ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απώλειες για ευρώ λόγω φόβων για επιβράδυνση

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ η πρόβλεψη για τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2019 αναθεωρήθηκε στο 3,5% από 3,7%

Kathimerini.gr

H EUROBANK ΑΝΑΛΥΕΙ

Οι επενδυτές συνέχισαν να διατηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω ανησυχιών για την παρατεταμένη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη οικονομική έκθεση του Οργανικού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η πρόβλεψη για τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2019 αναθεωρήθηκε επί τα χείρω στο 3,5% από 3,7% προηγουμένως λόγω των συνεχιζόμενων αντιξοοτήτων από το μέτωπο των εμπορικών εντάσεων, των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών και των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Η προσοχή των αγορών είναι τώρα στραμμένη στην προγραμματισμένη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του στις 30 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του συνεδρίου των χωρών του G20. Αν και δεν αναμένεται τελική συμφωνία, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (όπως στην περίπτωση των ΗΠΑ με την Ε.Ε. το καλοκαίρι), προκειμένου να μην υπάρχει πίεση χρόνου για τη συζήτηση στα 142 ζητήματα που περιλαμβάνει η λίστα των απαιτήσεων των ΗΠΑ για την εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Το κλίμα επιφυλακτικότητας για τα διεθνή χρηματιστήρια έστρεψε τους επενδυτές στα κυβερνητικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας, τα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ υποχώρησε στο 3,04% την Τετάρτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν ανέλθει κοντά στο 3,09% προς το τέλος της εβδομάδας, παραμένοντας όμως περίπου 20 μ.β. χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά που είδαμε στις αρχές Νοεμβρίου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή του ομολόγου).

Παράγοντες που συνετέλεσαν στα πρόσφατα κέρδη των αμερικανικών κυβερνητικών τίτλων ήταν τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ τα οποία συνέχισαν να δείχνουν αρνητική επίπτωση από το αυξημένο κόστος δανεισμού, καθώς και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για σημάδια επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και ενδεχόμενη επίπτωση στη νομισματική πολιτική της τράπεζας. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας σε χαμηλό εβδομάδας 1,1342 την Παρασκευή, 0,7% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit έδειξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σε χαμηλό 47 μηνών τον Νοέμβριο (52,4 από 53,1 τον Οκτώβριο), δημιουργώντας αμφιβολίες για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του έτους μετά τον ασθενή ρυθμό ανάπτυξης το προηγούμενο τρίμηνο 0,2% και 1,7% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντιστοίχως.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση