ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Bloomberg: Η Τουρκία είναι φτωχή σε πόρους υδρογονανθράκων - Μεγάλο βάρος για την οικονομία

ΚΥΠΕ

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και η πτώση της τουρκικής λίρας δημιουργούν έναν απροσδόκητο πονοκέφαλο για τα τουρκικά βενζινάδικα: Πώς να καταγράψουν διψήφιο αριθμό τιμών στην αντλία των καυσίμων τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η προοπτική αυτή γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστική, ειδικά μετά τη λήξη των φορολογικών εκπτώσεων που απέτρεψαν την πλήρη επιβάρυνση των οδηγών.

Η βενζίνη πωλείται σήμερα στην Τουρκία περίπου στα 7,90 τουρκικές λίρες (0,8 δολάρια) ανά λίτρο, ενώ το πιο δημοφιλές ντίζελ κοστίζει 8,20 λίρες.

Οι τιμές στις αντλίες αυξήθηκαν φέτος κατά 10% για τη βενζίνη και κατά 24% για το ντίζελ, σύμφωνα με υπολογισμό που βασίζεται στις τιμές της Opet, η οποία λειτουργεί περισσότερους από 1.700 σταθμούς καυσίμων.

Η λίρα υποχώρησε κατά 1,5% στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 9,6625 λιρών ανά δολάριο την Παρασκευή, μία ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα διάβρωσε την αξία της, προχωρώντας σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της λίρας.

Η τουρκική Κυβέρνηση απώλεσε φορολογικά έσοδα 46 δισεκατομμυρίων λιρών (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις πωλήσεις καυσίμων φέτος σε μια προσπάθεια να διατηρήσει χαμηλότερες τις τιμές στα πρατήρια αντλίας, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία είναι φτωχή σε πόρους υδρογονανθράκων και οι εισαγωγές ενέργειας αποτελούν παραδοσιακά μεγάλο βάρος για την οικονομία. Το κόστος εισαγωγής ενέργειας το 2020 ανήλθε στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου στο ένα πέμπτο όλων των εισαγωγών.

Η λίρα απώλεσε το 7,5% της αξίας της τον τρέχον μήνα, ενώ υποχωρεί κατά 23% εντός του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση