ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ασθενική η ανάκαμψη της μεταποίησης στη Γερμανία τον Ιούλιο

Τα στοιχεία δείχνουν στασιμότητα στη βελτίωση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Kathimerini.gr

Επιβεβαιώνουν την εικόνα μιας στασιμότητας στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης τα στοιχεία που δόθηκαν χθες και αφορούν τον μεταποιητικό τομέα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Μία ημέρα μετά την είδηση της στασιμότητας που καταγράφει η μεταποίηση σε Ιταλία και Ισπανία, η Γερμανία εμφανίζει τώρα τον μεταποιητικό της τομέα να ανακάμπτει τον Ιούλιο αλλά με ρυθμό δραματικά μικρότερο από εκείνο των πρώτων μηνών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Προσδοκίες

Η ζήτηση σημείωσε αύξηση σαφώς μικρότερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων και συγκεκριμένα μόλις 2,8%, όταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα είχε εκτιναχθεί κατά 30%. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τις εγχώριες παραγγελίες για επενδυτικά αγαθά, στο ίδιο χρονικό διάστημα σημείωσαν ραγδαία πτώση μετά έναν μήνα σημαντικής αύξησης. Αυξήθηκαν, πάντως, σημαντικά οι παραγγελίες για γερμανικές εξαγωγές, κυρίως από τρίτες χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Έχει προηγηθεί η στιβαρή ανάκαμψη που σημείωσε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία μετά τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τουλάχιστον 50 ετών το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναπόφευκτο συνεπακόλουθο της πανδημίας και της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας. Τα τελευταία στοιχεία φαίνεται, πάντως, να δικαιώνουν τον Γενς Βάιντμαν, πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της πανίσχυρης Bundesbank, που μέσα στην εβδομάδα προειδοποίησε ότι η ισχυρή ανάπτυξη του καλοκαιριού «δεν πρέπει να ενσπείρει φευγαλέες ελπίδες». Προεξόφλησε, άλλωστε, πως θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για την ανάκαμψη της οικονομίας η οποία θα προσκρούει και σε εμπόδια.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τόνισε, πάντως, την Παρασκευή πως η ζήτηση θα εξακολουθήσει να ενισχύεται τους επόμενους μήνες. Επικαλέστηκε μάλιστα τη μείωση των βραχυπρόθεσμων συμβάσεων εργασίας και τη βελτίωση που εμφανίζει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα. Μέχρι στιγμής, όσα στοιχεία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα για τον κλάδο της μεταποίησης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης καταδεικνύουν εμφανώς ότι η ανάκαμψη χάνει την κεκτημένη ταχύτητα ενώ την ίδια στιγμή εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία το νέο κύμα της πανδημίας.

Συνεδρίαση ΕΚΤ

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαγάγει το Bloomberg και το Reuters, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η τράπεζα θα διατηρήσει σε ισχύ όσα μέτρα έχει επιστρατεύσει για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης ενώ πιθανολογούν νέα αύξηση των αγορών τίτλων προς τα τέλη του έτους. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα η είδηση ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μετά τέσσερα χρόνια, ενώ η άνοδος του ευρώ συμπιέζει περαιτέρω τις τιμές.

Αισιοδοξία φαίνεται, πάντως, να επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της δεύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δηλώνει αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το βάθος που θα έχει τελικά φέτος η ύφεση στη γαλλική οικονομία. «Εκτιμώ ότι το 2020 θα πάμε καλύτερα από την πρόβλεψη για ύφεση 11%», δήλωσε μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση. Έχει προηγηθεί την Πέμπτη η ανακοίνωση του προγράμματος στήριξης της γαλλικής οικονομίας με δαπάνες 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διοχετευθούν για επιδοτήσεις μισθών, ενίσχυση επιχειρήσεων και επενδύσεις σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X