόνου.

Πρόκειται για μια επένδυση, ανέφερε η κα Κληρίδου, και «είναι λογικό όταν κάποιος κάνει λιμάνι ή επέκταση ή προβλήματα, ότι θα πρέπει να πληρώσει πολλά εκατομμύρια. Μπορεί να φαίνεται ως έλλειμμα αλλά πρόκειται για επένδυση που σε μερικά χρόνια θα τα φέρει όλα πίσω. Σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής τα συνολικά της έσοδα υπολογίζονται στα €34.492.500, τα τακτικά έξοδα ανέρχονται στα €24.344.123 και τα απρόβλεπτα έξοδα στο €1.000.000 και ως αποτέλεσμα σημειώνεται πλεόνασμα ύψους €9.148.377.

Όπως επεξηγείται σε σχετική ανακοίνωση τα αναπτυξιακά έξοδα της Αρχής υπολογίζονται στα €36.198.570, και σε αυτά αν προστεθεί το πλεόνασμα των €9.148.377 και αφαιρεθούν τα αναπτυξιακά  έξοδα των €36.198.570 τότε υπάρχει έλλειμμα €27.050.193.

Σημειώνεται δε ότι και κατά τις προηγούμενες χρονιές είχε σημειωθεί έλλειμμα και συγκεκριμένα  €8.212.687 το 2014, €36.586.782 το 2015  και €62.980.291 το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση