ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξημένος κατά 2,35% σε σχέση με το 2021 ο προϋπολογισμός του 2022 για το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως

Η Επίτροπος Διοικήσεως απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών

ΚΥΠΕ

Αυξημένος κατά 49.340 ευρώ είναι για το 2022 ο προϋπολογισμός του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ο οποίος ανέρχεται σε 2.145.522 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 2,35% σε σχέση με τα 2.096.182 εκ. ευρώ του 2021.

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό του Γραφείου της ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η Επίτροπος Διοίκησης, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη είπε ότι η μικρή αυτή διαφορά οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόνοια για πλήρωση πέντε θέσεων Λειτουργού του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως.

Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο ποσό του προϋπολογισμού για το 2022 αφορά μισθοδοσίες των Λειτουργών του Γραφείου και της Επιτρόπου Διοικήσεως, καθώς και τα συναφή με αυτήν επιδόματα και συνεισφορές στα διάφορα ταμεία των κρατικών υπαλλήλων συνολικού ύψους 1.652.933 εκ. ευρώ και του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού 85.759 χιλιάδες ευρώ, αντιπροσωπεύοντας και οι δύο δαπάνες το 81,04% του συνολικού προϋπολογισμού.

Όπως είπε η Επίτροπος οι λειτουργικές δαπάνες του Γραφείου της ανέρχονται σε 288.750 χιλιάδες ευρώ, που αντιστοιχεί στο 13,46% του συνόλου του προϋπολογισμού, τα οποία καλύπτουν έξοδα στέγασης και λειτουργίας του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως όπως ενοίκιο, φωτισμό και θέρμανση, υδατοπρομήθεια, τηλέφωνα και διάφορα άλλα συναφή.

Σημείωσε ότι το ποσό του ενοικίου για στέγαση του Γραφείου της έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα έντονης και παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με τον ιδιοκτήτη του κτηρίου και συγκεκριμένα η πιο πρόσφατη μείωση σε ετήσια βάση ήταν της τάξης των 29.988 χιλιάδων ευρώ.

Καταλήγοντας, η Επίτροπος είπε ότι η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Γραφείου της δημιουργούν την ανάγκη συνεχούς στήριξης της πολιτείας τόσο μέσα από την Εκτελεστική όσο και τη Νομοθετική Εξουσία, ώστε να καθίσταται ο θεσμός της Επιτρόπου Διοικήσεως πιο άμεσος και αποτελεσματικός στην εκπλήρωση των διαφορετικών σκοπών που συνοδεύουν τις εν λόγω αρμοδιότητες.

Ακολούθως, η Επίτροπος Διοικήσεως απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ζήτησε διευκρινίσεις σε σχέση με το κονδύλι των 20 χιλιάδων ευρώ για την ασφάλεια του κτηρίου με την Επίτροπο να δηλώνει ότι η παρουσία φρουρού στο κτήριο του Γραφείου της κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και επεισοδίων επίθεσης από πολίτες τα αιτήματα των οποίων δεν ικανοποιήθηκαν.

Πρόσθεσε ότι λόγω πανδημίας δεν έγινε χρήση του ποσού αυτού για το 2021 και αναμένεται ότι το ίδιο θα συμβεί και στην επόμενη χρονιά.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι η παράταξή του ενισχύει τον θεσμό της Επιτρόπου Διοικήσεως και επιθυμεί να είναι αποτελεσματικό δίνοντας έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ζήτησε από την Επίτροπο διευκρινίσεις αναφορικά με την περίπτωση γυναίκας, η οποία,ετοιμόγεννη, μετά από απόφαση των Αρχών της Δημοκρατίας παρέμεινε στην Κύπρο, ενώ τα άλλα παιδιά και ο σύζυγός της απελάθηκαν. Ζήτησε, επίσης, να πληροφορηθεί για ενέργειες του Γραφείου της Επιτρόπου για πάταξη της ρητορικής μίσους.

Απαντώντας η κ. Λοττίδη είπε ότι λειτουργοί του Γραφείου της μετέβησαν επί τόπου, διαπιστώνοντας ότι η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν συγχυσμένη για το εάν θα παρέμενε στην Κύπρο και καταθέτοντας αίτηση ασύλου, θα δινόταν στην οικογένειά της το δικαίωμα επιστροφής στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι έγινε επικοινωνία με το εδώ τμήμα της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, ενώ η FRONTEX ήρθε σε επαφή με τη γυναίκα με σκοπό την εξέταση της προοπτικής επανένωσης της οικογένειας, αλλά και της τήρησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επίτροπος είπε ότι η γυναίκα απέσυρε την αίτηση ασύλου που είχε καταθέσει και το κατά πόσον αυτό έγινε με ελεύθερη βούληση εξετάζεται.

Αναφορικά με τη ρητορική μίσους η κ. Λοττίδου σημείωσε τις παρεμβάσεις του Γραφείου της αναφορικά με τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου χαρακτηρίζοντάς τις «αδόκιμες» εξηγώντας ότι πρέπει να καθορίζεται πού είναι τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης και πότε αρχίζει η παραβίαση των δικαιωμάτων άλλων και προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση