ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενημερωτική και η νέα επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο

Σκοπός της είναι να δεί πώς κινούνται τα δημόσια οικονομικά αλλά και οι μεταρρυθμίσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε ρυθμούς Τρόικας κινείται το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την επίσκεψή τους στην Κύπρο. Πέρυσι το Μάρτιο έγινε κατορθωτό να βγει η Κύπρος επιτυχώς από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, η συμφωνία που υπάρχει για τα κράτη τα οποία είχαν μπεί σε μνημόνιο, είναι να γίνονται επισκέψεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να επιβλέπουν την πορεία των κρατών στα οποία κάποτε έδωσαν την οικονομική τους βοήθεια. Σκοπός της επίσκεψης είναι για να δουν πώς πάνε τα δημόσια οικονομικά, αλλά και να εντοπίσουν συνάμα τους κυριότερους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία.

Η επίσκεψη όμως πλέον δεν έχει την ταυτότητα του ελέγχου, αλλά της ενημέρωσης. Επί της ουσίας η Τρόικα θέλει να δεί κατά πόσον οι αριθμοί που παρουσιάζονται ευσταθούν και ανταποκρίνονται στην πορεία που διαγράφει η Κύπρος. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», θα ενημερωθούν αλλά και θα εξετάσουν την υλοποίηση των όποιων συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά δημόσια οικονομικά, τραπεζικό σύστημα αλλά και μεταρρυθμίσεις που έγιναν ή που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις πρότερες συστάσεις τους που έχουν επανειλημμένως διατυπωθεί σε εκθέσεις. Αναλυτικότερα, κατέρχονται τεχνοκράτες της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που η επίσκεψή τους θα κρατήσει μέχρι και το τέλος του μήνα με πρώτο θέμα στο μικροσκόπιό τους να είναι το υψηλό επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (NPLs). Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη συνήθη διαδικασία του γενικού ελέγχου που γινόταν σε κάποιο βαθμό και προτού ενταχθεί η Κύπρος σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Η διαφορά έγκειται στο ότι σήμερα ο έλεγχος αυτός θα γίνεται πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και θα συνεχίζεται ανά εξάμηνο. Πρώτη συνάντηση θα γίνει με το Υπουργείο Οικονομικών στις 27 του μηνός, με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο την Τρίτη στις 28, ενώ θα ακολουθήσουν περαιτέρω συναντήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και Τράπεζες. Σημειώνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει στοιχεία που αφορούν στους δύο πρώτους μήνες του 2017, και τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Ταυτόχρονα, τα τεχνοκρατικά κλιμάκια θα έχουν αυτές τις μέρες συναντήσεις με εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου αλλά και των διοικήσεων των τριών συστημικών μεγάλων τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Ελληνικής και Συνεργατισμού. Μιλώντας στην «Κ» στελέχη τραπεζών σημείωσαν το γεγονός πως όπως και στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου που ήταν ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος δεν έστειλαν «ατζέντα» θεμάτων που θα εξεταστούν από τα κλιμάκια. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ενήμεροι για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, όπως τα οικονομικά τους αποτελέσματα, οι αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ στην περίπτωση του Συνεργατισμού το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στη διαδικασία της πορείας του λόγω των κρατικών μετοχών του.

Λογικό πάντως να είναι ψηλά στη λίστα των τεχνοκρατών τα NPLs, διότι αγγίζουν τα 23,5 δισ. ευρώ, ένα ποσοστό από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, συγκρίσιμο - αναλογικά πάντα - με το ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα, στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκονται οι εκποιήσεις, το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το κόστος των νοσηλευτών που ανέβηκαν στη μισθολογική κλίμακα της Α8, το κόστος περαιτέρω αυξήσεων στο δημόσιο τομέα, την καθυστέρηση στη μεταρρύθμιση του δημοσίου, το κόστος του ΓεΣΥ και άλλα ζητήματα τα οποία ενδεχομένως ανεβάζουν το κόστος των δημοσίων οικονομικών.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα κλιμάκια θα ενημερώσουν τον Υπουργό Οικονομικών και την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τα συμπεράσματά τους. Στο τέλος της αποστολής τους οι τεχνοκράτες ενδεχομένως θα ετοιμάσουν εκθέσεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο, μια πρακτική που ακολουθήθηκε και στην τελευταία τους επίσκεψη. Μια θετική έκθεση προόδου θα συμβάλει στο μεγάλο στόχο της Κύπρου για αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης και να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές. Μην ξεχνάμε ότι την Παρασκευή υπήρξε και η αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor's που με το BB+ στο μακροπρόθεσμο χρέος μας έφερε μια ανάσα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.


Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση