ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζητούνται λύσεις για περιορισμό της αύξησης των ΜΕΔ

Μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση πως οι δυνητικά βιώσιμοι δανειολήπτες θα πρέπει να αξιολογούνται ορθολογιστικά και να επιδεικνύεται η απαραίτητη ευελιξία, για να τους δίνεται το περιθώριο επανόδου στην κανονική αποπληρωμή των δάνειων τους, εκφράζει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης, Μάριος Πελεκάνος.

Προσθέτει πως η μείωση του ΑΕΠ θα επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές δυνατότητες επιχειρήσεων και νοικοκυριών με αποτέλεσμα ένας καθόλου αμελητέος αριθμός εξ αυτών να αδυνατούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους με την αρχή του νέου έτους, οπόταν και λήγει το υφιστάμενο διάταγμα αναστολής δόσεων. Ο Μάριος Πελεκάνος είναι Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (Κ.Ο.Α.Γ), από το 2019 Το 2017 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου και το 2019 παραιτήθηκε από τη θέση, για να αναλάβει την προεδρία του ΚΟΑΓ. Επίσης, είναι και Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων ΔΗΣΥ από το 2017, καθώς συμμετέχει επίσης ως εκπρόσωπος του ΚΟΑΓ στον οργανισμό Housing Europe.

- Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση των ΜΕΔ από τον Ιανουάριο και έπειτα. Ποια η γνώμη σας;

- Τις τελευταίες μέρες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με τα νέα οικονομικά δεδομένα φοβάμαι πως θα πρέπει περισσότερο να ανησυχούμε για το πώς θα αποτρέψουμε τη ραγδαία αύξηση των ΜΕΔ, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή και την κατανάλωση. Δυο βασικοί στόχοι για το αύριο της οικονομίας μας. Στο σχέδιο αναστολής δόσεων που βρίσκεται σε ισχύ δεν υπήρχαν κριτήρια για τους δικαιούχους πέραν του να ήταν τα δάνειά τους εξυπηρετούμενα, κάτι που σημαίνει ότι όλοι όσοι το επιθυμούσαν μπορούσαν να ενταχθούν, ανεξάρτητα αν τα εισοδήματά τους μειωθήκαν ή όχι. Η πρόνοια αυτή του σχεδίου βοήθησε σημαντικά στο να έχουμε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό δανειοληπτών που είτε αντιμετωπίζουν, είτε δεν αντιμετωπίζουν σήμερα οικονομικές δυσκολίες να δηλώνουν συμμετοχή στο σχέδιο. Στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία, αφού αποτελεί εκ των βασικότερων λόγων για τη διατήρηση της κατανάλωσης, η οποία αντανακλά θετικά στην οικονομία του τόπου μας. Μια οικονομία η οποία προβλέπεται παρόλα αυτά να βιώσει μια σημαντικότατη πρόκληση, αφού το χτύπημα από τη μη έλευση τουριστών θα οδηγήσει το ΑΕΠ σε συρρίκνωση της τάξης του 8% περίπου.

- Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεδομένου ότι θα υπάρξει ύφεση;

Η μείωση του ΑΕΠ θα επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές δυνατότητες επιχειρήσεων και νοικοκυριών με αποτέλεσμα ένας καθόλου αμελητέος αριθμός εξ αυτών να αδυνατούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους με την αρχή του νέου έτους, οπόταν και λήγει το υφιστάμενο διάταγμα αναστολής δόσεων. Πολιτεία, εποπτικές αρχές και τράπεζες καλούνται, σε πλήρη συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, να παρουσιαστούν έγκαιρα έτοιμοι να εφαρμόσουν νέες λύσεις με σκοπό τον περιορισμό της αύξησης των ΜΕΔ. Λύσεις που θα αφήνουν παράλληλα και τα απαιτούμενα διαθέσιμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να έχουν όσα χρειάζονται για να καλύπτουν τα λογικά έξοδα διαβίωσης και λειτουργίας τους. Άλλωστε μια τέτοια κίνηση είναι προς όφελος όλων, τραπεζών, επιχειρήσεων, νοικοκυριών και κράτους. Σαφώς και δεν θα επηρεαστούν όλες οι επιχειρήσεις και όλα τα νοικοκυριά στον ίδιο βαθμό. Κάποιοι δεν θα επηρεαστούν καθόλου ή θα επηρεαστούν σε ελάχιστο βαθμό, άλλοι σε μέτριο και άλλοι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι σχεδιασμοί θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνουν αυτό το δεδομένο υπόψη.

Όχι σε απλή επέκταση

- Εκτιμάτε πως ελλοχεύουν κίνδυνοι από την επέκταση της αναστολής των δανείων;

- Οι δέκα μήνες για τους οποίους όσοι έχουν ενταχθεί στο υφιστάμενο σχέδιο δεν θα πληρώσουν δόσεις είναι ήδη πάρα πολλοί και θα ήταν λάθος κατά την άποψή μου η απλή επέκταση της διάρκειας της αναστολής δόσεων. Ο κίνδυνος να “συνηθίσουν” οι δανειολήπτες είναι παραπάνω από ορατός και δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο για την οικονομία, έστω και αν τα χρήματα διοχετεύονται στην ίδια, μέσω της κατανάλωσης. Αυτό αποδεικνύεται και από τη συμπεριφορά πολλών, οι οποίοι αντιμετώπισαν δυσκολίες μετά την κρίση του 2013, αναγκάστηκαν να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και σήμερα εξακολουθούν να πράττουν το ίδιο, παρόλο που έχουν πλέον τα εισοδήματα για να το κάνουν. Τα δάνεια των νοικοκυριών που θα βιώσουν μείωση των εισοδημάτων τους και τα δάνεια επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν στο μεγαλύτερο βαθμό, όπως τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό, δεν θα πρέπει να αφεθούν για να τύχουν χειρισμού στο τέλος του έτους ή ακόμη χειρότερα με την αρχή του νέου έτους. Άμεσα θα πρέπει να εξεταστούν και εγκαίρως να εφαρμοστούν οι κατάλληλες λύσεις για την κάθε κατηγορία περιπτώσεων. Κάποιοι θα μπορούν και θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν κανονικά, κάποιοι θα μπορούν να πληρώνουν μέρος των δόσεών τους και κάποιοι καθόλου. Ταυτόχρονα, οι όποιες λύσεις δοθούν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κίνδυνους που ελλοχεύουν για τις τράπεζες, αφού οι δυνατότητές τους δεν είναι απεριόριστες. Οι επόπτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ήδη προβεί σε συγκεκριμένες χαλαρώσεις στις απαιτήσεις τους, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να εφαρμόσουν τις κατάλληλες πολίτικες. Από τα όσα συζητιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται ότι σύντομα θα δούμε ακόμα περισσότερα από την πλευρά τους.

Ορθολογιστικά οι βιώσιμοι

- Ποιες θεωρείτε πως πρέπει να είναι οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα νέα ή υφιστάμενα ΜΕΔ;

- Όσον αφορά τα υφιστάμενα και τα νέα ΜΕΔ που θα προκύψουν και δεδομένου ότι έπονται νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων με δάνεια από τις τράπεζες, θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία του να ληφθούν μέτρα, ώστε οι δυνητικά βιώσιμοι δανειολήπτες να αξιολογούνται ορθολογιστικά και να επιδεικνύεται η απαραίτητη ευελιξία, για να τους δίνεται το περιθώριο επανόδου στην κανονική αποπληρωμή των δανείων τους.

Μέτρα όπως οι μαζικές εκποιήσεις για την ανάκτηση δανείων στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης αποδεδειγμένα μπορεί να καταστεί βιώσιμος, θα φέρουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις αξίες των ακινήτων και κατ΄ επέκταση στους ισολογισμούς των ιδίων των τραπεζών, αφού μεγάλο μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων είναι ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για τις εξασφαλίσεις των δανείων που έχουν στον ισολογισμό τους. Με τις σημερινές εποπτικές απαιτήσεις, οι οποίες είναι αρκετά πιο χαλαρές σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες, μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων θα οδηγήσει πιθανότατά σε μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες σε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία. Οι επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία οι εύκολες αυτές λύσεις που μέχρι και πριν την πανδημία επέλεγαν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, θα επιφέρουν ως αποτέλεσμα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία μας και την προσπάθειά της να εξέλθει αυτής της νέας κρίσης γρήγορα, αλλά και με προοπτικές για σημαντική ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Η σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για το χειρισμό δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είναι εκεί από το 2015 και οι τράπεζες (και μετά από συγκεκριμένες αλλαγές στις σχετικές νομοθεσίες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων) θα πρέπει τούτη τη φορά να την ακολουθήσουν, εφαρμόζοντας τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα της, αν πραγματικά επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διάσωσης τους και την κοινή προσπάθεια για τη διάσωση της οικονομίας μας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X