ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:44
 

Προς αύξηση το επίδομα ενοικίου για λήπτες ΕΕΕ

Ολοκληρώνεται εντός Ιανουαρίου μελέτη για τις νέες αξίες ανά τμ και θα αυξηθεί αναλόγως και η βοήθεια

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων και οι αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από την κοινωνία οδήγησαν στην συζήτηση του θέματος στην επιτροπή εσωτερικών της Βουλής. Στο πλαίσιο της συνεδρίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Χρήστος Μαληκκίδης, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο προχωρά με μελέτη, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη εντός Ιανουαρίου, ώστε να καταγραφούν οι διαφοροποιήσεις που επήλθαν στην αξία των κατοικιών ανά τμ. Στόχος είναι να τροποποιηθεί ο υφιστάμενος κανονισμός και να αυξηθεί η βοήθεια στις ευάλωτες ομάδες. 

Σύμφωνα με στοιχεία, από το 2014, στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το ΕΕΕ πληρώθηκαν 31 εκατ. ως επιδοτήσεις ενοικίου των ληπτών του ΕΕΕ. Αυτή την στιγμή 4300 οικογένειες κάθε μήνα πέραν του ποσού του ΕΕΕ λαμβάνουν ειδικό επίδομα ενοικίου το οποίο ανέρχεται στα 2,80 σεντς ανά τμ σε Λευκωσία και Λεμεσό. Επίσης σύμφωνα με το νόμο δίνεται βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη έκτακτη χωρίς να είναι λήπτες ΕΕΕ.

Ο κ. Μαληκκίδης έθεσε ως παράδειγμα την πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού να διαμορφώσει ένα χώρο για περιπτώσεις άμεσης ανάγκης, και ανέφερε ότι θα γίνει σχετική ενημέρωση και συνεννόηση και με τους υπόλοιπους δήμους ώστε να αντιμετωπιστούν παρόμοια προβλήματα. Στόχος, υπογράμμισε ο κ. Μαληκκίδης είναι να μην μείνει κανένας άνθρωπος στον δρόμο. 

Βρήκαν προσωρινή στέγη σε ξενοδοχείο

Εκπρόσωποι της Κίνησης για το δικαίωμα κατοικίας, ανέφεραν ότι ενώ πλησιάζουν Χριστούγεννα, εννέα άτομα φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό, λόγω έλλειψης στέγης. Όπως ανέφερε, ενώ η συνεδρία της επιτροπής ήταν σε εξέλιξη, δόθηκαν εντολές για να απομακρυνθούν από το ξενοδοχείο δύο εξ αυτών. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος ήταν στην συνεδρία, επικοινώνησε για το θέμα με λειτουργούς του Υπουργείου, με στόχο το θέμα να τύχει του κατάλληλου χειρισμού. 

Τέθηκε εισήγηση για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας  αστέγων, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις του πρώην γηροκομείου Άγιος Παντελεήμονας στη Λεμεσό. 

Κόντρα μεταξύ ΥΠΕΣ και Οργανισμού Ανάπτυξης Γης

Σειρά προτάσεων παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής ο οργανισμός ανάπτυξης γης, τις οποίες όπως ανέφερε έθεσε ενώπιον του Υπουργείο Εσωτερικών από το  2017, χωρίς ανταπόκριση. Όπως ανέφερε ο κ. Φράγκος, ο οργανισμός εισηγήθηκε την άμεση ανέγερση 15 κοινωνικών κατοικιών στα Πολεμίδια, αξίας160 χιλιάδες ευρώ, πολυκατοικίας 16 διαμερισμάτων στο Καίμακλί και στην Κοκκινοτριμιθιά.  Ωστόσο όπως ανέφερε,  τα έργα δεν εγκρίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο από την πλευρά του έκανε λόγο για ανακρίβειες από πλευράς του Οργανισμού Ανάπτυξης Στέγης. 

Οι προτάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Στέγης

  • Πρόταση για ανέγερση φοιτητικών εστιών για φοιτητές χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων
  • Πρόταση για διαχείριση της κρατικής γης, των διάσπαρτων χαλίτικων που δεν αξιοποιούνται επαρκώς για επενδύσεις αλλά και για ανάγκες στέγασης πολιτών
  • Πρόταση για δημιουργία χώρων πρασίνου.
  • Να δίνεται ως αντισταθμιστικό στην έγκριση μεγάλων αναπτύξεων, η δημιουργία κοινωνικών κατοικιών
  • δυνατότητα share ownership ακινήτων
  • Αποκοπή ποσοστού από μισθό για στέγαση

Σχέδια για ορεινές και ακριτικές περιοχές

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εσωτερικών υπέδειξε ότι ήδη έχει αυξηθεί κατά 10-15% το επίδομα ενοικίων για τους πρόσφυγες. Για παράδειγμα τετραμελής οικογένεια 1200 ευρώ τον μήνα, έπαιρνε 1η 1ου 2018 επίδομα 216 ευρώ. Η αύξηση από 1η 1ου 2019 το ποσό θα γίνει 238. Παράλληλα μέχρι τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν σχέδια για ακριτικές και ορεινές περιοχές. 

Το στεγαστικό σχέδιο θα εξαγγελθεί μέχρι τέλος του χρόνου και μέσω αυτού μπορεί να δοθεί ένα περιθώριο και μια ανάσα. Αναφέρθηκε ότι περί τα τέλη του έτους, αρχές του επόμενου, θα δοθούν κίνητρα στις βιομηχανίες για ανέγερση νέων κατοικιών

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X