ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Δόση 10,87 δισ. και υποδείξεις από το ΔΝΤ στην Αργεντινή

Στη διάρκεια του περασμένου έτους η ελεύθερη πτώση που σημείωσε το αργεντίνικο πέσο οδήγησε τον πληθωρισμό σε ένα δυσθεώρητο 47,6%.

Newsroom Κ, Αθήνα

Με συστάσεις προς το Μπουένος Αϊρες για περαιτέρω περικοπές δαπανών συνοδεύει το ΔΝΤ τη δόση ύψους 10,87 δισ. δολαρίων από το δάνειο των 56,3 δισ. δολαρίων που έχει συμφωνήσει με την Αργεντινή. Στη σχετική ανακοίνωσή του το Ταμείο επικροτεί την απόφαση της χώρας να επιβάλει πιο περιοριστική νομισματική πολιτική ώστε να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, που εξακολουθεί να επιταχύνεται παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μάκρι.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους η ελεύθερη πτώση που σημείωσε το αργεντίνικο πέσο οδήγησε τον πληθωρισμό στη χειμαζόμενη οικονομία της Λατινικής Αμερικής σε ένα δυσθεώρητο 47,6%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης έχει επιταχυνθεί περαιτέρω κατά 2,6 εκατοστιαίες μονάδες.

Ο Ρομπέρτο Καρνταρέλι, επικεφαλής του κλιμακίου που επισκέφθηκε την Αργεντινή, προεξοφλεί πως η μείωση του πληθωρισμού στη χώρα θα είναι μια «μακροχρόνια διαδικασία». Ο ίδιος επισημαίνει πως η οικονομία της χώρας έχει αποδυναμωθεί και ο πληθωρισμός επιδεινώνει την κατάσταση. Οικονομικοί αναλυτές προσβλέπουν σε μείωσή του στο 29% φέτος και στο 19,5% το επόμενο έτος. Το Ταμείο υπογραμμίζει, επίσης, πως είναι αναγκαία η περαιτέρω περικοπή των δαπανών προκειμένου να μειωθεί το δυσθεώρητο χρέος του Μπουένος Αϊρες.

Σημειωτέον ότι στη διάρκεια του 2019 λήγουν ομόλογα της Αργεντινής ύψους 13,3 δισ. δολαρίων. Εξ αυτών, σε δολάρια είναι τα ομόλογα αξίας 5,9 δισ., εκ των οποίων τα 2,8 δισ. δολάρια λήγουν μέσα στον επόμενο μήνα. Στη σχετική του ανακοίνωση, το ΔΝΤ τονίζει, επίσης, πως «για να κατορθώσει η χώρα να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμά της εντός του 2019, θα χρειαστεί να περιορίσει περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες». Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση Μάκρι για να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα, η Αργεντινή αναμένεται να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% του ΑΕΠ της φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X