ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξάνονται οι ποινές για αδήλωτη εργασία

Εισάγεται η υποχρέωση στους επιθεωρητές για επιβολή προστίμων ύψους €500 - €10.000

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, κατά τη σημερινή του συνεδρία, την Πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τροποποιητικό νομοσχέδιο και τροποποιητικούς Κανονισμούς με στόχο την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Με τη σειρά τροποποιήσεων που προτείνονται, το βάρος απόδειξης αντιστρέφεται προς τον εργοδότη, ο οποίος καλείται να αποδείξει ότι δεν υπήρξε αδήλωτη εργασία και προβλέπονται αυστηρά διοικητικά πρόστιμα για τους παρανομούντες.

Συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, υποχρέωση στον εργοδότη όπως δηλώνει ηλεκτρονικά την πρόσληψη οποιουδήποτε υπαλλήλου πριν την ανάληψη εργασίας, καθώς και υποχρέωση όπως εγγραφεί ως εργοδότης το αργότερο μέχρι την προηγούμενη της ημέρας κατά την οποία αναμένει ότι θα αποκτήσει την ιδιότητα του εργοδότη.

Σύμφωνα με το τροποποιητικό νομοσχέδιο, θα επιτρέπεται, επιπλέον, η ανάθεση καθηκόντων επιθεωρητή και σε λειτουργούς άλλων Τμημάτων του Υπουργείου Εργασίας και άλλα άτομα, με σκοπό τον συντονισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των επιθεωρήσεων για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Εισάγεται, επιπρόσθετα, η υποχρέωση στους επιθεωρητές για επιβολή διοικητικών προστίμων ύψους €500 - €10.000 και καθορίζεται η διαδικασία επιβολής των διοικητικών προστίμων, η διαδικασία υποβολής ένστασης, καθώς και η αυτόματη αύξηση του διοικητικού προστίμου για κάθε ημέρα καθυστέρησης στην εξόφλησή του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση