ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διανοίγονται προοπτικές στη ναυτιλία λέει ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων

Ο Σύνδεσμος τόνισε πως χρήζει συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ανάγκη για εποικοδομητική στάση από πλευράς των ιδιωτών που διαχειρίζονται το λιμάνι της Λεμεσού, αλλά και επενδύσεις από πλευράς της κυβέρνησης για να εκμεταλλευτεί η Κύπρος τις υπάρχουσες ευοίωνες προοπτικές, τόνισε ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου κατά την Ετήσια του Γενική Συνέλευση. Ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε η πρόοδος και ανάπτυξη που παρουσίασε ο τομέας της ναυτιλίας στο νησί μας, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται για να καταστεί η Κύπρος κέντρο για τη ναυτιλία και την ενέργεια.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, που δήλωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο στον τομέα της ναυτιλίας μετά την αποκρατικοποίηση του Λιμανιού της Λεμεσού. Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρούνται στο λιμάνι μετά τα προβλήματα που του πρώτου σταδίου της μετάβασης, και εξήρε τον Σύνδεσμο για την εποικοδομητική στάση που τήρησε στο θέμα. Παράλληλα, τόνισε το σημαντικό ρόλο που ο Σύνδεσμος επιτελεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη του τομέα δια μέσω των προτάσεων και παρατηρήσεων του. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι ενώ σε αρκετά σημεία υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση αρκετών θεμάτων, ο διάλογος με το Σύνδεσμο ενισχύει την προσπάθεια για λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη Κυπριακή ναυτιλία. Τέλος, τόνισε ότι η ναυτιλία είναι τομέας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη κυβέρνηση, η οποία προβαίνει στη διαμόρφωση στρατηγικών και επενδύσεων για να την ανάπτυξη της.

Αναλύοντας σε βάθος τα διάφορα θέματα που προκύπτουν στα λιμάνια της Κύπρου και τον τομέα της ναυτιλίας γενικότερα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, κ. Ρηγίνος Τσάνος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι της Λεμεσού μετά και τη μετάβαση σε ιδιώτες διαχειριστές και τα προβλήματα που χρίζουν επίλυσης. Ο κ. Τσάνος τόνισε ότι ο Σύνδεσμος, παρόλες τις ενστάσεις του, επέλεξε να τηρήσει μια εποικοδομητική στάση, σημειώνοντας ότι στόχος του Συνδέσμου είναι η ενίσχυση του διαλόγου με τους ιδιώτες προς επίλυση αυτών. Ο κ. Τσάνος τόνισε τη σημασία θεσμοθέτησης του του ρόλου του ρυθμιστή (regulator), χαρακτηρίζοντας την ως θετική εξέλιξη για την επίλυση λιμενικών προβλημάτων, και για εποπτεία της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζουν οι διαχειριστές, πλην όμως το γεγονός ότι θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για να καταστεί πιο αποτελεσματικός και οι αποφάσεις του δεσμευτικές. Μίλησε επίσης και για τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργεια, επισημαίνοντας ότι η υφιστάμενη υποδομή των Κυπριακών λιμανιών δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες του κλάδου, καθώς και το ότι τα πλάνα της κυβέρνησης για επέκταση του υφιστάμενου βιομηχανικού λιμανιού στο Βασιλικό δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμα. Ο κ. Τσάνος αναφέρθηκε επίσης στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των λιμενεργατών που λήγει το 2017, και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ο ρόλος του ναυτικού πράκτορα ως φυσικός εργοδότης των λιμενεργατών. Παράλληλα θα πρέπει να επιτευχθούν, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τρόποι μείωσης του κόστους για προσέλκυση διαμετακομιστικού εμπορείου, καθώς επίσης να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικές νέες τεχνολογίες διεξαγωγής των λιμενικών εργασιών, που αφορούν τους λιμενεργάτες και σημειωτές.
Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Υπουργό αλλά και τα μέλη του Συνδέσμου για τη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας του και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στο νέο Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Χριστοδούλου.

Οι κύριοι Φειδίας Πειλίδης, πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και Χρίστος Μιχαηλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, αναγνώρισαν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει εδώ και χρόνια ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας στην Κύπρο. Τόνισαν επίσης ότι τα μέλη του Συνδέσμου αποτελούν βασικό βραχίονα του εμπορικού τομέα και εξέφρασαν τη στήριξη τους στη προσπάθεια του για βελτίωση του τρόπου λειτουργείας και των χρεώσεων στο λιμάνι της Λεμεσού.

Τις θέσεις του Συνδέσμου στήριξαν τόσο οι αρχηγοί των συνδικαλιστικών οργανώσεων όσο και σημαντικοί εκπρόσωποι οργανισμών του τομέα. Ο κ. Ανδρέας Μάτσας και ο κ. Πάμπης Κυρίτσης, αρχηγοί των ΣΕΚ και ΠΕΟ αντίστοιχα, εξήραν την εποικοδομητική στάση του συνδέσμου στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο λιμάνι Λεμεσού. Παράλληλα επαναδιατύπωσαν την στήριξη τους στις προσπάθειες του συνδέσμου για την ανάπτυξη του ναυτιλιακού κλάδου στο νησί μας.

Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν εμπλεκόμενοι φορείς του τομέα της ναυτιλίας και για πρώτη φορά εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, για τους οποίους η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των λιμανιών της Κύπρου είναι υψίστης σημασίας για την εφαρμογή του σχεδίου για εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση