ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΚΤ: Κανένας εφησυχασμός για το ισχυρό ευρώ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλότερα του στόχου»

Kathimerini.gr

Οι πιο ήπιοι τόνοι που επέλεξε η Κριστίν Λαγκάρντ για τους κινδύνους που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία έστειλαν το μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τη δράση της με αποτέλεσμα οι μετοχές να βρεθούν χθες σε πτώση και οι αποδόσεις των ομολόγων να ακολουθήσουν την ανιούσα. Σήμερα, ωστόσο, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας φρόντισαν με δηλώσεις του να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός απέναντι στον υποτονικό πληθωρισμό και το ισχυρό ευρώ και να επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος PEPP.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, τόνισε σε blog post ότι «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλότερα του στόχου, ενώ έχει υπάρξει μερική μόνο πρόοδος στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας». Πρόσθεσε δε πως «είναι απολύτως ξεκάθαρη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού».

Την ίδια ώρα ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά, σε ομιλία του αναφέρθηκε στο ευρώ, το οποίο έχει ανατιμηθεί 8% έναντι του δολαρίου από τις αρχές της κρίσης του νέου κορωνοϊού, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες ανάκαμψης. «Δεν θέτουμε συγκεκριμένους στόχους για τις συναλλαγματικές ισοτιμέις. Αλλά προφανώς η ισοτιμία του ευρώ έχει σημασία για τον πληθωρισμό και την νομισματική πολιτική» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για περαιτέρω δράση εάν χρειαστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεχτική «να μην καταπνίξει την ανάκαμψη» επιστρέφοντας πρόωρα σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

Στον απόηχο των παραπάνω δηλώσεων η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,1873 και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν. Η απόδοση των γερμαγνικών και γαλλικών ομολόγων 10ετους διάρκειας καταγράφουν πτώση τριών μονάδων βάσης, στο -0,46% και -0,17% αντίστοιχα, ενώ του ιταλικού και του ισπανικού υποχωρούν κατά 2 μονάδες βάσης, στο 0,99% και 0,32%. Ελαφρά πτώση στο 1,11% παρουσιάζει και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση