ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Bloomberg: 11 χώρες στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων ΕΕ

Η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις μη συνεργάσιμες χώρες που διέρρευσε

ΚΥΠΕ

Έντεκα χώρες περιλαμβάνει ο κατάλογος με τις μη συνεργάσιμες δικαιοδοσίες που είναι "υπό κατάρτιση" από ειδική επιτροπή των Κρατών Μελών και αναμένεται να υιοθετηθεί από το σημερινό ECOFIN. Σύμφωνα με κατάλογο, ο οποίος είναι στην κατοχή του Bloomberg, οι χώρες αυτές είναι οι κάτωθι, με την Κύπρο να λείπει από τη λίστα.


Μπαρμπάντος
Cabo Verde
Γρενάδα
Νότια Κορέα
Μακάο
Νήσοι Μάρσαλ
Palau
Παναμάς
Αγία Λουκία
Τυνησία
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δεύτερη αυστηρή προειδοποίηση Μοσκοβισί προς ECOFIN για μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε για δεύτερη φορά ο Επίτροπος αρμόδιος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προς τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ "να μην παίξουν πολιτικά παιχνίδια με τη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων" που θα δημοσιευθεί αύριο από το ECOFIN.

"Θέλω να στείλω ένα πολύ σαφές μήνυμα στους Υπουργούς: δεν υπάρχουν διπλωματικά παιχνίδια! Μην αφήσετε πολιτική πίεση να καταστρέψει ένα χρόνο προσπαθειών! Όλοι μας παρακολουθούμε και αναμένουμε σαφώς εκεί. Το κοινό θα το βρει αυτό ακατανόητο και απαράδεκτο. Οφείλουμε μια αξιόπιστη λίστα στους πολίτες μας, ακόμα υπό την καταστροφή από μια σειρά από σκάνδαλα, τα οποία φοβάμαι ότι δεν έχουν ακόμη τελειώσει", προειδοποιεί αυστηρά ο Μοσκοβισί.

Μιλώντας σε μικρή ομάδα οικονομικών συντακτών στις Βρυξέλλες, στην οποία βρέθηκε και το ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος ανέφερε τα εξής: "Όσον αφορά το αυριανό ECOFIN, όπως γνωρίζετε, αυτή είναι η στιγμή που οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα υιοθετήσουν τον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων".

"Το έχω ήδη πει, αλλά θα το επαναλάβω ώστε να μην υπάρχει σύγχυση: αυτός ο κατάλογος είναι ευθύνη των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ", ανέφερε.

"Δεν είναι ο κατάλογος της Κομισιόν. Δεν είναι κατάλογος των `Βρυξελλών`. Η Κομισιόν δεν πρότεινε ένα σχέδιο καταλόγου για τους Υπουργούς για να συζητήσουν. Προτείναμε να υπάρχει ένας κατάλογος, εργαστήκαμε στα κριτήρια, δώσαμε την εμπειρία μας, αλλά ο κατάλογος αυτός καταρτίστηκε από εθνικούς εμπειρογνώμονες και θα εγκριθεί από τους Υπουργούς", ξεκαθάρισε ο Μοσκοβισί.

"Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε ο πρώτος κατάλογος της Κομισιόν το 2015, ο οποίος ήταν απλώς καλύτερος από τους υφιστάμενους εθνικούς καταλόγους, οι Υπουργοί επέλεξαν να αναθέσουν στην Ομάδα του Κώδικα Δεοντολογίας να καθορίσει τον κατάλογο της ΕΕ. Επιλέγουν τη διακυβερνητική μέθοδο με όλες τις ελλείψεις που συμβαίνουν με αυτήν. Επομένως, η συλλογική αξιοπιστία τους διακυβεύεται τώρα", ξεκαθαρίζει ο Μοσκοβισί.

Όπως επεσήμανε, η τεχνική φάση αυτής της διαδικασίας ολοκληρώθηκε πριν από μία εβδομάδα με την τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Κώδικα Συμπεριφοράς. Η ομάδα εξέτασε τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν από χώρες που δεν πληρούσαν τα πρότυπα χρηστής διακυβέρνησης της ΕΕ και αξιολόγησε την αξιοπιστία αυτών των δεσμεύσεων. Αυτό έγινε με τη βοήθεια των υπηρεσιών της Κομισιόν. Χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει διάλογο ή εκείνες των οποίων οι δεσμεύσεις δεν θεωρήθηκαν αξιόπιστες έχουν τοποθετηθεί σε σχέδιο καταλόγου που αποστέλλεται στην ΕΜΑ την περασμένη Παρασκευή.

Σε αυτό το στάδιο, ο κατάλογος των σχεδίων περιελάμβανε 29 χώρες. "Από την Πέμπτη, έχουμε εισέλθει σε μια φάση έντονης πολιτικής και διπλωματικής δραστηριότητας. Και βλέπω να υπάρχει κίνδυνος ορισμένες χώρες, τα ονόματα των οποίων αναφέρθηκαν στα πολυάριθμα φορολογικά σκάνδαλα κατά την τελευταία πενταετία, να μην αναφέρονται" στο τελικό κείμενο, είπε ο Επίτροπος.

"Αυτό θα ήταν περίεργο", τόνισε. "Αυτό θα έδινε μάλλον ένα αρνητικό σήμα", ξεκαθάρισε. "Και αυτό θα ήταν απαράδεκτο εάν δεν αναλάβουν σοβαρές δεσμεύσεις για να αλλάξουν τις εθνικές τους νομοθεσίες το 2018", διευκρινίζει ο Μοσκοβισί.

Αναφερόμενος στα θεμελιώδη σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την αξιολόγηση του τελικού καταλόγου, ο Επίτροπος σημείωσε τα εξής:

Πρώτον, η αξιοπιστία. Ο κατάλογος πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις δικαιοδοσίες που δεν σέβονται πλήρως όλα τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη.

Δεύτερον, η διαφάνεια στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών και σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν άλλες δικαιοδοσίες.

"Δεν είναι μόνο μια λίστα, είναι μια διαδικασία. Οι πολίτες, τα μέσα ενημέρωσης, τα εθνικά κοινοβούλια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ΜΚΟ θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις δεσμεύσεις, να δουν την επιτευχθείσα πρόοδο και τί πρέπει να γίνει. Δεσμεύσεις δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν γίνονται σεβαστά!", τόνισε ο Μοσκοβισί.

"Η Κομισιόν και εγώ, ως Επίτροπος, θα ενεργήσουμε ως ‘παρατηρητές’ για να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι δεσμεύσεις αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή το 2018", είπε ο Μοσκοβισί.

Τρίτον, οι χώρες που απαριθμούνται θα πρέπει να αντιμετωπίσουν συνέπειες. Χωρίς κυρώσεις ο κατάλογος θα παραμείνει "ένα χαρτί", είπε και συμπλήρωσε: "Οι χώρες δεν θα αισθάνονται υποχρεωμένες να συμμετάσχουν πιο εποικοδομητικά στην ΕΕ για να βγουν από τον κατάλογο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παροτρύνω τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε συντονισμένα εθνικά μέτρα".

"Εν ολίγοις, βασίζομαι στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν έναν ουσιαστικό, αντικειμενικό και διαφανή κατάλογο - υποστηριζόμενο από μια ισχυρή διαδικασία παρακολούθησης, καθώς και από αποτρεπτικά αντίμετρα για τη διατήρηση της πίεσης", κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X