ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων

Πιέζουν ΥΠΟΙΚ και ΚΤΚ για ψήφιση προειδοποιώντας για συνέπειες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στη στενωπό κρίσιμων διλημμάτων βρίσκεται για άλλη μια φορά η βουλή μετά και τη συμφωνία Συνεργατικής Τράπεζας με Ελληνική Τράπεζα αλλά και την ανάγκη να ψηφίσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο τις κρατικές εγγυήσεις.

Το κατά πόσο τα κόμματα θα συναινέσουν είναι ένα μεγάλο ερώτημα καθώς κρίνουν τη συμφωνία κακή και επικρίνουν το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε καθεστώς συσκότισης. Το σίγουρο είναι πως τόσο το υπουργείο οικονομικών όσο και η κεντρική τράπεζα έστειλαν σαφές μήνυμα προς τη βουλή και προειδοποιούν πως δεν υπάρχει εναλλακτική καθώς ενδεχόμενη καταψήφιση του κυβερνητικού σχεδιασμού θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία.

Την ίδια στιγμή πάντως που ο Χάρης Γεωργιάδης κάνει έκκληση στην κυβέρνηση για ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων, η βουλή εξετάζει λεπτομερώς τη συμφωνία. Βουλευτές στην επιτροπή ελέγχου έθεσαν θέμα για το κατά πόσο χρειάζεται γνωμάτευση της συμφωνίας Συνεργατικής και Ελληνικής από τον Κώστα Κληρίδη και για ποιο λόγο αποφεύχθηκε.

Ο υπουργός οικονομικών υπογράμμισε πως πρόκειται για συμφωνία δύο τραπεζών και εξήγησε πως ενημέρωσε τον γενικό εισαγγελέα για το γεγονός ότι θα αξιοποιηθούν ξένοι νομικοί οίκοι. Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι δεν ρωτήθηκε ο γενικός εισαγγελέας.

Κληρίδης: Θα έπρεπε να γνωματεύσω

Την ώρα πάντως της συνεδρίας η βουλή φρόντισε να αποστείλει επιστολή προς τον Κώστα Κληρίδη, ρωτώντας κατά πόσο ως νομικός σύμβουλος του κράτους θα ήταν ορθή η πρακτική να γνωμοδοτήσει προς την κυβέρνηση για την συμφωνία, δεδομένου του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέτοχος κατά 99% και έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Ο ίδιος απάντησε ιδιοχείρως πως θα έπρεπε.

Το γραφείο του Τάσσου και η διόρθωση

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου ρώτησε τον γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Νικόλα Χατζηγιάννη ποιοι ήταν οι νομικοί σύμβουλοι της Συνεργατικής Τράπεζας στη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα και τη Συνεργατική με τον ίδιο να απαντά πως νομικός σύμβουλος ήταν το γραφείο Τάσσου Παπαδόπουλου.

Τοποθέτηση που διόρθωσε στη συνέχεια η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα μέσω ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι οι σύμβουλοι της τράπεζας κατά τη διαδικασία στρατηγικής συναλλαγής με την Ελληνική Τράπεζα ήταν οι Shearman & Sterling LLP Λονδίνου, με τη Citigoup Global Markets Limited (Citi) να λειτουργεί ως ο αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΣΚΤ.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο Νικόλας Χατζηγιάννης μιλούσε για τα δικηγορικά γραφεία με τα οποία συνεργάζεται η ΣΚΤ για θέματα που άπτονται του εγχώριου νομικού συστήματος που παρέχουν μεταξύ άλλων τα δικηγορικά γραφεία Χρίστος Τριανταφυλλίδης και Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες ΔΕΠΕ.

Οι συνέπειες και οι κίνδυνοι

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως ουδέποτε θεώρησε την εν λόγω συμφωνία καλή αλλά την καλύτερη υπό τις περιστάσεις, οι οποίες περιστάσεις όπως είπε δεν είναι εύκολες. Ξεκαθάρισε πως τις εναλλακτικές δε μπορούμε καν να τις σκεφτούμε. Έκανε βεβαίως λόγο και για την ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς όπως είπε θα ξανασυζητούνται προβλήματα τραπεζών «πολύ σύντομα» αν δεν βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο ίδιο πλαίσιο και η Κεντρική Τράπεζα, όπου ο εκπρόσωπος της Γιάγκος Δημητρίου έκανε λόγο για καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση που δεν ψηφίσει η βουλή. Σημείωσε ήδη πως οι εποπτικές αρχές, ΕΚΤ και Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, προετοιμάζονται για το κακό σενάριο.
Αν δεν προχωρήσει η συμφωνία όπως είπε η μόνη εναλλακτική είναι ο Συνεργατισμός να τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης, η ακόμα χειρότερα, αν κρίνει το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος, ο Συνεργατισμός να μπει σε εκκαθάριση και αυτό θέτει σε κίνδυνο οι εγγυημένες καταθέσεις.

Ανησυχούσαμε…

Πάντως ο Γιάγκος Δημητρίου για τη ξεκαθάρισε πως είχε εκφράσει ανησυχίες για τη διακυβέρνηση της συνεργατικής κεντρικής τράπεζας αποκαλύπτοντας πως έστειλε επιστολές και στον υπουργό οικονομικών και στον πρόεδρο της δημοκρατίας μέσα από τις οποίες εξέφρασε ανησυχίες για την πορεία των πραγμάτων. Σημείωσε δε οτι η κεντρική τράπεζα δε μπορούσε να υποδείξει τα άτομα που έπρεπε να παυθούν.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του β εκτελεστικού διευθυντή του Συνεργατισμού Άκη Ιακώβου ο οποίος είπε πως ο Συνεργατισμός ήταν ένα όμορφο περιτύλιγμα στα μάτια του κόσμου αλλά με σαθρό περιεχόμενο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών με τον Γιώργο Προκοπίου να επισημαίνει πως αν ήταν εις γνώση του δεν θα ψήφιζε για τον Συνεργατισμό.

Οι εκβιασμοί

Με το πέρας της βουλής η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε πως θα πρέπει να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί στο ζήτημα του συνεργατισμού καθώς πρώτιστος στόχος είναι το συμφέρον των καταθετών αλλά και η διασφάλιση της κυπριακής οικονομίας.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε πως «η ανικανότητα και οι μεθοδεύσεις των κυβερνώντων οδήγησαν το Συνεργατισμό σε χρεωκοπία και εκκαθάριση. Τώρα η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά προσπαθεί να εκβιάσει τη Βουλή και την κοινωνία για να αποδεχτούν την κάκιστη συμφωνία που έκαναν με την Ελληνική Τράπεζα η οποία είναι σε βάρος της οικονομίας και του δημοσίου συμφέροντος. Οι κυβερνώντες όλα αυτά τα 6 χρόνια που διαχειρίζονται το Συνεργατισμό απέκρυβαν τα προβλήματα, ωραιοποιούσαν καταστάσεις και αφού οδηγήθηκε ο Συνεργατισμός στη χρεωκοπία, προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε άλλους.

Την ίδια ώρα προσπαθούν, μέσω εκβιασμών να πιέσουν τη Βουλή και τα κόμματα, μέσα από διαδικασίες εξπρές να περάσουν τις αντιλαϊκές και επικίνδυνες πολιτικές τους σε σχέση με τις εκποιήσεις και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ. Αυτή η πολιτική των εκβιασμών είναι απαράδεκτη. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθεί, χωρίς επαρκή συζήτηση και ουσιαστική εξέταση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις που άρον άρον στέλνει η κυβέρνηση στη Βουλή, αυτά να οδηγηθούν στην ολομέλεια.

Το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει συμφωνηθεί να οδηγηθούν τα νομοσχέδια για ψήφιση την μεθεπόμενη Παρασκευή στην ολομέλεια ως πακέτο μαζί με το θέμα των εγγυήσεων, όπως κάποιοι έχουν διοχετεύσει σε μέσα ενημέρωσης» σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της επεσήμανε πως το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος αναμένεται να συνεχίσει τη συζήτηση για τον Συνεργατισμό. Στο ίδιο πλαίσιο και το ΔΗΚΟ, που θα συζητήσει ενδελεχώς το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή την Δευτέρα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρωί της Παρασκευής η βουλή θα συζητήσει περαιτέρω το θέμα του Συνεργατισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση