ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανακωχή κάνουν Κίνα και ΗΠΑ στο πεδίο του εμπορικού πολέμου

Ουάσιγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν να μην προχωρήσουν στην επιβολή δασμών

Kathimerini.gr

Απετράπη, προς το παρόν, ένας ανοικτός εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, που αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην επιβολή δασμών. Οι δύο πλευρές κατάφεραν να συνεννοηθούν, μετά την υπόσχεση του Πεκίνου ότι θα αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών υδρογονανθράκων. Οι όροι της συμφωνίας παραμένουν, όμως, αδιευκρίνιστοι. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο Πεκίνο, όπου θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Κι ενώ το Πεκίνο φαίνεται ικανοποιημένο από την έκβαση των συνομιλιών, η υπαναχώρηση του Αμερικανού προέδρου αντιμετωπίζεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ με σκεπτικισμό και επικριτική διάθεση.

Μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ θεώρησε θετική εξέλιξη την απομάκρυνση του κινδύνου επιβολής δασμών. Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί επικρίνουν την Ουάσιγκτον ότι βιάστηκε να αποσύρει την απειλή των δασμών και χάνει το πλεονέκτημα για να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες πολιτικές του Πεκίνου. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του νομικού Τζέιμς Ζίμερμαν, πρώην προέδρου του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, που χαρακτήρισε «πρόωρη» την υποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ και «χαμένη ευκαιρία» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους Αμερικανούς εργαζομένους. Οπως τόνισε, «οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι η αμερικανική διαπραγματευτική ομάδα έκανε πίσω στο θέμα των δασμών χωρίς ουσιαστική υποχώρηση του Πεκίνου».

Η επιχειρηματολογία του βρίσκει απήχηση σε μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ, καθώς το Πεκίνο δεν έχει έως τώρα δεσμευθεί ως προς την αξία των εισαγωγών αμερικανικών υδρογονανθράκων. Εχει, άλλωστε, διαψεύσει τη φημολογία ότι δέχθηκε να μειώσει κατά 200 δισ. δολάρια το ιλιγγιώδες πλεόνασμα της Κίνας, ύψους 375 δισ. δολαρίων, από το διμερές εμπόριο. Πολλοί επικρίνουν την κυβέρνηση Τραμπ ότι έδωσε υπερβολική έμφαση στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, αντί να θέσει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση διαφόρων πολιτικών της Κίνας, όπως τις επιδοτήσεις στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και τη συστηματική υποκλοπή αμερικανικής τεχνογνωσίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Μνούτσιν, τα διαρθρωτικά προβλήματα θα αποτελέσουν τμήμα της συνολικής συμφωνίας. Στην επίσημη εφημερίδα του Πεκίνου, τη «Λαϊκή Ημερησία», τονίζεται πως η ηγεσία της χώρας διασφάλισε το δικαίωμά της να αναπτύξει την οικονομία της με τον τρόπο που κρίνει αυτή κατάλληλο. Παράλληλα, ο Σι Γινχόνγκ, ειδικός στις σινοαμερικανικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Ρένμιν, καλεί την Κίνα να μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα αλλά να μη συμβιβαστεί σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση