ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Αρχίζει το λίφτινγκ στις κοινότητες Τροόδους

Πράσινο φως από το Υπουργικό στην Εθνική Στρατηγική, και 37 εκατ., ευρώ για την πρώτη δέσμη δράσεων

Newsroom K

Πέρασε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο η Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων Τροόδους σύμφωνα με την εισήγηση του Επιτρόπου Παπαδούρη η οποία βασίζεται και εκπονήθηκε σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς εμπειρογνώμονες.  Εγκρίθηκε επίσης το πρώτο και δεύτερο πακέτο δράσεων με χρονικό ορίζοντα το 2019-2020 και ύψους 37 εκατ., ευρώ.

Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται και η προετοιμασία της οριστικής Μελέτης Εφαρμογής και Χάραξης Σιδηροδρομικής σύνδεσης Ευρύχου - Σκουριώτισσας και προκαταρκτική μελέτη χάραξης Ευρύχου - Γαλάτα. Θα αναβαθμιστούν επίσης οι υποδομές στις στάσεις λεωφορείων. 

Θα δοθεί επίσης στήριξη στην εγκατάσταση αυτόνομων Φ/Β συστημάτων σε κτίρια τοπικών αρχών, καλυμμένους χώρους στάθμευσης και δημόσιους χώρους εώς 10.000€. Το κάθε αρμόδιο Υπουργείο να προωθήσει κατά προτεραιότητα την Ενεργειακή Αναβάθμιση των Δημοσίων Κτηρίων που βρίσκονται στις Ορεινές κοινότητες.

Aποφασίστηκε στο πλαίσιο των δράσεων η ενίσχυση του ρόλου του κυβερνητικού μηχανισμού υποστήριξης της γεωργίας του Τροόδους, αναβαθμίζοντας το Γεωργικό Γραφείο Πιτσιλιάς σε Γεωργικό Γραφείο Τροόδους, ενώ ενισχύεται το Επαρχιακό Γραφείο Τουρισμού για την υποστήριξη και καλύτερη εξυπηρέτηση και παρακολούθηση των επιχειρηματιών τουρισμού. Αναβαθμίζεται επίσης η δράση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους για την υποστήριξη του ιδιότυπου τουριστικού προϊόντος και τη διαμόρφωση εμπειριών και δραστηριοτήτων και συστήνεται στο Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Μονάδας Προώθησης και Ανάπτυξης της Ορεινής Επιχειρηματικότητας, Δια Βίου Μάθησης και Κατάρτισης στις Ορεινές Κοινότητες.

Τέλος στην πρώτη δέσμη δράσεων προωθούνται δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ρυθμίσεις και παρεμβάσεις προστασίας, διαχείρισης και αξιοποίησης της γης για την γεωργία και την κτηνοτροφία και υποδομές για βιώσιμη παραγωγή και ανάπτυξη. Μια από τις σημαντικότερες των υποδομών αποτελεί η προώθηση της Βιομηχανικής Περιοχής Τροόδους στην Λινού.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά γίνεται μελέτη ολιστικής προσέγγισης της ορεινής περιφέρειας Τροόδους ως μιας ενιαίας αναπτυξιακής οντότητας. Η μελέτη αφορά τον σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη των Ορεινών κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) και περιλαμβάνει τη διάγνωση της περιοχής, τη στρατηγική και το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο αναφέρεται σε 250 δράσεις. Η βαθύτερη συνεισφορά αυτού του έργου είναι ότι προτείνει ένα πρότυπο ανάπτυξης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες της ορεινής Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει μέρος των ορεινών περιοχών της Κύπρου με διακριτή γεωγραφική και πολιτισμική ταυτότητα και την ιστορική ονομασία Τρόοδος. Τα όρια της περιοχής καθόρισε η απόφαση συνεργασίας 115 κοινοτήτων, περιοχή η οποία καλύπτει το 25% της ελεύθερης Κύπρου, έχει 27.695 κατοίκους και διατηρεί δεσμούς με 70.000 αποδήμους.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

360: Η ασφάλεια των εργοταξίων στο προσκήνιο

«Δηλαδή αποκλείστηκε η περίπτωση αυτοκτονίας;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:39

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X