ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αισιοδοξία στις αγορές για συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Αρχισε χθες στο Πεκίνο νέος γύρος διμερών εμπορικών συνομιλιών.

Kathimerini.gr

Εν μέσω προσδοκιών για μια συμφωνία που θα δώσει τέλος στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο άρχισε χθες στο Πεκίνο νέος γύρος διμερών εμπορικών συνομιλιών. Πρόκειται για την πρώτη άμεση επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του την 1η Δεκεμβρίου και τη μεταξύ τους συμφωνία για εκεχειρία 90 ημερών.

Η συνάντηση ενέπνευσε αισιοδοξία στα κινεζικά χρηματιστήρια που μετά τη συνεχή υποχώρηση στη διάρκεια του Δεκεμβρίου σημείωναν χθες συντονισμένη άνοδο. Ανάλογη αισιοδοξία επικρατεί και στο αμερικανικό στρατόπεδο, που, ωστόσο, διατηρεί επιφυλάξεις ως προς την επίτευξη όλων των στόχων της υπερδύναμης.

Ενδεικτική της βαρύτητας που έχουν οι νέες συνομιλίες για την Κίνα ήταν η παρουσία του Λιου Χε, αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης και πρώτου τη τάξει οικονομικού συμβούλου του Κινέζου προέδρου. Κι αυτό, γιατί στη χθεσινή συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν μόνον στελέχη του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Από αμερικανικής πλευράς, άλλωστε, η αντιπροσωπεία που κατέφθασε στο Πεκίνο απετελείτο από αξιωματούχους αμερικανικών υπουργείων.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Γκέρις ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας, που αποτελείται από αξιωματούχους των υπουργείων Γεωργίας, Εμπορίου, Ενέργειας και Οικονομικών καθώς και από στελέχη του Λευκού Οίκου. «Οι συνομιλίες θα έχουν θετική έκβαση καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία», τόνισε ο Βέι Τζιανγκούο, πρώην υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, που δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει καλό αποτέλεσμα. Είχαν προηγηθεί την Κυριακή δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που πρόδιδαν την πεποίθηση του Αμερικανού προέδρου ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι του Πεκίνου. Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας εξωθεί το Πεκίνο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας.

Μιλώντας, άλλωστε, στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος τόνισε πως βλέπει «μια πολύ καλή ευκαιρία για μια λογική διευθέτηση που θα μπορεί να αποδεχθεί η Κίνα, θα μπορούν να αποδεχθούν οι ΗΠΑ και θα καλύπτει όλα τα σημαντικά θέματα». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να διευθετηθούν τα άμεσα ζητήματα του εμπορίου αλλά πολύ πιο δύσκολο να επιβάλει η Ουάσιγκτον αιτήματά της σχετικά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας και πρόσβασης των ξένων επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά. Το Πεκίνο αντέκρουσε, πάντως, το επιχείρημα περί αδύναμης θέσης της Κίνας στη διαπραγμάτευση, διά στόματος του Λου Κανγκ, εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, που τόνισε πως «αναφορικά με το αν η οικονομία της Κίνας είναι σε καλή ή κακή κατάσταση, έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει πως η εξέλιξή της έχει μεγάλο δυναμικό».
Σημειωτέον ότι στο κυριακάτικο φύλλο της η εθνικιστική κινεζική εφημερίδα Global Times αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που επικρατεί για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά τόνιζε πως το Πεκίνο δεν πρόκειται να υποκύψει στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον.

Διαπραγματεύσεις και με Ε.Ε.

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εμπορικές συνομιλίες στο Πεκίνο, επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Ε.Ε. και η Ουάσιγκτον. Η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. Η κ. Μάλστρομ θα συμμετάσχει επίσης σε τριμερή συνάντηση ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ιαπωνίας με αντικείμενο τις επιδοτήσεις σε κρατικές εταιρείες και την εξαναγκαστική μεταφορά τεχνογνωσίας.

Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι σαφώς η Κίνα και οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της. Ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον έχει, πάντως, προηγηθεί η ανακωχή που συμφώνησε το καλοκαίρι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Αμερικανό πρόεδρο. Στο πλαίσιο της διμερούς αυτής συμφωνίας, η Ε.Ε. έχει ήδη αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας. Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, οι εισαγωγές αμερικανικής σόγιας αυξήθηκαν κατά 112% το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι η Ε.Ε. αγοράζει την αμερικανική σόγια φθηνά, καθώς οι τιμές της υποχώρησαν σημαντικά από τη στιγμή που η Κίνα επέβαλε δασμούς στο προϊόν ως αντίποινα στους δασμούς της Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση