ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν δέχονται αλλαγή στις εκποιήσεις οι τράπεζες

Με 13 προτάσεις νόμου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης γίνεται προσπάθεια για διαφοροποίηση του υπάρχοντος πλαισίου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι 13 προτάσεις νόμου από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης που αφορούν τις εκποιήσεις και αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο που ισχύει στην Κύπρο έφεραν θύελλα αντιδράσεων από πλευράς τραπεζών. Οι τράπεζες δεν θέλουν να ακούσουν ούτε λέξη αναφορικά με αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων, εκείνου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2018 και ομολογουμένως το αυστηροποίησε. Οι εκποιήσεις πάγωσαν για σχεδόν έναν χρόνο, με μια μικρή περίοδο αποπαγοποίησής τους το φθινόπωρο του 2020. Φαίνεται, ωστόσο, πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να τις αλλάξουν εκ βαθέων.

Την ίδια ώρα όμως, οι εταιρείες εξαγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν αγοράσει προβληματικά δάνεια από τράπεζες με το πλαίσιο των εκποιήσεων του 2018, ενώ η όποια αλλαγή θα φέρει τα άνω κάτω είτε σε συμβόλαια, τα οποία δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, είτε σε επικείμενες πωλήσεις. Οι τράπεζες βλέπουν γενικότερα αρνητικές επιπτώσεις στην περίπτωση που ψηφιστούν οι προτάσεις νόμου που έχουν φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βάζοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας. Η συζήτηση που ανοίγει για αλλαγή στο πλαίσιο των εκποιήσεων μόνο τυχαία χρονικά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων που αφορούν κύριες κατοικίες με τρέχουσα αξία μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021. Σε λιγότερο από 15 ημέρες εκπνέει αυτή η διορία.

Όπως σημειώνουν οι τράπεζες, οι υφιστάμενοι πλειστηριασμοί, αλλά και εκείνοι που προγραμματίζονται, αφορούν ενυπόθηκα χρέη που δεν έχουν καμία σχέση με τις δυσκολίες της πανδημίας, για τα οποία υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και χρέη που η ημερομηνία τερματισμού τους μπορεί να είναι ακόμα και στη δεκαετία του 1990. Η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών, όπως εξηγούν, αφορούν χωράφια, οικόπεδα και εμπορικά ακίνητα και στο παρόν στάδιο δεν προγραμματίζεται καμία εκποίηση πρώτης κατοικίας, σπίτι ή διαμέρισμα αξίας κάτω των 350 χιλιάδων ευρώ, είτε αυτή αφορά φυσικό πρόσωπο είτε μικρή επιχείρηση.

Οι προτάσεις νόμου που εστάλησαν στη Βουλή και συζητήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών, τροποποιούν μεταξύ άλλων το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εκποίησης, εξαιρούν συγκεκριμένες συμβάσεις υποθήκης από τις διαδικασίες πώλησης, αναστέλλουν τις διαδικασίες εκποίησης για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, επηρεάζουν την αγοραία αξία του ακινήτου και διασυνδέουν την αποπληρωμή χρεών με τα περιοριστικά Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας λόγω της πανδημίας. Οι τράπεζες, θέτοντας γραπτώς τις θέσεις τους απέναντι στις προτάσεις νόμου, αναφέρουν πως, «όπως καταγράφεται στις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείων και άλλων, ότι η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση και προτεραιότητα για την κυπριακή οικονομία. Η νομοθετική τροποποίηση του πλαισίου εκποιήσεων διά μέσου των προτάσεων νόμου θα καταστίσει τη διαδικασία εκποίησης αναποτελεσματική και ατελέσφορη, θα δυσχεραίνει την ανάκτηση χρεών, θα ευνοήσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν τις καθυστερήσεις των Δικαστηρίων, θα δημιουργήσει μια κουλτούρα μη αποπληρωμής δανείων και υποχρεώσεων και θα αυξήσει τον κίνδυνο διάχυσης της κουλτούρας αυτής και στους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι εξυπηρετούν τα δάνειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Παράλληλα, οι τράπεζες υπενθυμίζουν πως στο υφιστάμενο πλαίσιο περιέχονται αξιόπιστοι δικονομικοί μηχανισμοί, όπου στις περιπτώσεις που υπάρχουν βάσιμοι λόγοι αναστολής της διαδικασίας εκποίησης οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν σχετικό απαγορευτικό διάταγμα αλλά και να προσφύγουν στον Φορέα Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών για θέματα χρεώσεων, διαμεσολάβησης και εφαρμογής του Κώδικα Συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Θα επηρεαστούν κεφάλαια

Το πιο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει σε σχέση με τις αλλαγές του νόμου για τις εκποιήσεις, αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών. Όπως υπενθυμίζουν οι τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχουν διαμηνύσει σε πολύ αυστηρό τόνο ότι οι συνεχείς τροποποιήσεις της νομοθεσίας, και ειδικά των χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν τις διαδικασίες ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων, αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο με σημαντικότατες συνέπειες στις τράπεζες.

Ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών, συμπεριλαμβανομένου του Πυλώνα 2 και των αναγκαίων προβλέψεων για τις ΜΕΔ, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις παραδοχές που αφορούν την αξία των εξασφαλίσεων. Συνεπώς, η αβεβαιότητα σε σχέση με τη σταθερότητα του κυπριακού νομικού πλαισίου και η συνεχής τροποποίηση, επιμήκυνση, αναστολή των διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων, οδηγεί σε επιβολή αύξησης κεφαλαίων και επιπλέον προβλέψεων.

Προστασία από το σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Σε σχετικό υπόμνημα των τραπεζών που εστάλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπογραμμίζεται πως, η εφαρμογή του Σχεδίου Εστία προσφέρει προστασία (προστασία πρώτης κατοικίας) σε εκείνους τους δανειολήπτες (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), οι οποίοι υπέβαλαν συμπληρωμένη αίτηση και έχουν κριθεί ως επιλέξιμοι και βιώσιμοι.

Περαιτέρω, στις περιπτώσεις που οι αιτητές (δανειολήπτες), οι οποίοι υπέβαλαν συμπληρωμένη αίτηση και έχουν κριθεί ως επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι, το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει την υλοποίηση νέου σχεδίου διά μέσου του οποίου θα προσφερθεί η δυνατότητα διατήρησης της κύριας κατοικίας και ταυτόχρονα η αναστολή της διαδικασίας εκποίησης. Για τον λόγο αυτό, το ΥΕΠΚΑ δεν αποστέλλει επιστολή απόρριψης προς τους αιτητές για ένταξη στο Σχέδιο Εστία μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διεργασίες και τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχέδιο. Μέχρι τότε, οι όποιες νομικές ή άλλες διαδικασίες αναστέλλονται και συνεπώς οι συγκεκριμένοι αιτητές (επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι) δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο εκποίησης της κύριας κατοικίας.

Τέλος, οι υφιστάμενες περιπτώσεις πλειστηριασμών κατοικιών/διαμερισμάτων αφορούν εξοχικά ακίνητα, ακίνητα μεγάλης αξίας, ακίνητα που ενοικιάζονται και ακίνητα πολύ μεγάλης ηλικίας τα οποία, λόγω φθοράς και κακής κατάστασης, είναι ακατάλληλα για ιδιοκατοίκηση και χρήζουν κατεδάφισης.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X