ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Deals πολλών δισ. το 2017

Εξαγορές και συγχωνεύσεις κολοσσών που έγιναν από την αρχή μέχρι το τέλος του χρόνου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το πάρε δώσε αμύθητων ποσών μεταξύ εταιριών κολοσσών ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον την χρονιά που πέρασε. Μεταξύ αυτών, φιγουράρουν τα επιχειρηματικά deals μεγαθήριων όπως η Amazon, Johnson& Johnson, Yahoo, Google, Samsung, Disney. Αυτά εξάλλου διαμορφώνουν τις νέες ισορροπίες στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, και τις νέες ισορροπίες που δημιουργούνται στον τομέα της τεχνολογίας, της επικοινωνίας, της ψυχαγωγίας, της φαρμακοβιομηχανίας και των online πωλήσεων.

Πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχει ρεκόρ δεκαετίας στις συμφωνίες μεταξύ εταιριών ΗΠΑ και Ευρώπης, κάτι που δικαιολογεί και η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό φαίνεται να έδωσε σημαντική ενίσχυση στις αμερικανικές εταιρίες στο να εξαγοράσουν ανταγωνιστικές τους στην Ευρώπη.

Η «Κ» κάνει ανασκόπηση στις σημαντικότερες συμφωνίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές που καταγράφηκαν από την αρχή μέχρι το τέλος του 2017, τόσο σε Ευρώπη και Αμερική, όσο και σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο.

Ιανουάριος

Actelion - Johnson&Johnson

Στα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το ύψος της εξαγοράς της ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Actelion από την φαρμακοβιομηχανία Johnson&Johnson. Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κολοσσού και προβλέπει την απόσχιση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης της Actelion, με την η J&J να αποκτά τον έλεγχο ενός μεγάλου φάσματος ακριβών φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες.

Βritish American Tobacco

Σε συμφωνία συνολικής αξίας 49,4 δισ. δολαρίων κατέληξε η βρετανική BAT (British American Tobacco) με την αμερικανική Reynolds, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο εισηγμένο όμιλο στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας διεθνώς.

Οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε επαφές και συζητήσεις επί σειρά μηνών, ούτως ώστε η BAT να αποκτήσει το εναπομείναν 57,8%, το οποίο δεν της ανήκε. Η πλήρης συνένωση δυνάμεων φέρνει κάτω από την ίδια στέγη ορισμένα από τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα τσιγάρων σε όλον τον κόσμο, όπως είναι τα Lucky Strike, Rothmans, Kent, Pall Mall, Dunhill και Camel.

Εξαγορά Lukoil

Ολοκληρώνεται η εξαγορά της Lukoil από την Coral Energy Products Cyprus. Η εταιρία είναι δικαιούχος χρήσης των σηματων Shell στην Κυπρο και προγραμματίζει πλέον επενδύσεις 15 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη πενταετία. Σε αυτό το πλαίσιο τα 31 πρατήρια δηλαδή που απέκτησε κατά την εξαγορά της Lukoil στην Κύπρο, αναμένεται σε ορίζοντα 5 χρόνων να ανέλθουν στα 51. Στόχος της εταιρίας είναι να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στο 13 - 15%, από το 8 - 9% που κατέχει.

Εγκρίνεται η εξαγορά Μαρινόπουλου από Σκλαβενίτη

Η επιτροπή ανταγωνισμού ενέκρινε την συγκέντρωση των εταιρειών «Μαρινόπουλος» και «Σκλαβενίτης», ενώ προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες για αλλαγή ονόματος των υπεραγορών Carfour σε Σκλαβενίτης στην Κύπρο.

Φεβρουάριος

Verizon- Yahoo

Η Verizon Communications ανακοίνωσε την συμφωνία για εξαγορά των βασικών διαδικτυακών δραστηριοτήτων της Yahoo, έναντι 4,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία συνδυάζει τις υπηρεσίες της Yahoo, όπως οι μηχανές αναζήτησης, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η αποστολή μηνυμάτων, με τα διαφημιστικά τεχνολογικά εργαλεία της μονάδας της Verizon AOL.

Μάρτιος

Η ισπανική Puig εξαγόρασε την Apivita

Το πλειοψηφικό πακέτο της ελληνικής εταιρίας φυσικών καλλυντικών Apivita καταλήγει στον ισπανικό όμιλο Puig Η οικογένεια Κουτσιανά, πάντως, διατηρεί την καταστατική μειοψηφία στην εταιρεία, ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Νίκος Κουτσιανάς παραμένει στο τιμόνι της Apivita ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της.

Η Intel εξαγόρασε τη Mobileye

Με 15 δισ. δολάρια η Intel εξαγόρασε την ισραηλινή εταιρεία λογισμικού αυτόνομης οδήγησης Mobileye, αποκτώντας πρόσβαση στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. Βάσει της συμφωνίας, η μετοχή της Mobileye αποτιμάται σε 63,54 δολάρια.

Πρόκειται για τη μέχρι σήμερα μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την αυτόνομη οδήγηση, ενώ σηματοδοτεί τη σύγκλιση μεταξύ των κλάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Απρίλης 2017

Εξαγορά Dior από Louis Vuitton

Ο όμιλος της Louis Vuitton εξαγοράζει την εταιρία Christian Dior, μια συμφωνία με κόστος τουλάχιστον στα 12,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο η εξαγορά του σήματος της Dior ανέρχεται στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία για τον κόσμο της μόδας. Η εταιρία του Louis Vuitton άνοιξε το 1854 στο Παρίσι πουλώντας είδη ταξιδιού ενώ το 1885 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Λονδίνο.

Περίπου ένα αιώνα αργότερα άνοιξε ο οίκος μόδας του Γάλλου σχεδιαστή Christian Dior στο Παρίσι. Συγκεκριμένα το 1946. Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και αποτελείται από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε ως το «New Look».

Μάιος

Επέκταση της Westnet στην Κύπρο

Την επέκταση της δραστηριότητάς της στην αγορά της Κύπρου, ανακοινώνει η Westnet, εταιρεία του Ομίλου Olympia. Η εταιρία έχει την αποκλειστική διανομή στην ελληνική αγορά των tablets και smart phones Lenovo, των smart phones, notebooks, υπολογιστών και προϊόντωνgamingτης ASUS, των τηλεοράσεων Hitachi και Toshiba καθώς και των τηλεοράσεων, tabletsκαι featurephones της e-star.
Ιούνιος

H Αmazon εξαγοράζει τη Whole Foods

H Amazon ανακοινώνει τη συμφωνία για εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ οργανικών τροφίμων Whole Foods έναντι 13,7 δισ. δολαρίων. Βάσει της συμφωνίας η Whole Foods θα διατηρήσει το δικό της εμπορικό σήμα και ο John Mackey θα παραμείνει ο CEO της εταιρείας.

Ιούλιος

Η Samsung εξαγόρασε την ελληνική innoetics

Η νοτιοκορεάτικη Samsung Electronics εξαγόρασε την μικρή ελληνική εταιρία innoetics. Η εταιρία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λύσεων στο χώρο των εφαρμογών μετατροπής κειμένου σε φωνή και τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία (Text-to-Speech Synthesis).

Στα χέρια Γερμανών το ελληνικό Quizdom

Τον ίδιο μήνα, η ελληνική εταιρεία Quizdom εξαγοράζεται από τον γερμανικό όμιλο friends4media Group. Η Quizdom ιδρύθηκε το 2014 ενώ η εφαρμογή είχε εγκατασταθεί σε περισσότερα από τα μισά smartphones στην Ελλάδα. Το 2017, η εφαρμογή διατέθηκε στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αύγουστος

Google - Walmart

Η αμερικανική εταιρεία λιανικού εμπορίου Wal-Mart, ανακοίνωσε την συνεργασία της με τη Google για την πώληση των προϊόντων της μέσω του Διαδικτύου.

Με αυτό τον τρόπο Google και Wal-Mart σχηματίζουν ενιαίο μέτωπο εναντίον του γίγαντα του διαδικτυακού εμπορίου Amazon.

Σεπτέμβριος

Εξαγορά Chrikar από την Argosy
H εξαγορά της Chrikar, αποτελεί μια δυναμική είσοδο για την CTC στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και τον επισιτιστικό κλάδο με τη διανομή προϊόντων του τομέα ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής, καθώς η εταιρία είναι πρωτοπόρα στον τομέα HORECA (Hotel/Restaurant/Café) με τον κύκλο εργασιών της να ενέρχεται γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία εγκρίθηκε τον Νοέμβριο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οκτώβριος

Lufthansa - Air Berlin

Η Lufthansa προχωρά σε αγορά μέρους της χρεοκοπημένης Air Berlin η οποία κήρυξε πτώχευση τον Αύγουστο μετά την απόφαση της Etihad Airways και μεγάλου μετόχου της να μην την υποστηρίξει πλέον οικονομικά. Η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις εκτός από την Lufthansa και με την Easyjet.

Εξαγοράζεται η Fly Orion Airways

Στην εξαγορά του 100% της αεροπορικής εταιρείας Fly Orion Airways Ltd προχωρά η εταιρεία Nearchi Investment PLC η οποία αναμένεται να διαθέσει € 30 εκατ για περίοδο τριών ετών. Πρόκειταi για την πρώτη μεγάλη ιδιωτική επένδυση στον τομέα της αεροπορίας στην Κύπρο.
Νοέμβριος

Alibaba- Sun Art

Η Alibaba, η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, προχωρά στην αγορά του 36,16% της κινεζικής εταιρείας λιανικού εμπορίου Sun Art Retail Group έναντι 2,87 δισ. δολ. Με αυτόν τον τρόπο, ο κινεζικός κολοσσός επιθυμεί να ανταγωνιστεί την αμερικανική Wal-Mart, προχωρώντας σε μια κίνηση ματ που θα της επιτρέψει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων.

Δεκέμβριος

Shazam- Apple
Η Αpple προχωρά στην εξαγορά της εφαρμογής αναγνώρισης μουσικής Shazam, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά του αμερικανικού κολοσσού μετά από αυτή της Beats Electronics.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Apple κατέβαλε το εντυπωσιακό ποσό των 400 εκατομμυρίων για την απόκτηση της εφαρμογής.

Disney- 21 Century Fox Film

Στην εξαγορά των κινηματογραφικών, τηλεοπτικών και διεθνών επιχειρήσεων από την εταιρεία Twenty-First Century Fox Inc της Rupert Murdoch έχει προχωρήσει η Walt Disney Co, με την συμφωνία να κλείνει στα 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Disney αποκτά σημαντικά περιουσιακά στοιχεία από τη Fox, συμπεριλαμβανομένων των στούντιο που παράγουν τις υπερπαραγωγές Marble και «Avatar», καθώς και τηλεοπτικές εκπομπές όπως το «The Simpsons».

Morgan Stanley - «Κορρές» Α.Ε.

Στην Morgan Stanley περνά το πλειοψηφικό πακέτο της ελληνικής «Κορρές» Α.Ε. ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας παραμένει μέτοχος με 30%.Η επένδυση των νέων μετόχων σε μετρητά για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου υπολογίζεται στα 48,5 εκατ. ευρώ.

Airbus

Τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία της και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των αεροπορικών εταιρειών γενικότερα ανακοινώνει με την εκπνοή του έτους η Airbus. Πρόκειται για παραγγελία αξίας περίπου 50 δισ. δολαρίων και αφορά 430 αεροπλάνα από τη γραμμή A320neo. H συμφωνία έγινε με τον Αμερικανό επενδυτή Indigo Partners, στο Air Show του Ντουμπάι.

Alibaba- Ford

Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς επιτυγχάνεται και η συμφωνία της Alibaba Group Holding Ltd με τη Ford Motor Co για συνεργασία σε τομείς, όπως τα clouds, η συνδεσιμότητα και το λιανικό εμπόριο. Μέσα από την συνεργασία τα αυτοκίνητα Ford θα μπορούν να πωλούνται στην online πλατφόρμα πωλήσεων της Alibaba, Tmall.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X